ΕΒΔΟΜΑΔΑ

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιλύεται το ζήτημα του Σαρόγλειου Μεγάρου

Εντός του Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει, ύστερα από πολλούς μήνες, η απαιτούμενη επανακατασκευή του Σαρόγλειου Μεγάρου, ενός από τα πλέον κεντρικά κτίρια γραφείων της Αθήνας. Το Σαρόγλειο Μέγαρο, επιφανείας περί τα 10.000 τ.μ., στεγάζει μέχρι σήμερα τις υπηρεσίες του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου Αθηνών, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών και το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων του υπουργείου Δικαιοσύνης. Ωστόσο το κτίριο έχει υποστεί σημαντικές φθορές, τόσο εξαιτίας του σεισμού του 1999 (η Υπηρεσία Πολεοδομίας του δήμου Αθηναίων σε πρόσφατη έκθεσή της αναφέρει ότι «το κτίριο έχει πληγεί σοβαρά και παρουσιάζει δομικά και στατικά προβλήματα, τα οποία θα ξεπεραστούν μόνο αν γίνουν σειρά επισκευαστικών εργασιών»), όσο και εξαιτίας του αμιάντου που έχει διαρρεύσει στο κτίριο και χαρακτηρίζεται υλικό επικίνδυνο για τους εργαζόμενους και επισκέπτες του κτιρίου. Μετά την άσκηση αφόρητων πιέσεων, τόσο από το Δικηγορικό Σύλλογο όσο και από τις εταιρείες που έχουν αναλάβει την εκμετάλλευση του ακινήτου, το υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε, σε πρόσφατη σύσκεψη των αρμόδιων φορέων, την εκτέλεση εργασιών στο κτίριο κατά το μήνα Αύγουστο, όταν και τα δικαστήρια θα παραμείνουν κλειστά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κοινοπραξία των εταιρειών Εμπεδος και Γενέρ είχε αναλάβει την εκμετάλλευση του ακινήτου για 25 έτη, κατόπιν διαγωνισμού που είχαν διοργανώσει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και η Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων, που είναι και οι ιδιοκτήτες του ακινήτου. Μείζον ζήτημα όμως είχε αναδειχθεί η μετεγκατάσταση των σημερινών υπηρεσιών. Με απόφαση του υπ. Δικαιοσύνης, πριν από λίγες ημέρες, το Δικαστήριο Ανηλίκων Αθηνών, το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο και το Ταμείο Αρωγής Υπαλλήλων του υπ. Δικαιοσύνης θα τοποθετηθούν σύντομα σε χώρους του Εφετείου Αθηνών. Παράλληλα, αναμένεται να προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός (οι δύο πρώτοι είχαν κηρυχθεί άγονοι) για την απομάκρυνση του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου. Ετσι, αναμένεται ν’ ανοίξει ο δρόμος για την εμπορική αξιοποίηση του ακινήτου, καθώς το επιχειρηματικό σχέδιο των αναδόχων εταιρειών περιλαμβάνει τη μίσθωσή του ως κτιρίου γραφείων, με την προσθήκη ορισμένων χρήσεων εστίασης.

Σε εκκαθάριση η Εstater

Τη λύση κι εκκαθάριση της εταιρείας Estater, όπου συμμετείχε με ποσοστό 67%, αποφάσισε πρόσφατα η διοίκηση της ΕΜΠΕΔΟΣ (έπειτα από απόφαση της τακτικής γενικής συνέλευσης), καθώς κρίθηκε ότι η συνέχιση της λειτουργίας της ήταν επιζήμια για τον όμιλο. H Estater είχε συσταθεί το 1999, με στόχο ν’ αποτελέσει το όχημα της τότε ΓΕΚΑΤ-Κορωνίς, στον κλάδο της ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων. Ωστόσο, η αποτυχία ανάπτυξης παραθεριστικού οικισμού στην Αίγινα, σ’ έκταση περίπου 120 στρεμμάτων, εκτιμάται ότι οδήγησε την εταιρεία σε αυτήν την επιλογή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή