Σημαντική αύξηση κερδών η Εθνική

Σημαντική αύξηση κερδών η Εθνική

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαψεύδοντας κάθε συντηρητική πρόβλεψη για το ποσοστό ανόδου των κερδών της, ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα του εξαμήνου, τα οποία είναι αυξημένα κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα προ φόρων κέρδη μετά τα δικαιώματα μειοψηφίας ανήλθαν στα 260,6 εκατ. ευρώ έναντι 228,8 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2002, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους η αύξηση είναι της τάξης του 33%. Εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι η βελτίωση των αποτελεσμάτων του ομίλου οφείλεται αποκλειστικά σε επαναλαμβανόμενα έσοδα, γεγονός που αποτυπώνεται στην άνοδο κατά 88% των οργανικών κερδών που ανήλθαν στο τέλος του πρώτου εξαμήνου στα 183,5 εκατ. ευρώ.

Η ενίσχυση της οργανικής κερδοφορίας προέρχεται από τη συνεχιζόμενη επέκταση στη λιανική τραπεζική και τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 12,8% τόσο του καθαρού επιτοκιακού αποτελέσματος όσο και του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας 3ετίας (263 μονάδες βάσης έναντι 235 το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο). Τα έσοδα προμηθειών σε ενοποιημένη βάση ανήλθαν σε 199,2 εκατ. ευρώ σημειώνοντας αύξηση κατά 11,5% έναντι του πρώτου εξαμήνου του 2002 και κατά 16,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Παράλληλα, με τη διεύρυνση των οργανικών εσόδων του ομίλου της Εθνικής σημαντική βελτίωση παρουσίασε και η ποιοτική σύνθεσή τους, με τις οργανικές πηγές των εσόδων να αντιπροσωπεύουν το 93,3% του συνόλου έναντι 91,3% κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο. H αύξηση της οργανικής κερδοφορίας ήταν επαρκής ώστε να αντισταθμίσει τη σημαντική μείωση που παρουσίασαν τα διαπραγματευτικά κέρδη (κατά 16,6%) και τα έκτακτα αποτελέσματα (κατά 71,7%), ωθώντας τη συνολική κερδοφορία σε επίπεδα υψηλότερα της αντίστοιχης περιόδου του 2002.

Συγκράτηση λειτουργικών

Σημαντική συνεισφορά στο τελικό αποτέλεσμα είχε η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών του ομίλου, που αυξήθηκαν οριακά κατά 0,5% σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2002, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους εμφανίζουν μείωση κατά 0,2%. Συγκεκριμένα, οι δαπάνες προσωπικού περιορίστηκαν κατά 1,9% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και τα έξοδα διοίκησης κατά 0,2% – ή 6,7% σε τριμηνιαία βάση. Το συνολικό ύψος των χορηγήσεων του ομίλου στο τέλος του πρώτου εξαμήνου ανήλθε σε 21,4 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο κατά 10% σε ετήσια βάση. Στον τομέα της επιχειρηματικής πίστης, τα υπόλοιπα χορηγήσεων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις παρουσιάζουν ετήσιο ρυθμό αύξησης 8%, ενώ ο αντίστοιχος ρυθμός αύξησης των χορηγήσεων προς μεσαίες επιχειρήσεις φθάνει το 24%. H λιανική τραπεζική, στην οποία περιλαμβάνεται και η επαγγελματική πίστη αναπτύχθηκε περαιτέρω κατά 19,6%, με τα καταναλωτικά δάνεια να σημειώνουν αύξηση κατά 24% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ σε ετησιοποιημένη βάση τα υπόλοιπα καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών καταγράφουν αύξηση της τάξης του 18%. Αντίστοιχα, η στεγαστική πίστη σε ετήσια βάση διευρύνθηκε κατά 16%, ενώ σε σχέση με το περσινό εξάμηνο οι εκταμιεύσεις νέων στεγαστικών δανείων σημειώνουν αύξηση κατά 25%. Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο σύνολο του χαρτοφυλακίου περιορίστηκε στο 1,7% έναντι 2% στο τέλος του 2002.

Καταθέσεις

Το σύνολο των καταθέσεων αυξήθηκε κατά 1%, ενώ η μείωση των καταθέσεων προθεσμίας και των repos κατά 8,9% αντισταθμίστηκε από την αύξηση του ενεργητικού των αμοιβαίων κεφαλαίων του ομίλου κατά 51,6%, εξέλιξη που οδήγησε στη διεύρυνση του μεριδίου αγοράς στα αμοιβαία κεφάλαια από 16,7% σε 22% στο τέλος Ιουνίου. Ετσι το σύνολο των αποταμιευτικών κεφαλαίων που διαχειρίζεται ο όμιλος αυξήθηκε κατά 3,1% και διαμορφώθηκε σε 45,5 δισ. ευρώ.

Σημαντική συμβολή κατά 23% στα κέρδη του ομίλου είχε το δίκτυο εξωτερικού, τα κέρδη του οποίου μετά την αφαίρεση των δικαιωμάτων μειοψηφίας ανήλθαν σε 59,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του έτους, τα κέρδη του εξωτερικού είναι αυξημένα κατά 116%. H κεφαλαιακή βάση του ομίλου διαμορφώνεται σε υψηλά επίπεδα και μετά την ολοκλήρωση της έκδοσης καινοτόμων τίτλων ύψους 350 εκατ. ευρώ, ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας υπολογίζεται σε 9,4% και ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώνεται σε 12,5%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή