Τρία μεγάλα «αγκάθια» στο πρώτο 5μηνο του 2003

Τρία μεγάλα «αγκάθια» στο πρώτο 5μηνο του 2003

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι κοινοτικές εισροές, οι ξένες επενδύσεις, και ο τουρισμός αποτελούν τα τρία μεγάλα αγκάθια για την ελληνική οικονομία. Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2003, όπως δείχνουν τα στοιχεία του ισοζυγίου της Τραπέζης της Ελλάδος οι εισροές πόρων από την Κοινότητα ήταν μειωμένες κατά 24,66%, (σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2002), ενώ μειωμένο κατά 10,29% εμφανίστηκε και το τουριστικό συνάλλαγμα, που μαρτυρά με τον πλέον ανάγλυφο τρόπο μείωση του τουριστικού ρεύματος. Στο ίδιο διάστημα όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας αυξήθηκαν κατά 182,8% οι εκροές κεφαλαίων στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, ενώ οι όποιες εισροές κεφαλαίων κατευθύνονται κατά κύριο λόγο σε τοποθετήσεις στα ελληνικά κρατικά ομόλογα.

Βελτιωμένη εμφανίζεται στο ίδιο διάστημα η εικόνα στο εμπορικό ισοζύγιο, όπου το έλλειμμα εμφανίζεται να κινείται στα επίπεδα του 2002 και να διαμορφώνεται στα επίπεδα των 9,4 δισ. ευρώ. Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο χωρίς καύσιμα εμφανίζεται μειωμένο κατά 6,13% και με καύσιμα αυξημένο κατά 38,60%. Οι εξαγωγές στο πεντάμηνο του 2003 εμφανίσθηκαν αυξημένες κατά 5,79%, ενώ οι εισαγωγές κατά 2,21%.

«Κλειδί» το πετρέλαιο

Καταλυτική ήταν για το ισοζύγιο η επίδραση των αυξημένων τιμών των καυσίμων, που είχε διαμορφωθεί στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2003, κυρίως λόγο του πολέμου στο Ιράκ. H αυξητική τάση των καυσίμων ήταν και ένας από τους λόγους που σε συνδυασμό με τη μείωση των κοινοτικών εισροών οδήγησαν σε αύξηση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών κατά 13,57%. Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 5,06 δισ. ευρώ, το α΄ πεντάμηνο του τρέχοντος έτους, από 4,46 δισ. ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2002. Το 5άμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2003 παρατηρήθηκε καθαρή εκροή ύψους 768,6 εκατ. ευρώ στην κατηγορία των αμέσων επενδύσεων, η οποία προκέκυψε εξαιτίας της μείωσης της συμμετοχής της TELENOR στο μετοχικό κεφάλαιο της COSMOTE. Την ίδια περίοδο σημειώθηκε καθαρή εισροή ύψους 10,1 δισ. ευρώ στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, που κατευθύνθηκε κυρίως στην αγορά ελληνικών ομολόγων. Αξιοσημείωτη ήταν και η εκροή κεφαλαίων για αγορά κυρίως ομολόγων από Ελληνες επενδυτές. Τέλος, στην κατηγορία των λοιπών επενδύσεων σημειώθηκε καθαρή εκροή 8,1 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με τη σημαντική αύξηση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos στο εξωτερικό από κατοίκους, με την αποπληρωμή δανείων από τον τομέα της γενικής κυβέρνησης, η οποία υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, και με τη μείωση των καταθέσεων και των τοποθετήσεων σε repos από μη κατοίκους. Στο τέλος Μαΐου 2003 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας, διαμορφώθηκαν στα 4,8 δισ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή