Οι καταπατητές δρουν ανενόχλητοι επεκτείνοντας τα κτίσματά τους

Οι καταπατητές δρουν ανενόχλητοι επεκτείνοντας τα κτίσματά τους

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδυνατεί η Κτηματική Υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών να προστατεύσει τη δημόσια περιουσία και να λάβει κατασταλτικά μέτρα εις βάρος όσων κατέχουν αυθαίρετα δημόσια κτήματα. Στη νευραλγική αυτή διεύθυνση το προσωπικό δεν είναι επαρκές, όπως επίσης και η υλικοτεχνική υποδομή, με αποτέλεσμα οι καταπατητές να δρουν ανενόχλητοι επεκτείνοντας σε πολλές περιπτώσεις τις εγκαταστάσεις τους. Από την πλευρά της, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου από ό,τι φαίνεται ασχολείται με προεκλογικά πακέτα και οι λιγοστοί υπάλληλοι της Κτηματικής Υπηρεσίας δεν προλαβαίνουν να διενεργήσουν τις απαιτούμενες αυτοψίες και να κατεδαφίσουν παράνομες εγκαταστάσεις που βρίσκονται μάλιστα σε αιγιαλούς.

Κρατική αδράνεια

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πολλά κατεχόμενα καταγραμμένα ακίνητα του Δημοσίου, καθώς και για κοινόχρηστους χώρους (αιγιαλοί-παραλίες) δεν έχει προσδιορισθεί αποζημίωση αυθαίρετης χρήσης ούτε έχει βεβαιωθεί το τίμημα εκποιηθέντων κτημάτων με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Σε μία περίοδο που τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κινούνται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, οι ιθύνοντες του οικονομικού επιτελείου επιλέγουν την αδράνεια αγνοώντας ουσιαστικά το συμφέρον του Δημοσίου. Επίσης, όπως αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αρκετές κτηματικές υπηρεσίες δεν προλαβαίνουν να συντάξουν διαγράμματα που να προσδιορίζουν τον παλαιό αιγιαλό καθώς και τις καταπατηθείσες εκτάσεις ξεχωριστά.

Ανενεργή η νομοθεσία

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (η οποία έπειτα από 61 χρόνια εκσυγχρονίστηκε με στόχο την επίλυση προβλημάτων που αφορούν κυρίως στην καταπάτηση της παράκτιας δημόσιας γης) που παραμένει ουσιαστικά ανενεργή, τα πάσης φύσεως κτίσματα και εν γένει κατασκευάσματα, τα οποία έχουν ανεγερθεί ή θα ανεγερθούν χωρίς άδεια στον αιγιαλό ή την παραλία, μετά τον καθορισμό και τη συντέλεση των απαλλοτριώσεων θα κατεδαφίζονται, ανεξάρτητα από το χρόνο ανέγερσής τους ή αν κατοικούνται. Προς τούτο ο προϊστάμενος της αρμόδιας Κτηματικής Υπηρεσίας υποχρεούται να εκδίδει πρωτόκολλο κατεδάφισης, το οποίο κοινοποιεί σ’ εκείνον που έχει ανεγείρει αυθαιρέτως, ο οποίος οφείλει εντός τριάντα (30) ημερών από την κοινοποίηση να κατεδαφίσει τα κτίσματα και να άρει τα πάσης φύσεως κατασκευάσματα από τον αιγιαλό ή την παραλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή