H E.E. ζητά πίσω 45 εκατ. ευρώ για παράνομες γεωργικές επιδοτήσεις

H E.E. ζητά πίσω 45 εκατ. ευρώ για παράνομες γεωργικές επιδοτήσεις

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κολοσσιαίο ποσό των 45,14 εκατομμυρίων ευρώ υποχρεούται να επιστρέψει η Ελλάδα στο γεωργικό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπό τη σκιά της υποψίας εκτεταμένης απάτης κυρίως στους τομείς του ελαιολάδου, των κλωστικών ινών και της κτηνοτροφίας.

Συγκεκριμένα, στην τακτική εκκαθάριση των λογαριασμών του τομέα εγγυήσεων του γεωργικού ταμείου, του λεγόμενου «Φεογκά», καταγράφεται η ανάκτηση πόρων συνολικού ύψους 115, 25 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν τα 70 από τα οποία ανακτώνται από την Ελλάδα με το αιτιολογικό των «ανεπαρκών ελέγχων» από τις αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες κατά τη διάθεσή τους? ελέγχων των οποίων η ανεπάρκεια κατεδείχθη με τους… ελέγχους, που με τη σειρά της πραγματοποιεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, από τα κονδύλια αυτά, το 1,11 εκατομμύριο ανακτάται από τους παραγωγούς οίνου και καπνού. Στην πρώτη μάλιστα περίπτωση, πέραν της γενικότερης ανεπάρκειας του συστήματος ελέγχου των επιδοτήσεων, το ποσό ανακτάται και λόγω «εσφαλμένων» μεθόδων υπολογισμού της περιεκτικότητος των σταφυλιών σε οινόπνευμα, κάτι που φυσικά απότελεί ένα από τα θεμέλια της οινοπαραγωγής.

Πέραν αυτών, από την κτηνοτροφία ανακτώνται συνολικά 27,18 εκατομμύρια ευρώ επίσης λόγω «ανεπαρκών ελέγχων», ενώ στα 45,14 εκατομμύρια ευρώ φθάνουν οι επιστροφές στο γεωργικό ταμείο από τους τομείς του ελαιολάδου και της παραγωγής κλωστικών ινών, με άλλα λόγια κυρίως την παραγωγή βαμβακιού.

Οπως γίνεται κατανοητό, οι επιστροφές αυτές αφορούν επιδοτήσεις που δόθηκαν σε παραγωγούς παρανόμως και κατά παράκαμψιν της κοινοτικής νομοθεσίας και εντοπίσθηκαν χάρις στην εξέταση των βιβλίων των αρμοδίων υπηρεσιών και οργανισμών, αλλά και στη χρήση εξεζητημένων μεθόδων καταπολέμησης της απάτης όπως είναι η αεροφωτογράφιση και η δορυφορική φωτογράφιση και παρακολούθηση της γεωργικής δραστηριότητος.

Σημειώνεται ότι η επιβολή του προστίμου αυτού έρχεται ύστερα από μακρά αλληλογραφία των αρμοδίων εθνικών αρχών με τις κοινοτικές και την εξέταση των ενδεχόμενων επιστροφών από ομάδα ανεξαρτήτων εμπειρογνωμόνων. Σε κάθε περίπτωση πάντως, το κράτος-μέλος έχει το δικαίωμα να προσφύγει κατά της απόφασης στην ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή