Νέα O.A.: Με επιδότηση 620.000 – η εθελουσία έξοδος των πιλότων

Νέα O.A.: Με επιδότηση 620.000 – η εθελουσία έξοδος των πιλότων

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσω γενναίας κρατικής επιδότησης για την εθελουσία έξοδο 140 πιλότων της Ολυμπιακής, το ύψος της οποίας μπορεί να φθάσει έως και τα 620.000 ευρώ (ανά αποχωρούντα), δρομολογείται η σύσταση της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας, με τη συναίνεση και της ΕΧΠΑ (πιλότοι της Ο.Α.).

Προχθές το βράδυ, ύστερα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, οι πιλότοι της O.A. συμφώνησαν με το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών για τη συμμετοχή τους στη νέα εταιρεία, αφού εξασφάλισαν λεόντεια bonus για όσους θα συνταξιοδοτηθούν πρόωρα και αφού διατήρησαν τα μισθολογικά τους κεκτημένα, συνδέοντάς τα πλέον με την παραγωγικότητα και με τις επιδόσεις της Νέας Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Οι παραχωρήσεις των πιλότων συνίστανται στην αποδοχή της αντικατάστασης του υφιστάμενου κανονισμού εργασίας με κάποιον που ισχύει σήμερα σε ευρωπαϊκό αερομεταφορέα. Επίσης αποδέχθηκαν να τερματιστεί η εργοδοτική εισφορά στο επικουρικό τους ταμείο (FOAPE), η οποία κόστιζε στην O.A. 1,5 εκατ. δρχ. ετησίως για κάθε ασφαλισμένο. Υπενθυμίζεται ότι προηγήθηκε η συμφωνία ένταξης των πιλότων της Αεροπλοΐας στο νέο σχήμα (που θα συγκεντρώσει την πτητική δραστηριότητα της O.A. της Αεροπλοΐας και των Μακεδονικών Αερογραμμών), ενώ μέχρι χθες το βράδυ βρισκόταν σε εξέλιξη και νέα διαπραγμάτευση της ΕΙΣΦ (συνοδοί – φρονιστές της O.A.) με το YME.

H συμφωνία ΕΧΠΑ – υπουργείου που μέχρι αργά χθες το βράδυ είχε τεθεί υπό την έγκριση της Γ.Σ. των πιλότων, μεταξύ των άλλων προβλέπει τα εξής:

– O αριθμός των πιλότων που θα απασχοληθεί στη Νέα O.A. φθάνει τα 420 άτομα, από 649 που σήμερα εργάζονται στην O.A. Περίπου 140 πιλότοι που θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης μέχρι το τέλος του 2005 θα αποχωρήσουν πρόωρα, με bonus ενσήμων και με οικονομικό κίνητρο που θα αντιστοιχεί στο 1/3 του ετήσιου μισθού τους για όσο χρόνο τους υπολείπεται μέχρι την κανονική αποχώρησή τους. Πιλότοι της εκτιμούν ότι το κόστος αποχώρησης που θα κληθεί να καταβάλει η O.A. για κάθε πιλότο θα κυμαίνεται από 550.000 έως 620.000 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου και του εφάπαξ που ξεπερνά τα 100.000 ευρώ ανά εργαζόμενο. Σε ό,τι αφορά στο νέο μισθολόγιο όσων ενταχθούν στη νέα O.A., αυτό φαίνεται ότι έχει και προοπτικές βελτίωσης των αποδοχών, εφόσον η πορεία της εταιρείας είναι κερδοφόρος. Τέλος, μικρός αριθμός πιλότων θα μεταταγεί στην ΥΠΑ, ενώ κάποιοι -λίγοι- θα μείνουν στην O.A.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή