Ξεκινάει ο… άξονας «Εγνατία Πληροφορικής»

Ξεκινάει ο… άξονας «Εγνατία Πληροφορικής»

5' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οτίτλος ευφάνταστος. Ο στόχος φιλόδοξος. Η προσπάθεια μετά τρία χρόνια φαίνεται ότι αποδίδει για πρώτη φορά καρπούς. Πρόκειται για την πρόταση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Βορείου Ελλάδος για την «Εγνατία Πληροφορικής», έναν ιδεατό, δηλαδή, «οδικό άξονα» κατά μήκος των τριών περιφερειών της Μακεδονίας και της Θράκης, με δράσεις ικανές να ενισχύσουν την επιχειρηματικότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πληροφορικής, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τον έντονο ανταγωνισμό και τη συνεχή ανάγκη για επενδύσεις, λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας.

Από το 2004

Το σχέδιο πρότασης του ΣΕΠΒΕ εγκρίθηκε πρόσφατα από τις τρεις περιφέρειες του βορειοελλαδικού τόξου, που αποφάσισαν να το εντάξουν στα κατά τόπους περιφερειακά επιχειρησιακά προγράμματα (ΠΕΠ), ώστε να αρχίσει να αποκτά «σάρκα και οστά». Το αρχικό κόστος που έγινε αποδεκτό υπολογίζεται σε 1,5 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο ισόποσα στις τρεις περιφέρειες, οι οποίες θα προχωρήσουν, αμέσως μετά την τελική έγκριση από το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, στην προκήρυξη των αναγκαίων δράσεων, για την υποδοχή των προτάσεων των ΜΜΕ Πληροφορικής. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί μέσω ενδιάμεσων φορέων που θα ορισθούν από τις περιφέρειες, ενώ την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και τη δημοσιοποίησή του θα αναλάβει ο ΣΕΠΒΕ. Εκτιμάται ότι, εφόσον ολοκληρωθούν μέχρι τέλη του έτους οι διαδικασίες που απαιτούνται, οι προκηρύξεις θα αρχίσουν να «τρέχουν» από το 2004.

«Οι εταιρείες πληροφορικής της περιφέρειας έχουν τις ίδιες ανάγκες για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητάς τους. Το σκεπτικό μας με την πρόταση ήταν να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτές τις επιχειρήσεις, που δεν έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε πηγές χρηματοδότησης, να ενισχυθούν μέσω των κονδυλίων του Γ΄ ΚΠΣ», λέει στην «Οικονομική Εβδομάδα» ο γενικός διευθυντής του ΣΕΠΒΕ Σπ. Ιγνατιάδης. «Οι περιφέρειες πρέπει να ενισχύσουν τις τοπικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις πληροφορικής για τις επενδύσεις που χρειάζονται, ώστε να μπορέσουν κι αυτές με τη σειρά τους να στηρίξουν την περαιτέρω ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών με την προσαρμογή τους στην Κοινωνία της Πληροφορίας».

Ο ΣΕΠΒΕ είχε αποπειραθεί να πείσει την κεντρική διοίκηση, πριν από τρία χρόνια, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η «Εγνατία Πληροφορικής» από τα αδιάθετα κονδύλια του Β΄ ΚΠΣ, χωρίς, όμως, αποτέλεσμα. Δεν ήταν ώριμο το κλίμα, ακούστηκε, φαίνεται, πολύ φιλόδοξη, προερχόταν και από την περιφέρεια και έτσι ξεχάστηκε σε κάποιο συρτάρι. Ο ΣΕΠΒΕ, όμως, επανήλθε και τελικά η πρότασή του εντάσσεται στα ΠΕΠ μετά και τη θετική γνωμοδότηση της αρμόδιας επιτροπής, στο πλαίσιο της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε.

Μεγάλη αγορά

Σήμερα στην αγορά πληροφορικής δραστηριοποιούνται πάνω από 2.000 επιχειρήσεις πανελλαδικά, εκ των οποίων το 35% είναι εγκατεστημένες στη Βόρεια Ελλάδα και περίπου 200 στη Θεσσαλονίκη. Ο ΣΕΠΒΕ έχει 195 επιχειρήσεις-μέλη, από τις οποίες ποσοστό 20-25% κάνουν λογισμικό, το 25-30% είναι εταιρείες με εξειδικευμένα προϊόντα που προορίζονται, κατά κύριο λόγο, για εξαγωγές και οι υπόλοιπες είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που ασκούν εμπορία προϊόντων λογισμικού και παρέχουν συναφείς υπηρεσίες.

Οπως εκτιμά ο ΣΕΠΒΕ, στην αγορά καταγράφεται μια γενική τάση για αύξηση του χάσματος μεταξύ μικρών και μεγάλων εταιρειών πληροφορικής. Οι μεγάλοι γίνονται μεγαλύτεροι και οι μικροί μικρότεροι. Παράλληλα, τα περιθώρια κέρδους των μικρών επιχειρήσεων στενεύουν, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται η διατήρηση της θέσης τους, ενώ δεν διευκολύνεται και η είσοδος νέων επιχειρηματιών.

Την ίδια στιγμή, οι αντιπρόσωποι ξένων οίκων πληροφορικής έχουν μεγαλώσει το μερίδιο αγοράς τους, καθώς, έχοντας την υποστήριξη των ισχυρών μητρικών εταιρειών, είναι πιο ανταγωνιστικοί και διαθέτουν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν πιο ολοκληρωμένες προσπάθειες και λύσεις.

Στο περιβάλλον αυτό ο τομέας των επαγγελματικών υπηρεσιών παρουσιάζει μικρή αύξηση, ακολουθώντας την τάση στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά. Αντίστοιχα, παρατηρείται μείωση του μεριδίου της αγοράς που καλύπτει τον μηχανολογικό εξοπλισμό. Το γεγονός αυτό βοηθά, κατά τον ΣΕΠΒΕ, τις μικρές εταιρείες του κλάδου που γενικά παρέχουν, όπως εκτιμάται, καλύτερη ποιότητα υπηρεσιών και αυξημένο κύκλο εργασιών από επαγγελματικές υπηρεσίες.

Με πλεονεκτήματα

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις πληροφορικής στη Βόρεια Ελλάδα έχουν ως συγκριτικά πλεονεκτήματα, θεωρεί ο ΣΕΠΒΕ, βελτιωμένες επαγγελματικές υπηρεσίες, αυξημένο ποσοστό από επαγγελματικές υπηρεσίες στον κύκλο εργασιών τους, προσέγγιση στη βαλκανική αγορά, συμβολή στην αποκέντρωση του δημόσιου τομέα. Ωστόσο, είναι αντιμέτωπες με τα χαμηλά ποσοστά επενδύσεων στον τομέα της πληροφορικής από τον ιδιωτικό τομέα, τη μη ύπαρξη στρατηγικού σχεδιασμού για την ενσωμάτωση της πληροφορικής στις επιχειρήσεις και τη μειωμένη πρόσβαση στους διαγωνισμούς. Επιπλέον, αντιμετωπίζουν απειλές για τη βιωσιμότητά τους από την έλλειψη επενδύσεων για τη δημιουργία νέων ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών, τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό και τον γιγαντισμό ορισμένων εταιρειών πληροφορικής, που συνεπάγεται το ενδεχόμενο εξαφάνισης μικρότερων επιχειρήσεων έστω κι αν θεωρούνται πρωτοποριακές στον τομέα τους.

Σύγχρονη περιφέρεια

Με αυτά τα δεδομένα, ο ΣΕΠΒΕ πιστεύει ότι η ανάπτυξη μιας υγιούς και σύγχρονης περιφερειακής βιομηχανίας πληροφορικής συνιστά πρόκληση αλλά και μοναδική ευκαιρία για τον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας του συνόλου της ελληνικής οικονομίας. Ομως, για την επίτευξη αυτού του στόχου απαιτούνται σημαντικές επενδύσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων πληροφορικής σε νέα προϊόντα και υπηρεσίες, τις οποίες καλείται να διευκολύνει η «Εγνατία Πληροφορικής», που δεσμεύθηκαν να υλοποιήσουν οι τρεις περιφέρειες της Μακεδονίας και της Θράκης.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις

Για να συμμετάσχουν θα πρέπει να έχουν κύριο αντικείμενο την πληροφορική, η έδρα τους να βρίσκεται στους νομούς των τριών περιφερειών, ο κύκλος εργασιών της τελευταίας χρήσης να είναι μεταξύ 146.735 – 293.470 ευρώ (50 – 100 εκατ. δρχ.) και η ανάδοχος εταιρεία να έχει κλείσει τουλάχιστον τρεις διαχειριστικές χρήσεις. Η κάθε εταιρεία αυτόνομα, ή σε συνεργασία με άλλη εταιρεία, θα πρέπει να υποβάλει Business Ρla(μόνο με μία πρόταση μπορεί να συμμετάσχει) για δαπάνες που δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα 117.388 ευρώ (40 εκατ. δρχ.) και η επιχορήγηση των εγκεκριμένων προτάσεων προβλέπεται στο 50% του συνολικού ύψους της δαπάνης. Η διάρκεια υλοποίησης των προτάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 12 μήνες, χωρίς δικαίωμα παράτασης. Ανάμεσα στις δραστηριότητες που προτείνεται να επιχορηγούνται συγκαταλέγονται: οι εφαρμογές πολυμέσων, η ηλεκτρονική αρχειοθέτηση, η αυτοματοποίηση παραγωγικών διαδικασιών, οι εφαρμογές τηλεπληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, συστημάτων πληροφόρησης της διοίκησης (ΜΙS) κ.λπ.

Ενδιάμεσος φορέας θα αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος, αλλά και την αξιολόγηση των προτάσεων, που θα βασίζεται: στη δυνατότητα της εταιρείας να εκτελέσει το έργο, όπως θα προκύπτει από την προηγούμενη δραστηριότητά της και την επιτυχή συμμετοχή της σε παρόμοια έργα, η εμπορευσιμότητα των αναπτυσσόμενων προϊόντων και η προβλεπόμενη αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας βάσει των νέων προϊόντων, η ενίσχυση της απασχόλησης στις κατά τόπους περιφέρειες, η συνεργασία μεταξύ εταιρειών, ο εξαγωγικός προσανατολισμός της επένδυσης και η ανάπτυξη ή βελτίωση με την ολοκλήρωση της πρότασης προϊόντων πληροφορικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή