Επιχείρηση «Ιρλανδικό θαύμα» στην οικονομία

Επιχείρηση «Ιρλανδικό θαύμα» στην οικονομία

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ιρλανδικό επενδυτικό πρότυπο στην ελληνική πραγματικότητα επιχειρεί να προσαρμόσει ο κ. Χριστοδουλάκης, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις. Χθες, ο επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εμφανίστηκε να υπαναχωρεί αναφορικά με το ποσοστό της σταθερής δεκαετούς φορολόγησης των μεγάλων επενδύσεων, την οποία εμφανίστηκε να αυξάνει, υπό το βάρος της κριτικής που του ασκήθηκε από συναδέλφους του αλλά και από μερίδα του Τύπου.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι ο συντελεστής φορολόγησης των κερδών των μεγάλων επενδύσεων θα είναι 35% από 25%, που ήταν γνωστό μέχρι πρότινος. H επιβολή του φόρου, όπως εξήγησε ο ίδιος ο υπουργός, θα εφαρμόζεται σε ποσοστό 5% – 11% των παγίων στοιχείων της επιχείρησης με βάση την εικόνα που προκύπτει από τον ισολογισμό της. Στο υπουργείο Οικονομίας προσπερνάνε την αύξηση της φορολογίας και αναφέρουν ότι αυτό που έχει σημασία είναι η σταθερή φορολογία αλλά και η απουσία φορολογικών ελέγχων, που αποτελούν και το άγχος των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, αυξάνεται από 15 σε 30 εκατ. ευρώ η βάση για να οριστεί μια επένδυση ως μεγάλη και άρα ικανή να επωφεληθεί από το συγκεκριμένο νόμο.

Ο νέος νόμος επαναφέρει τα ειδικά αφορολόγητα αποθεματικά επενδύσεων, τα οποία θα μπορούν να σχηματίζουν οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως περιοχής.

Επίσης, θα δίνεται η δυνατότητα οι νέες επιχειρήσεις να επιδοτούνται με 10% παραπάνω κίνητρα απ’ ό,τι οι ήδη υφιστάμενες επενδύσεις ομοειδούς χαρακτήρα.

Στις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου συμπεριλαμβάνεται η αποτροπή ελληνικών η ξένων επιχειρήσεων από το να μεταναστεύουν. O ήδη ισχύων αναπτυξιακός παρέχει αυτήν τη δυνατότητα, την οποία εκμεταλλεύθηκε δεόντος και η PALCO, η οποία μετακόμισε πρόσφατα στη Βουλγαρία. Οι διευκρινίσεις του υπουργού παρεσχέθησαν έπειτα από σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομίας, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων στο θέμα του αναπτυξιακού. Στη συνάντηση, υπέρ του 25% στη φορολόγηση των επιχειρήσεων τάχθηκε ο ΣΕΒ, ενώ και άλλοι συμετέχοντες στη σύσκεψη αποκόμισαν την εντύπωση ότι με το συγκεκριμένο ποσοστό συμφώνησε και ο κ. Χριστοδουλάκης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή