Στροφή στη μερική απασχόληση για τη μείωση της ανεργίας

Στροφή στη μερική απασχόληση για τη μείωση της ανεργίας

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσφορά θέσεων μερικής απασχόλησης σε ευρεία κλίμακα αναμένεται να εξαγγείλει, το φθινόπωρο, η κυβέρνηση. Με αυτό το μέτρο που θα συμπληρώνει το πρόγραμμα θέσεων μερικής απασχόλησης στο Δημόσιο (σύμφωνα με το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών), η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα επιχειρήσει μια τομή για την κάμψη κυρίως της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των γυναικών.

Αυτήν την τάση καταγράφει εμφανώς το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Απασχόληση του έτους 2003, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα και θα συζητηθεί, προτού υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στην αρμόδια επιτροπή την προσεχή Τετάρτη.

Το νέο ΕΣΔΑ, απαλλαγμένο για πρώτη φορά από τους φορτισμένους όρους «ευελιξία» και «ελαστικότητα», συνδέει ευθέως τη διατήρηση της πτωτικής τάσης του ποσοστού ανεργίας (9,9% μέσο ετήσιο επίπεδο για πρώτη φορά από το 1997) και την αύξηση κατά μία μονάδα (φτάνοντας στο 56,7%) της απασχόλησης με τη «λειτουργία ποικίλων και πολλαπλών τύπων εργασίας», μεταξύ των οποίων υπερέχει η μερική απασχόληση.

Η έμφαση που δίδεται σε αυτήν την απορριπτέα (μόλις στο 5% φτάνει η έκτασή της στην Ελλάδα) μορφή απασχόλησης, από εργοδότες και εργαζομένους, είναι έντονη και στις διαπιστώσεις του ΕΣΔΑ για την αποτροπή επέκτασης της φτώχειας και την εξασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.

Το θέμα, στο πλαίσιο προετοιμασίας της Κοινωνικής Χάρτας, απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε χθες ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Δ. Ρέππα και τον P. Σπυρόπουλο πολύ πριν να ξεκινήσουν οι διαδοχικές συναντήσεις με τους λοιπούς υπουργούς για την πορεία του Γ΄ ΚΠΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή