Καχύποπτη η αγορά σε ρευστοποιήσεις βασικών μετόχων

Καχύποπτη η αγορά σε ρευστοποιήσεις βασικών μετόχων

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H βελτίωση του κλίματος στη Σοφοκλέους και το απρόσμενο θερινό άλμα του Γενικού Δείκτη έδωσε την ευκαιρία σε πολλούς βασικούς μετόχους εισηγμένων εταιρειών να μειώσουν τα ποσοστά τους.

Κίνηση που υπόκειται σε πολλές ερμηνείες: κάποιοι θέλουν να βελτιώσουν την εμπορευσιμότητα της μετοχής τους, άλλοι επιδιώκουν την είσοδο θεσμικών ή στρατηγικών επενδυτών, άλλοι οι οποίοι διατηρούν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά ευλόγως επιθυμούν να τα μειώνουν, άλλοι κερδοσκοπούν, ενώ άλλοι άρπαξαν την ευκαιρία της ανόδου υλοποιώντας τη θεωρία περί… λαϊκού καπιταλισμού.

Από τον χορό δεν λείπει βέβαια το Δημόσιο το οποίο με τη βελτίωση του κλίματος σπεύδει να υλοποιήσει τις… αποκαλούμενες αποκρατικοποιήσεις διαθέτοντας μέρος των μετοχών δημοσίων εταιρειών (διατηρώντας ωστόσο τη διοίκηση) στο ευρύ επενδυτικό κοινό. Πριν από λίγες ημέρες ολοκληρώθηκε η διάθεση του νέου πακέτου μετοχών του ΟΠΑΠ, ενώ την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή των μετοχών του ΟΛΠ στη Σοφοκλέους.

Σε κάθε περίπτωση, τα όρια μεταξύ καλών και… κακών προθέσεων των μεγαλομετόχων είναι εξαιρετικά δυσδιάκριτα. Δεν σημαίνει ότι όποιοι πουλάνε μετοχές τους κερδοσκοπούν ή δεν εμπιστεύονται την εταιρεία τους. Αντίστοιχα δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που βασικοί μέτοχοι ανεβάζουν εκ του πονηρού τα ποσοστά τους προκειμένου να περιορίσουν τη διασπορά και να… τρέξουν τις μετοχές τους!

Η αγορά, πάντως, είναι γενικά καχύποπτη σε ρευστοποιήσεις βασικών μετόχων και η εμπειρία μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι έχει δίκιο. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, το οποίο δημοσιεύει τα μετοχολόγια των εισηγμένων εταιρειών στο διάστημα από τις 31 Μαρτίου οπότε και ξεκίνησε το ράλι της Σοφοκλέους, αρκετοί μέτοχοι έχουν προχωρήσει σε πωλήσεις μετοχών τους.

Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσιάζει το ποσοστό του κ. Μπαλάφα Κωνσταντίνου στην ομώνυμη εταιρεία συμμετοχών το οποίο από 42,6% στα τέλη Μαρτίου σήμερα έχει περιοριστεί στο 29,20%. Πολλοί δεν θεωρούν τυχαία την αρνητική πορεία της μετοχής στο ταμπλό το αντίστοιχο διάστημα, ωστόσο, κατά πληροφορίες, υπάρχουν διαβουλεύσεις για την είσοδο στρατηγικού εταίρου στην εταιρεία.

Σημαντική είναι η μείωση των ποσοστών της οικογένειας Στασινόπουλου στα «Σωληνουργεία Κορίνθου», ωστόσο ταυτόχρονα σημειώθηκε σημαντική αύξηση του ποσοστό της Βιοχάλκο (η βασική εταιρεία συμμετοχών της οικογένειας) στην εταιρεία. O Ομιλος Στασινόπουλου χαρακτηρίζεται πολυδαίδαλος και ακόμα πιο δύσκολη είναι η ιχνηλάτηση των… μετοχικών κινήσεων της οικογένειας και των συνεργατών τους.

Μεγάλη ήταν η μείωση του Ομίλου Κλωνατέξ στη Fanco. O όμιλος παραμένει χρηματιστηριακά δραστήριος, όπως φαίνεται και από άλλες μετοχικές κινήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην εξεταζόμενη περίοδο.

Σημαντικές πωλήσεις μετοχών πραγματοποιήθηκαν ακόμα από τους βασικούς μετόχους της Ινφορμάτικς, της Hitech και της Vivere.

Υπογραμμίζεται ως ιδιαίτερα θετική η κίνηση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών να παρακολουθεί και να ενημερώνει το ευρύ επενδυτικό κοινό για τις κινήσεις των βασικών μετόχων της εταιρειών. Μάλιστα, οι τελευταίοι είναι πλέον υποχρεωμένοι να προαναγγέλλουν τις κινήσεις τους. Πριν από λίγα χρόνια επικρατούσε πλήρης αναρχία και είναι δίχως αρχή και τέλος οι ιστορίες με βασικούς μετόχους που ξεπουλούσαν μετοχές τους διαδίδοντας περί εντυπωσιακών… εταιρικών εξελίξεων. Μάλιστα, κάποιες από αυτές βρίσκονται σήμερα εκτός ταμπλό!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή