Πατήστε… γκάζι στο Γ΄ ΚΠΣ πάση θυσία

Πατήστε… γκάζι στο Γ΄ ΚΠΣ πάση θυσία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περισσότερη δουλειά και καλύτερο συντονισμό των υπηρεσιών τους ζήτησε χθες ο πρωθυπουργός από έξι υπουργούς, προκειμένου να επιτευχθούν ταχύτεροι ρυθμοί απορρόφησης στο Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης. Οι συναντήσεις ξεκίνησαν στις 12 το μεσημέρι και ολοκληρώθηκαν στις 6 το απόγευμα. Από το Μέγαρο Μαξίμου πέρασαν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης, ο υπουργός Υγείας κ. N. Στεφανής, ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η υπουργός Δημόσιας Διοίκησης κ. B. Παπανδρέου, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ακης Τσοχατζόπουλος και ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών. κ. Χρ. Βερελής.

Ο πρωθυπουργός κατά τις πληροφορίες «εξέτασε» τους υπουργούς με βάση στατιστικά στοιχεία που τηρεί ο αρμόδιος για το συντονισμό του Γ΄ ΚΠΣ, υφυπουργός Οικονομίας κ. Χρήστος Πάχτας.

Ο κ. Σημίτης ζήτησε πάση θυσία επιτάχυνση των έργων και των κοινοτικών προγραμμάτων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αποτελούν κρίσιμα εργαλεία για την ανάπτυξη της χώρας.

Ο μοναδικός υπουργός από τους παρισταμένους που παραδέχθηκε καθυστερήσεις ήταν ο υπουργός Υγείας κ. Στεφανής, που τις απέδωσε στα πολλά μικρά έργα που εκτελούνται στο χώρο της υγείας.

Οι υπόλοιποι ισχυρίστηκαν ότι οι εξελίξεις στους τομείς τους είναι θετικοί, ενώ μάλιστα δύο, η κ. B. Παπανδρέου και ο κ. Ευ. Βενιζέλος, εμφανίστηκαν να διεκδικούν πρόσθετους πόρους από την ανακατανομή και επαναξιολόγηση του Γ΄ ΚΠΣ.

Στο 22%

Από τα στοιχεία που παρουσίασε στη συνάντηση ο κ. Πάχτας προκύπτει ότι η συνολική απορρόφηση του Γ΄ ΚΠΣ στο τέλος Ιουνίου είχε ανέλθει στο 22% από 18% που ήταν στο τέλος του προηγούμενου έτους.

Στα βραδυπορούντα και προβληματικά προγράμματα με βάση τα ίδια στοιχεία συγκαταλέγονται: η Κοινωνία της Πληροφορίας με απορρόφηση 13%, το Υγείας Πρόνοιας με 12%, η Ανταγωνιστικότητα με 13%, η Αλιεία με 17% και οι Σιδηρόδρομοι με 19%.

Στα τομεακά προγράμματα οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις εντοπίζονται στις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ηπειρος με απορρόφηση 11%.

Εξερχόμενος ο κ. Χριστοδουλάκης της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ανέφερε ότι «στόχος είναι, στο τέλος του έτους, να έχουμε απορροφήσει περίπου το 1/6 των κοινοτικών πόρων που αντιστοιχούν στην εξαετία». Ενα πραγματικά μεγάλο επίτευγμα, σχολίασε ο ίδιος, το οποίο διασφαλίζει τους πόρους που περιμένουμε από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Από την πλευρά του ο υπουργός Μεταφορών κ. Χρ. Βερελής ανέφερε ότι βρίσκεται στο τελικό στάδιο ο διαγωνισμός για τα 600 λεωφορεία, ενώ προέβλεψε ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου ή αρχές Οκτωβρίου θα δοθούν στην κυκλοφορία οι νέες σήραγγες, στο ύψος του Πλαταμώνα, που θα συντομεύσουν κατά 25 λεπτά τη διαδρομή με τρένο μεταξύ Αθηνών και Θεσσαλονίκης.

Υπάρχουν καθυστερήσεις

Εξαιρετικά ειλικρινής και μάλιστα σε ασυνήθιστο βαθμό -για υπουργό- ήταν στις δηλώσεις του ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός κ. Κώστας Στεφανής. Παραδέχθηκε καθυστερήσεις, επισημαίνοντας ειδικότερα τα ακόλουθα:

«Οπως ενδεχομένως θα γνωρίζετε, η απορροφητικότητα δεν είναι ιδιαίτερα υψηλή, αλλά επανειλημμένως έχουμε εκθέσει και τους λόγους, για τους οποίους η απορροφητικότητα αυτή είναι σε χαμηλά επίπεδα. Διότι πρόκειται για πάρα πολλά έργα, μικρά έργα, τα οποία είναι άυλα έργα, ως επί το πλείστον εξαρτώνται από την πρόσληψη προσωπικού με τις υφιστάμενες χρονοβόρες διαδικασίες.

Προσπαθήσαμε, όμως, να βρούμε τρόπους για την επιτάχυνση των ρυθμών και προσλήψεων προσωπικού και γενικά διευκόλυνσης της επιτάχυνσης των ρυθμών υλοποίησης των έργων στον τομέα της υγείας».

Ο υπουργός Πολιτισμού κ. Ευάγγελος Βενιζέλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος, ισχυριζόμενος ότι το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κανένα πρόβλημα με το Γ΄ ΚΠΣ και θα ζητήσει σύντομα νέα κονδύλια από την επαναξιολόγηση του προγράμματος. Πρόσθετους πόρους είπε ότι θα ζητήσει και η κ. B. Παπανδρέου για το πρόγραμμα Οδικοί Αξονες.

Από την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος έδωσε ποσοστά για την απορρόφηση σε επιμέρους υποπρογράμματα του ΕΠΑ(Ανταγωνιστικότητα), σύμφωνα με τα οποία η απορρόφηση είναι 19% στο χώρο της Βιομηχανίας, 6% στον τουρισμό και 2% στην ενέργεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή