Ξέσπασε εξοντωτικός πόλεμος στον εγχώριο τηλεπικοινωνιακό κλάδο

Ξέσπασε εξοντωτικός πόλεμος στον εγχώριο τηλεπικοινωνιακό κλάδο

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόλεμος χαρακωμάτων που θα κορυφωθεί τους επόμενους μήνες, έχει ξεσπάσει στον εγχώριο τηλεπικοινωνιακό κλάδο, καθώς οι «Γολιάθ» της αγοράς, δηλαδή όσοι κατέχουν δεσπόζουσα ή σημαντική θέση, μάχονται για τη διατήρηση των μεριδίων τους, ενώ οι «Δαυίδ» -οι νεοπαγείς εναλλακτικοί φορείς- πασχίζουν να επιβιώσουν αρχικά, κατακτώντας και μια θέση στον ήλιο.

Ο OTE και οι τρεις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας (Cosmote, Vodafone, STET), με όπλο αρχικά τις επενδύσεις τους, τα τέλη διασύνδεσης, τα εκπτωτικά πακέτα και τα γιγαντιαία διαφημιστικά τους προγράμματα, προσπαθούν να εξαντλήσουν τους μικρούς.

Εξανεμίζοντας στην κυριολεξία το περιθώριο κέρδους, που γι’ αυτούς είναι οξυγόνο και συνίσταται στη διαφορά της χονδρικής τιμής, με την οποία αυτοί αγοράζουν χωρητικότητες και της λιανικής βάσει της οποίας μεταπωλούν στους πελάτες τους.

Οι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί φορείς από την πλευρά τους με ντισαβαντάζ την έλλειψη δικής τους υποδομής αλλά και την προφανή αδυναμία τους να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση για δικτυακές επενδύσεις, προσπαθούν να ξεπεράσουν την εξάρτησή τους δρομολογώντας τηλεπικοινωνιακή κίνηση μέσω παράδρομων.

Αγοράζοντας, π.χ., ως μεγάλοι πελάτες εταιρικά πακέτα κινητής τηλεφωνίας, διασυνδέουν με αυτά τα κέντρα των συνδρομητών τους και μετατρέπουν τις κλήσεις τους από σταθερό τηλέφωνο σε κλήσεις από κινητό προς κινητό, εξασφαλίζοντας τις χαμηλότερες χρεώσεις. Μέσω αυτού του «δρομολογίου», ο πρώτος που πλήττεται είναι ο OTE, που χάνει κίνηση, ενώ ακολουθούν και οι εταιρείες κινητής, που άρχισαν να σφίγγουν τα λουριά με πρώτη τη Vodafone, η οποία προ δεκαημέρου αύξησε -δίκην αντικινήτρου- τη χρέωση προς κινητό (Vodafone) μετά τα 1.000 πρώτα λεπτά το μήνα, ενώ έπονται και οι άλλοι.

Ετσι εγκαινιάσθηκε ο νέος κύκλος μιας σκληρής παρτίδας μεταξύ των μεγάλων και των μικρών, που επισφραγίσθηκε ήδη και με καταγγελία της Lannet στην Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (Ε.ΕΤ&Τ).

Από την άλλη, ο OTE ζήτησε από τους 20 περίπου φορείς με τους οποίους έχει συνάψει συμβάσεις διασύνδεσης, για να διακινούν την κίνησή τους από τα δίκτυά του, εφεξής να καταθέτουν και εγγυητικές επιστολές, έτσι ώστε ο Οργανισμός να είναι εξασφαλισμένος στις περιπτώσεις αδυναμίας πληρωμής των τελών ή ακόμη και «αιφνιδίου θανάτου»… όσων πιθανολογείται ότι δεν θα αντέξουν για πολύ ακόμα.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις καταλυτικές -πιθανώς- εξελίξεις που θα σημειωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα με πτωχεύσεις, εξαγορές ή και σημαντικές ανακατατάξεις στα μερίδια αγοράς, πρέπει να επισημανθεί ότι για φέτος προβλέπεται ότι το μερίδιο που θα κατακτήσουν οι εναλλακτικοί τηλεπικοινωνιακοί φορείς θα ξεπεράσει ίσως και το 13%, έναντι του 3,4%, που επισήμως καταγράφεται ως επίδοσή τους κατά την περυσινή χρονιά.

Πέρυσι, ο κύκλος εργασιών τους για διάστημα μικρότερο του οκταμήνου διαμορφώθηκε στα 225,8 εκατ. ευρώ, ενώ εμφάνισαν ζημίες της τάξεως των περίπου 40 εκατ. ευρώ.

Τώρα, με τον κλοιό που νιώθουν να σφίγγει γύρω τους, επιχειρούν να συνασπιστούν, με την επισήμανση ότι η διαφορετικότητά τους που πολλές φορές είναι κραυγαλέα, εμποδίζει τη δυνατότητα ενιαίας και δυναμικής παρέμβασης. Ετσι κι αλλιώς, και από τις τάξεις των εναλλακτικών τηλεπικοινωνιακών φορέων έχουν ήδη ξεχωρίσει όσοι κινούνται στην κατεύθυνση να επενδύσουν σε δικά τους δίκτυα και όσοι αδυνατούν να το πράξουν.

Στους πρώτους συγκαταλέγονται π.χ. η Tellas, που βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο έχοντας εξαντλήσει την πρώτη της φόρα και μέτοχοι της οποίας ή θα πρέπει να συναποφασίσουν για μια γενναία αύξηση του μ.κ. ή η ΔΕΗ θα «χωρίσει» από τους απρόθυμους, πλέον όπως λέγεται εταίρους της, την Wind, αναλαμβάνοντας καθ’ ολοκληρίαν την εταιρεία.

Επίσης και οι Forthnet, Vivodi, Lannet, Teledome, Telepassport κ.ά…

Σε αυτόν τον καμβά, τον γεμάτου συγκρούσεις, η πιο κρίσιμη βελονιά θα είναι αυτή που θα βάλει η E.ET&T, ως ρυθμιστικός φορέας της τηλεπικοινωνιακής αγοράς, που μόλις πρόσφατα όμως επιχειρήθηκε εκ νέου να χειραγωγηθεί και να αποδυναμωθεί με μεθόδευση που εκπορεύθηκε από το YME. Βεβαίως, ουδείς μπορεί να ομιλήσει περί της «αγίας Επιτροπής», ωστόσο οι συνθήκες διαπάλης αλλά και η καθυστέρηση της διαμόρφωσης όρων υγιούς ανταγωνισμού, επιβάλλουν τον πλήρη διαχωρισμό του ρόλου του κράτους (και μετόχου του OTE) από τη ρυθμιστική αρχή.

Πάντως, από αύριο η E.ET&T μέσω των συμβούλων της (Analysis – Grant Thorton) εντατικοποιεί τους ελέγχους στον OTE περί της κοστοστρέφειας των τιμολογίων του στη χονδρική (τέλη διασύνδεσης, μισθωμένες γραμμές αλλά και στη σταθερή τηλεφωνία. Τον Οκτώβριο τα πρώτα αποτελέσματα, ίσως να επιβάλλουν την παρέμβαση της επιτροπής αλλά και τη μείωση κάποιων τελών….

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή