Επιτακτική η ανέγερση σχολείων στην Αθήνα

Επιτακτική η ανέγερση σχολείων στην Αθήνα

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηπροώθηση των Μικτών Επιχειρησιακών Μονάδων και η εξασφάλιση του χαρακτηρισμού ως σχολικών 41 οικοπέδων εντός του δήμου Αθηναίων αποτελούν την περίοδο αυτή τους βασικούς στόχους του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΚ κ. Μανώλη Μπαλτά, η προώθηση των στόχων αυτών μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της βελτίωσης της συνεργασίας των φορέων του οργανισμού και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί άμεσα και συντονισμένα το πρόβλημα της διπλοβάρδιας, που εξακολουθεί να ταλαιπωρεί πολλές συνοικίες της Αθήνας.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, σε όσες περιπτώσεις έχει εξασφαλισθεί η αρμονική συνεργασία με τους δήμους παρατηρείται αισθητή αναβάθμιση των εκπαιδευτικών οικοδομών και σημαντικός περιορισμός της διπλοβάρδιας. H σύσταση των Μικτών Επιχειρησιακών Μονάδων στοχεύει στην απο κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων σχολικής στέγης της Αθήνας μέσω της συνεργασίας αρχιτεκτόνων του δήμου της Αθήνας και του ΟΣΚ, οι οποίοι θα εργασθούν στο πλαίσιο ενός ενιαίου φορέα, με το management των εργων να παραμένει στον ΟΣΚ. Παράλληλα, οι δύο φορείς θα συνεργάζονται στενά στην εκπόνηση των μελετών, των δημοπρατήσεων και της κατασκευής, λειτουργώντας ουσιαστικά ως ενιαίος φορέας.

Διπλοβάρδιες

Σήμερα σχεδόν το ένα πέμπτο των σχολείων της Αττικής λειτουργεί με το καθεστώς της διπλοβάρδιας. Πιο συγκεκριμένα, επί 122 δήμων και κοινοτήτων της Αττικής, το πρόβλημα έχει αντιμετωπισθεί στους 110, αλλά στον δήμο Αθηναίων υπάρχουν ακόμα πολλά σχολεία που αναγκάζονται να λειτουργήσουν σε διπλή βάρδια λόγω έλλειψης των απαραίτητων εκτάσεων για την ανέγερση σχολικών κτιρίων. O κ. Μπαλτάς χαρακτηρίζει επιτακτική την εξασφάλιση νέων οικοπέδων εντός του δήμου της πρωτεύουσας για την ανέγερση νέων σχολικών μονάδων και στην περίπτωση που οι προσπάθειες ευοδωθούν, τότε θα υπάρξει λύση μέσα στην επόμενη διετία. Για τον λόγο αυτό ο ΟΣΚ, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή, κινείται για τον χαρακτηρισμό 41 οικοπέδων εντός του δήμου Αθηναίων ως σχολικών και ζητεί την αναστολή έκδοσης των οικοδομικών αδειών. Σύμφωνα με τον κ. Μπαλτά, ο κατάλογος των οικοπέδων που προτείνει ο ΟΣΚ αφορά οικόπεδα που ήδη βρίσκονται σε διάφορα στάδια αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, ενώ σε ορισμένα έχει ήδη κατατεθεί η αποζημίωση εξ αιτίας της απαλλοτρίωσης. Στη διάρκεια του 2002, ο ΟΣΚ προχώρησε στην αγορά 78 οικοπέδων συνολικού εμβαδού 213.291 τετραγωνικών μέτρων καταβάλοντας το ποσό των 98,56 εκατ. ευρώ. Για τη διετία 2003-2004 στόχος του ΟΣΚ είναι η αγορά 45 οικοπέδων συνολικού εμβαδού 70.969 τετραγωνικών μέτρων. Σε ό,τι αφορά το κόστος των απαλλοτριώσεων για την αγορά οικοπέδων, την τελευταία εξαετία ο ΟΣΚ έχει δαπανήσει το ποσό των 239 εκατ. ευρώ, ενώ για το άμεσο μέλλον το ποσό που απαιτείται εκτιμάται σε περίπου 100 εκατ. ευρώ.

Απαλλοτρίωση

Η απαλλοτρίωση των οικοπέδων που χαρακτηρίζονται σχολικά δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Αρκετοί ιδιοκτήτες αντιδρούν καθώς επιθυμούν διαφορετική χρήση της περιουσίας τους με υψηλότερα, ενδεχομένως, ανταποδοτικά οφέλη, κυρίως μέσω της δημιουργίας χώρων στάθμευσης, εκμεταλλευόμενοι το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας. O διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ υποστηρίζει ότι οι αντιδράσεις αυτές είναι κατανοητές καθώς στα αστικά κέντρα παρατηρείται έντονη έλλειψη ελεύθερων χώρων και πάρκων, προσθέτοντας όμως ότι η δημόσια εκπαίδευση πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα της Πολιτείας και των πολιτών. Για τον λόγο αυτό, ο ΟΣΚ προσπαθεί να χρησιμοποιεί πάντα χαμηλότερα ποσοστά κάλυψης και συντελεστή δόμησης από αυτά που χρησιμοποιούν γειτονικές ιδιωτικές εταιρείες ανέγερσης οικοδομών. Στόχος είναι η κατά το δυνατό μικρότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος από τον κτιριακό όγκο ενός σχολείου. Σε ό,τι αφορά το ύψος των καταβαλλόμενων αποζημιώσεων, ο κ. Μπαλτάς υποστηρίζει ότι οι αξίες που προσδιορίζονται από τις δικαστικές αρχές στις περιπτώσεις αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, ή από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών σε απευθείας αγορές από πολίτες, είναι σύμφωνες με αυτές που καθορίζει η ελεύθερη αγορά, ενώ αρκετές φορές είναι και υψηλότερες.

Πολλαπλών χρήσεων

Παράλληλα, στο πλαίσιο της ανάγκης κάλυψης πολλαπλών κοινωνικών αναγκών μέσω ενός δημοσίου κτιρίου, ο ΟΣΚ προτείνει την κατασκευή σχολικών μονάδων πολλαπλών χρήσεων που θα μπορούν να φιλοξενούν και υπόγεια γκαράζ, αν βέβαια κάτι τέτοιο δεν επηρεάζει τη λειτουργικότητα των σχολικών συγκροτημάτων. Στις προθέσεις του ΟΣΚ είναι και η αισθητική ανάπλαση των κτιριακών μονάδων, καθώς παρατηρείται ότι η διαβίωση εντός μιας σύγχρονης σχολικής μονάδας βελτιώνει τη συμπεριφορά των μαθητών και μειώνει σημαντικά τις φθορές και τις καταστροφές. Αμεση προτεραιότητα είναι το πρόγραμμα σχολικών αυλών που θα μετατρέψει τους προαύλιους χώρους σε πάρκα και παιδικές χαρές, αλλά και η δημιουργία 50 κλειστών γυμναστηρίων στην Αττική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή