ΣΕΒ: άλογη άνοδος μετοχών – Βαλτώνουν οι ιδιωτικοποιήσεις

ΣΕΒ: άλογη άνοδος μετοχών – Βαλτώνουν οι ιδιωτικοποιήσεις

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για στοιχεία «φούσκας» στην άνοδο του χρηματιστηρίου έκανε λόγο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του ΣΕΒ Οδυσσέας Κυριακόπουλος.

Δείτε ποιες μετοχές ανεβαίνουν, τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η άνοδος που εμφανίζουν δεν έχει καμία σχέση με τα αποτελέσματα των οικονομικών μεγεθών τους.

Επικριτικός στις κυβερνητικές επιλογές ήταν ο προέδρος του ΣΕΒ στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, τονίζοντας ότι αυτές κινούνται με πολύ αργό ρυθμό και το κόστος το πληρώνει ο φορολογούμενος. O υπουργός, όπως είπε ο κ. Κυριακόπουλος, μπορεί να είναι ευχαριστημένος για την πορεία των διαρθρωτικών αλλαγών ανάλογα βέβαια με τους στόχους που έχει θέσει.

Και οι στόχοι του κ. Χριστοδουλάκη, όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, είναι να εισέλθουν έσοδα στον προϋπολογισμό. Παράλληλα τόνισε με νόημα ότι οι μετοχοποιήσεις δεν είναι ιδιωτικοποιήσεις, ότι το κράτος πρέπει να σταματήσει να παίζει τον επιχειρηματία, καταλήγοντας ότι ο ΣΕΒ δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο κ. Κυριακόπουλος ευθυγραμμίστηκε και με τις προχθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος N. Γκαργκάνα για τις αυξήσεις στους μισθούς. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «όταν δίνουμε αυξήσεις πάνω από τον πληθωρισμό δεν βοηθούμε την ελληνική οικονομία». Μας προβληματίζει, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, ένα επίπεδο αυξήσεων πάνω από τον πληθωρισμό τη στιγμή που δεν μπορούμε να μετρήσουμε την παραγωγικότητα στον δημόσιο τομέα. Πάντως σημείωσε ότι ο ΣΕΒ δεν ισχυρίζεται μείωση των μισθών κάτι που ωστόσο γίνεται σε άλλες χώρες, «αλλά στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοια κουλτούρα».

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του ΣΕΒ N. Αναλυτής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, αναφέροντας ότι στην περίπτωση που «η ανταγωνιστικότητα δεν πάει καλά θα έχουμε μείωση των θέσεων εργασίας».

Οχι στα αστυνομικά μέτρα

Ο πληθωρισμός δεν μπορεί να καταπολεμηθεί με αστυνομικά μέτρα, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΒ σημειώνοντας ότι πρέπει να λειτουργήσει ο ελεύθερος ανταγωνισμός. «Το θέμα του πληθωρισμού είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που απασχολεί όλους μας και πρέπει να απασχολήσει όλη την κοινωνία. H χώρα μας αυτή τη στιγμή έχει πληθωρισμό που είναι 1,5-2 μονάδες πάνω από τον μέσο όρο της Ευρώπης και ένα νόμισμα που είναι το ίδιο με όλους τους άλλους. Αρα είναι σημαντικό θέμα και πρέπει να κάνουμε όλοι μια προσπάθεια προσαρμογής σε ένα νέο πλαίσιο που πρέπει να αφήσουμε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και εκεί που δεν υπάρχει ανταγωνισμός να τον ενισχύσουμε».

Στο μεταξύ ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λόγο για προκαθαρισμένα έσοδα στο υπουργείο Οικονομικών από τους ελέγχους στις επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα είπε ότι οι έφοροι λαμβάνουν εντολές για επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού και κατανέμουν τους στόχους στις επιχειρήσεις που πρέπει να ελέγξουν. Ουσιαστικά, ο κ. Κυριακόπουλος μίλησε για «ταρίφα» κατά τον έλεγχο των επιχειρήσεων ανεξάρτητα δηλαδή από το αν παρατηρούνται παραβάσεις ή όχι.

Επιχορηγήσεις

Ερωτηθείς για το αναπτυξιακό σχέδιο, ο κ. Κυριακόπουλος είπε ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις και πολλές από τις θέσεις του ΣΕΒ έχουν υιοθετηθεί. Σχετικά με τα φορολογικά κίνητρα, τόνισε ότι ο νέος αναπτυξιακός νόμος επαναφέρει το θεσμό των ειδικών αφορολόγητων αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που τα τελευταία δύο χρόνια είχε εκλείψει. Ωστόσο, εξέφρασε τις ενστάσεις του για τη διασύνδεση των θέσεων εργασίας με τις επιχορηγήσεις. O πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε την αποδέσμευση των επιχορηγήσεων με τις θέσεις εργασίας, σημειώνοντας ότι το οικονομικό επιτελείο κινείται σε λάθος λογική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή