Φρένο σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια

Φρένο σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα νοικοκυριά φρενάρουν το δανεισμό τους (στεγαστικά και καταναλωτικά), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος. Μεταξύ Μαΐου 2002 και Μαΐου 2003, ο ρυθμός αύξησης στις χορηγήσεις δανείων φαίνεται να αποκλιμακώνεται κατά 8,6 ποσοστιαίες μονάδες και από το 38,2% βρέθηκε να κινείται στο 29,6%. H κάμψη στο ρυθμό αύξησης των δανείων αποδίδεται στον δανειακό κορεσμό των νοικοκυριών, που ξεκίνησαν από το 1999 – 2000 να έχουν πρόσβαση σε φθηνά δάνεια, λόγω της πτώσης των επιτοκίων. H έξαρση των δανείων που ήταν αποτέλεσμα της μείωσης των επιτοκίων και της πορείας της χώρας προς το ευρώ, στήριξε αποφασιστικά την ελληνική οικονομία στις δύσκολες ώρες, που πυροδότησε η πτώση του χρηματιστηρίου αλλά και η ύφεση στη διεθνή οικονομία. H στήριξη της εσωτερικής ζήτησης με καταναλωτικά δάνεια ήταν πολύτιμη για την ελληνική οικονομία και προσέφερε σανίδα σωτηρίας σε συνδυασμό με τους κοινοτικούς πόρους και την εκτέλεση των έργων της Ολυμπιάδας. H συμβολή των δανείων στη μεγέθυνση του ΑΕΠ ήταν πολύτιμη, ενώ σημαντική ήταν και η δράση τους για την εξισορρόπηση της κακής ψυχολογίας, που είχε δημιουργηθεί στους επενδυτές από την καταρράκωση του δείκτη του Χρηματιστηρίου.

Από τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος προκύπτει ότι στο τέλος Μαΐου 2003, το συνολικό ύψος των δανείων προς τα νοικοκυριά ανέρχονταν στα 34,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 23,2 δισ. ήταν δάνεια στεγαστικά, τα 10,4 δισ. καταναλωτικά και περίπου 831,7 εκατ. αφορούσαν άλλες κατηγορίες δανείων. Τα στεγαστικά δάνεια αυξάνονταν στο τέλος Μαΐου 2003 με ρυθμό 30,8% (39% ήταν η αύξηση τον Μάιο του 2002), ενώ η αύξηση στα καταναλωτικά ήταν 22,6%, από 34,6% πέρυσι.

Να σημειωθεί ότι τα όρια στα δάνεια της καταναλωτικής πίστης απελευθερώθηκαν από τις 20 Ιουλίου με απόφαση της Τραπέζης της Ελλάδος. Εδικότερα από μια μεγαλύτερη ανάλυση των καταναλωτικών δανείων, προκύπτουν τα παρακάτω στοιχεία για τη διάρθρωσή τους: Τα δάνεια μέσω πιστωτικών καρτών αυξάνονταν τον Μάιο του 2003 με ρυθμό 31,7%, από 50,8% που ήταν η αύξηση τον Μάιο του 2002. Στα δάνεια με δικαιολογητικά η κάμψη συνεχίστηκε και ο αρνητικός ρυθμός αύξησης ήταν -14,4%, από 32,2% που ήταν πριν από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή