Σοφοκλέους: ιδιωτικοποίηση με προσδοκίες

Σοφοκλέους: ιδιωτικοποίηση με προσδοκίες

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καλύτερη τύχη για το Χρηματιστήριο προσδοκούν στην κυβέρνηση, με την EXAE ιδιωτικοποιημένη. H μεταβίβαση των τελευταίων 23 εκ. μετοχών που κατείχε μέχρι πρόσφατα το Δημόσιο, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στους τελικούς δικαιούχους αποτελεί και την τελική πράξη, που θα επισφραγίσει την ιδιωτικοποίηση της EXAE.

H εξέλιξη αυτή αποτελεί αντιγραφή της ισχυρής αντίστοιχης τάσης που επικρατεί στην Ευρώπη.

Αισιοδοξία

Για τις προοπτικές του ιδιωτικοποιημένου Χρηματιστηρίου, σε συνδυασμό και με τις προοπτικές της οικονομίας ενημέρωσε χθες ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομίας κ. Γ. Ζανιάς την Ενωση Θεσμικών Επενδυτών.

Στο οικονομικό επιτελείο έπειτα από τριάμισι χρόνια διαρκούς πτώσης του χρηματιστηριακού δείκτη, εμφανίζονται τώρα περισσότερο αισιόδοξοι για την πορεία του.

Συνδέουν τις εξελίξεις με το διεθνές κλίμα, το οποίο σταδιακά βελτιώνεται, αλλά και και με τις ενεργητικότερες κυβερνητικές προθέσεις για προώθηση διαρθωτικών αλλαγών στην οικονομία.

Οι τελευταίες εμφανίζονται καθυστερημένα και σε προεκλογική περίοδο, ενώ είναι βάσιμη η υποψία ότι πιθανόν να είναι για μια ακόμη φορά εξαγγελίες άνευ περιεχομένου.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης επιθυμεί να μεταδώσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η οικονομία θα κινηθεί πλέον με ταχύτερους ρυθμούς. Τούτο, υπογραμμίζουν οι συνεργάτες του, θα προκαλέσει ευεργετικά αποτελέσματα στο Χρηματιστήριο.

Καχυποψία

Η εκδήλωση καλών προθέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης αντιμετωπίζεται δικαιολογημένα με μεγάλη καχυποψία. H τελευταία είναι απόρροια και της εντατικής προσπάθειας που καταβάλλει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να εισπράξει έσοδα μέσω των μετοχοποιήσεων. Χθες ήταν τα 650 εκ. ευρώ του ΟΠΑΠ και τον Σεπτέμβριο έρχεται η σειρά της ΔΕΗ. H καλή πορεία του Χρηματιστηρίου ευνοεί τις μετοχοποιήσεις και άρα διευκολύνει την κυβέρνηση στην άντληση πόρων, που είναι πολύτιμοι στην προεκλογική περίοδο.

Επίσης, η αρνητική εμπειρία που κληροδότησε η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις της στην κεφαλαιαγορά την προεκλογική περίοδο του 1999, αποτελεί ένα κακό και επώδυνο προηγούμενο, που παραμένει ισχυρό στη μνήμη των επενδυτών. Οι πράξεις εκείνες δύσκολα παραγράφονται και βέβαια οι έχοντες την ευθύνη για πολλές, παραμένουν και σήμερα θεωρητικά κυρίαρχοι του παιγνιδιού.

Το γεγονός αυτό το παραδέχονται έστω και έμμεσα στο υπουργείο Οικονομίας, όπου σε στιγμές ειλικρίνειας αναγνωρίζουν τις ακρότητες που έλαβαν χώρα τότε, αλλά και την «κάθαρση» που ευαγγελίζονταν η κυβέρνηση σε διάφορες φάσεις και κατέληγε πάντα λειψή και επιφανειακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή