H χάρτα της πραγματικής σύγκλισης

H χάρτα της πραγματικής σύγκλισης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλα βάρη αναλαμβάνει να σηκώσει η οικονομία, η οποία επιχειρείται να εμφανιστεί από το κυβερνών κόμμα ως η στρατηγική εφεδρεία, που θα χρησιμοποιηθεί στην προεκλογική αντεπίθεση.

Παράλληλα εντείνεται η συνεργασία μεταξύ του κόμματος και του οικονομικού επιτελείου, το οποίο εφεξής θα ενημερώνει για όλες τις πρωτοβουλίες του τον νέο γενικό γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. M. Χρυσοχοΐδη.

Χθες σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του κ. Σημίτη, ο υπουργός Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Χρυσοχοΐδη για τα ανοικτά θέματα της οικονομίας, εν όψει και της κατάρτισης τον Σεπτέμβριο της χάρτας για την πραγματική σύγκλιση.

Η κυβερνητική πολιτική θα ασχοληθεί με τη χαρτογράφηση των στόχων που θα πρέπει να πετύχει η ελληνική κοινωνία και οικονομία μέχρι το 2008, ενώ παράλληλα θα προτείνει και τα εργαλεία, προκειμένου να υλοποιηθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι.

Περιγράφοντας τον χάρτη της σύγκλισης ο κ. Χριστοδουλάκης, εξερχόμενος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ανέφερε τα ακόλουθα: «Ο χάρτης της σύγκλισης, ουσιαστικά, είναι μια συνέχιση της αναπτυξιακής δυναμικής της χώρας, έτσι όπως αυτή σφυρηλατήθηκε και εμπεδώθηκε τα προηγούμενα χρόνια. Θα περιλαμβάνει, όμως, επίσης και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την απασχόληση, για τη συμμετοχή, για την κοινωνική πολιτική.

Ολο αυτό το πλαίσιο δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η εμβάθυνση και η ισχυροποίηση της ανάπτυξης με απασχόληση, της ανταγωνιστικότητας με κοινωνική συνοχή.

Σε αυτές τις τέσσερις έννοιες ανάπτυξη-απασχόληση- ανταγωνιστικότητα-κοινωνική αλληλεγγύη και συνοχή εδράζεται όλη η φιλοσοφία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ και αυτήν όχι μόνο θα δείξουμε ότι υπηρετήσαμε και σημειώσαμε σημαντική πρόοδο τα προηγούμενα χρόνια, αλλά προ πάντων ότι αποτελεί τη μεγάλη μας προτεραιότητα, το μεγάλο «χαρτί» της χώρας για την επόμενη τετραετία».

Ανάμεσα στα μεγάλα ζητήματα που θα προσπαθήσει να δώσει απαντήσεις η χάρτα της σύγκλισης, είναι: η ανεργία, η ακρίβεια η έλλειψη επενδύσεων, αλλά και ο περιορισμός του διαθέσιμου εισοδήματος των Ελλήνων. O κ. Χριστοδουλάκης παραδέχθηκε χθες σε δηλώσεις του ότι υπάρχει ακρίβεια και υποσχέθηκε να αντιμετωπισθεί με ένταση των ελέγχων και αύξηση του ανταγωνισμού.

Κρίσιμο εργαλείο για την κυβερνητική προσπάθεια αποτελεί η υλοποίηση του Γ΄ ΚΠΣ. Σήμερα για το ίδιο θέμα συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης στα Χανιά, ενώ αύριο το θέμα θα απασχολήσει διαδοχικές συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό.

Τα έργα του Γ΄ ΚΠΣ

Από τα στοιχεία για τις απορροφήσεις των κοινοτικών πόρων μέχρι το τέλος Ιουνίου προκύπτει ότι το ποσοστό για το σύνολο του Γ΄ ΚΠΣ ανερχόταν στο 22% από 18% που ήταν στο τέλος του 2002. Ανάμεσα στα εξαιρετικά βραδυπορούντα προγράμματα εμφανίζεται η Κοινωνία της Πληροφορίας με απορρόφηση 13% και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Υγείας-Πρόνοιας με απορρόφηση της τάξης του 12%.

Με τη χάρτα της σύγκλισης θα ασχοληθεί, κατά τις πληροφορίες, και η σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο Μαξίμου την ερχόμενη Παρασκευή, με συμμετοχή των κ. N. Χριστοδουλάκη, Γ. Παπαντωνίου και N. Γκαργκάνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή