Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ 4,4% στο δεύτερο τρίμηνο

Σημαντική αύξηση του ΑΕΠ 4,4% στο δεύτερο τρίμηνο

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας που δημοσιοποιήθηκαν χθες. Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προιόν αυξήθηκε το β΄ τρίμηνο του 2003 με ρυθμό 4,4% και δημιουργεί αισιοδοξία στην κυβέρνηση. Ειδικότερα τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας αναφέρουν τα ακόλουθα:

Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ): To δεύτερο τρίμηνο του 2003 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 4,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002. Η αύξηση αυτή διαδέχεται τις ιδιαίτερα σημαντικές αυξήσεις του ΑΕΠ κατά 4.3% το προηγούμενο τρίμηνο και 4,2% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002.

Τελική Κατανάλωση: Οι δαπάνες για τελική κατανάλωση το πρώτο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγουμένου έτους κατά 3,8%, συμβάλλοντας κατά 2,4% στην αύξηση της συνολικής ζήτησης. Η αύξηση αυτή υπολείπεται από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του σχετικού μεριδίου της τελικής κατανάλωσης στη συνολική ζήτηση.

Επενδύσεις: Οι επενδύσεις στο δεύτερο τρίμηνο του 2003 αυξήθηκαν κατά 8,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους. Η αύξηση αυτή των επενδύσεων συνέβαλε στην αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας κατά 1,7%. Ο ρυθμός ανόδου των επενδύσεων ξεπερνά κατά πολύ τον αντίστοιχο ρυθμό του ΑΕΠ με αποτέλεσμα να αυξηθεί το σχετικό μερίδιο των επενδύσεων στην τελική ζήτηση της οικονομίας.

Εξαγωγές: Το δεύτερο τρίμηνο του 2003, οι εξαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2002 κατά 1,0% συνεισφέροντας στην αύξηση της συνολικής ζήτησης της οικονομίας με ποσοστό 0,16% Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, γεγονός που έχει ως συνέπεια τη μείωση του σχετικού μεριδίου των εξαγωγών στη συνολική ζήτηση.

Εισαγωγές: To δεύτερο τρίμηνο του 2003 οι εισαγωγές αυξήθηκαν σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2003 κατά 1,7%. Η αύξηση αυτή είναι μικρότερη από την αντίστοιχη αύξηση του ΑΕΠ, υποδηλώνοντας τη μείωση του σχετικού μεριδίου των εισαγωγών στη συνολική προσφορά της οικονομίας. Επίσης, η αύξηση των εισαγωγών είναι μεγαλύτερη αυτής των εξαγωγών, γεγονός που καταδεικνύει τη μείωση της σχετικής συμβολής των ημεδαπών προϊόντων στην εγχώρια τελική ζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή