Ανομοιογενής η απορρόφηση αγροτικών κονδυλίων

Ανομοιογενής η απορρόφηση αγροτικών κονδυλίων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολα βαίνουν καλώς για τους αγρότες». Το μήνυμα αυτό επιχείρησε να «περάσει» σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Γεωργίας κ. Γ. Δρυς σε… ορατό προεκλογικό φόντο. O κ. Δρυς επεσήμανε ότι το υπουργείο «βρίσκεται ένα βήμα μπροστά» στις διαδικασίες ένταξης έργων Αγροτικής Ανάπτυξης στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης της Υπαίθρου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο μέτρο που αφορά τις επενδύσεις και τα σχέδια βελτίωσης των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, καθώς υπεγράφη η τρίτη και τελευταία σχετική προκήρυξη-πρόσκληση προς τους παραγωγούς. Οι ενδιαφερομένοι καλούνται να υποβάλουν τις αιτήσεις στους δήμους και τις κοινότητες της μόνιμης διαμονής τους από τις 25 Ιουλίου έως τις 25 Σεπτεμβρίου. O υπουργός, αναφερόμενος γενικότερα στην πορεία υλοποίησης του προγράμματος, επεσήμανε ότι η συνολική απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων έχει φθάσει το 18,7%, ποσοστό που ξεπερνά τον μέσο όρο απορρόφησης συνολικά των προγραμμάτων που έντασσονται στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι παρατηρείται μία ανομοιογένεια ως προς την απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων. Μόνο δύο άξονες του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανάπτυξης της Υπαίθρου έχουν απορροφητικότητα που κυμαίνεται στο 40% -μάλιστα οι άξονες αυτοί αποτελούν συνέχεια του B΄ ΚΠΣ- ενώ στους υπόλοιπους πέντε η απορρόφηση των κονδυλίων παραμένει χαμηλή.

Επιδότηση ελαιολάδου

Εν τω μεταξύ, στους 404.415 τόννους ελαιόλαδου και επιτραπέζιας ελιάς οριστικοποιήθηκε από τη Διαχειριστική Επιτροπή Λιπαρών Ουσιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης η παραγωγή για την περασμένη ελαιοκομική περίοδο. Οπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Γεωργίας κ. B. Αργύρης, έως το τέλος Αυγούστου θα γίνει η εξόφληση της επιδότησης (εκκαθάρισης) της περυσινής σοδειάς, και τα ποσά που θα δοθούν είναι 40,9 δραχμές ανά κιλό (ο υπολογισμός έγινε σε δραχμές) για τους παραγωγούς εκτός συνεταιρισμών, και 44,4 δραχμές ανά κιλό για τους ελαιοπαραγωγούς-μέλη των συνεταιρισμών. O κ. Δρυς επεσήμανε ότι το συνολικό ποσό επιδότησης ανήλθε για την περίοδο 2001 – 2002 στις 450,6 δραχμές το κιλό, έναντι 396,6 δραχμών ανά κιλό της προηγούμενης περιόδου, αυξημένο δηλαδή κατά 60 δραχμές το κιλό. Παράλληλα, ο κ. Αργύρης ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε εντός των προθεσμιών η πληρωμή των επιδοτήσεων (εκκαθάριση) στους βαμβακοπαραγωγούς.

Αμπελουργικό μητρώο

Τέλος, ο κ. Δρυς ανακοίνωσε ότι εντάσσονται 68.000 στρέμματα στο αμπελουργικό μητρώο. Οπως είπε, 59.511 στρέμματα αφορούν στην κάλυψη παράνομων-παράτυπων φυτεύσεων αμπελιών, οι οποίες καταγράφηκαν το έτος 1998, ενώ τα υπόλοιπα 8.500 θα διανεμηθούν κατά προτεραιότητα στους νέους αγρότες. Οσον αφορά στην περίοδο 2003 – 2004, η Ελλάδα θα διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση την ένταξη επιπλέον 25.000 στρεμμάτων στο αμπελουργικό μητρώο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή