Βελτιώνεται σημαντικά το πλαίσιο για νέες ελληνικές επενδύσεις

Βελτιώνεται σημαντικά το πλαίσιο για νέες ελληνικές επενδύσεις

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αντίθεση με τις ελληνικές εξαγωγές θετικές προοπτικές παρουσιάζουν, κατά τον συνομιλητή μας, οι δυνατότητες επενδυτικών συνεργασιών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών επιχειρήσεων, μετά και την ψήφιση του νέου νόμου για το επενδυτικό καθεστώς της Τουρκίας. Ο Ν.4875 περί ξένων αμέσων επενδύσεων ήταν μέρος του διαρθρωτικού προγράμματος για την βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος και αποτελούσε μία από τις κύριες δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι του ΔΝΤ, προκειμένου να λάβει οικονομική βοήθεια. Με τον νόμο αυτό καταργούνται οι διατάξεις του παλαιότερου 6224, σύμφωνα με τον οποίο για να επιτραπούν οι ξένες άμεσες επενδύσεις έπρεπε να έχουν λάβει άδεια από το αρμόδιο υπουργείο, στην Αγκυρα, με συγκεκριμένη χρονοβόρα διαδικασία. Επίσης, καταργείται η προϋπόθεση εισαγωγής ποσού 50.000 δολ. ανά αλλοδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο που συμμετείχε στη νέα εταιρεία. «Ο νέος νόμος», τονίζει ο κ. Κουναλάκης, «αποτελεί σαφώς βελτίωση εν συγκρίσει με τον παλαιότερο, ωστόσο, δεδομένης της αρνητικής εμπειρίας από τουρκικούς νόμους που αφορούν άλλους τομείς (π.χ. νόμος περί «απελευθέρωσης» της αγοράς οίνου), θα πρέπει να περιμένουμε τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, ώστε να δούμε πώς θα εφαρμοσθεί στην πράξη».

Τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρείται σημαντική αύξηση των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία. Σύμφωνα με πρόσφατα επίσημα στοιχεία της τουρκικής πλευράς, 72 ελληνικές εταιρείες έχουν καταγραφεί στην Τουρκία, άλλες με επενδυτική και άλλες με εμπορική δραστηριότητα, που αντιστοιχούν στο 3,2% των συνολικών ξένων επενδύσεων στη γείτονα. Ο τομέας Πληροφορικής συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τους Ελληνες επενδυτές, ενώ στον τραπεζικό τομέα δραστηριοποιούνται η Εθνική Τράπεζα, με Γραφείο Αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη, ενώ, πρόσφατα, μία νέα τράπεζα, η EUROPA BANK, ξεκίνησε στην Τουρκία, μετά την εξαγορά της τουρκικής SITEBANK από τη NOVA BANK. Η νέα τράπεζα ξεκίνησε αρχικά με 12 υποκαταστήματα, 10 στην Κωνσταντινούπολη, 1 στην Σμύρνη και 1 στην Αγκυρα και σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Τράπεζας προτίθεται να λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο, σε συνεργασία με τη NOVA BANK, στην Ελλάδα, τμήματα σε κάποια υποκαταστήματά της, που θα εξυπηρετούν Ελληνες επιχειρηματίες και γενικότερα τις ελληνοτουρκικές συναλλαγές.

Στην Ελλάδα, από την άλλη πλευρά, έχουν ιδρυθεί μόνο 6 τουρκικές εταιρείες, ως υποκαταστήματα, σε τομείς μεταφορών, λιανικού εμπορίου, πληροφορικής-λογιστικού, παροχής υπηρεσιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή