Πρόστιμα για νοθευμένα καύσιμα

Πρόστιμα για νοθευμένα καύσιμα

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατάλογο με τα πρατήρια και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν σε αυτά για την πώληση νοθευμένων καυσίμων έδωσε χθες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά την εφαρμογή του νόμου 3054/02, που ενεργοποιήθηκε από την αρχή του χρόνου. O σχετικός νόμος προβλέπει αντικειμενικές διαδικασίες ποιοτικού ελέγχου των προϊόντων καυσίμων τα οποία διακινούνται στην αγορά των πετρελαιοειδών που διενεργούνται από ειδικά συνεργεία.

47 παραβάσεις

Η ολοκλήρωση των πρώτων ελέγχων κατέδειξε, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, μικρό σχετικά ποσοστό παραβάσεων, καθώς από το σύνολο των 736 πρατηρίων που ελέγχθηκαν ως προς την ποιότητα της διακινούμενης βενζίνης, το ποσοστό των παραβάσεων ήταν της τάξης του 4,22% (34 παραβάσεις), ενώ από τα 627 πρατήρια που ελέγχθηκαν ως προς το πετρέλαιο κίνησης το ποσοστό των παραβάσεων περιορίζεται στο 2,07% (13 παραβάσεις). Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν στη νόθευση του πετρελαίου κίνησης με πετρέλαιο παράνομης διακίνησης ή με πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και τη νόθευση της βενζίνης LRP με απλή ή με βαρύτερη της βενζίνης κλάσματα. Οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν, πιστοποιούν πάντως ότι το φαινόμενο της νοθείας δεν περιορίζεται σε ανεξάρτητα μόνο πρατήρια, αλλά αφορά και σε εκείνα που εντάσσονται στο δίκτυο μεγάλων εταιρειών. Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν ξεκινούν από 30.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι και 150.000 ευρώ, ανάλογα με το είδος της νοθείας, που προσδιορίζει βάσει αλγόριθμου και τη βαρύτητα της παράβασης.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επιβεβαίωση των παραβάσεων γίνεται με τη συνδρομή του Γενικού Χημείου του Κράτους, ενώ η ολοκλήρωση του διαγωνισμού αγοράς και προμήθειας 21 ακόμη οχημάτων, θα επιτρέψει από τον προσεχή Σεπτέμβριο την επέκταση των ελέγχων στο σύνολο των πρατηρίων της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή