Καλοκαιρινό όργιο ανατιμήσεων

Καλοκαιρινό όργιο ανατιμήσεων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κερδοσκοπία τρομάζει την κυβέρνηση, που βλέπει να επαναλαμβάνεται και εφέτος το όργιο των ανατιμήσεων κυρίως στις τουριστικές περιοχές της χώρας. O κ. Χριστοδουλάκης άφησε χθες ανοιχτό το ενδεχόμενο να επεκταθεί το μέτρο των ενδεικτικών τιμών (χρησιμοποιείται σήμερα μόνο στα νερά) σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται στις τουριστικές περιοχές. O επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου εμφανίστηκε ιδιαίτερα προβληματισμένος με την όλη κατάσταση, η οποία ως γνωστό πλήττει ευθέως μεσοπρόθεσμα την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός σημείωσε ότι είναι σχήμα οξύμωρο από τη μία να υπάρχουν ξενοδοχεία τα οποία μειώνουν τις τιμές τους και από την άλλη τα άλλα προϊόντα, που πωλούνται στις τουριστικές περιοχές να βρίσκονται σε ανοδική πορεία.

Το νέο νόμισμα αποτελεί το πλέον αξιόπιστο εργαλείο για τον Ευρωπαίο τουρίστα προκειμένου να συγκρίνει τιμές, αλλά και ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών. H σύγκριση αυτή τα τελευταία δύο χρόνια αναδεικνύει προβληματικές τις τιμές σε πολλές τουριστικές περιοχές, με αποτέλεσμα να διολισθαίνει ο τουρισμός σε άλλες φθηνότερες περιοχές, εκτός ελληνικών συνόρων.

Ο πληθωρισμός που επιβαρύνεται και από τις τιμές στις τουριστικές περιοχές αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, εφόσον παραμένει σε επίπεδα διπλάσια του μέσου κοινοτικού.

Σύμφωνα με έκθεση για τον πληθωρισμό που συνέταξαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, ανάμεσα στις βασικές πηγές που τροφοδοτούν την ακρίβεια είναι τα είδη διατροφής και τα αλκοολούχα ποτά, που αυξήθηκαν τον περασμένο Ιούνιο κατά μέσο όρο 9%, έναντι ρυθμού αύξησης 3,8% του πληθωρισμού τον ίδιο μήνα.

Οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα έχουν σαν αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης τιμών να έχει επιβαρυνθεί κατά 1,66 μονάδες.

Από τον κατάλογο που συνέταξαν οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου προκύπτει ότι οι τιμές σε νωπά φρούτα, λαχανικά και πατάτες, αύξησαν τον τιμάριθμο κατά 1,18 μονάδες, καθώς οι τιμές τους τον Ιούνιο του 2003 ήταν αυξημένες μέχρι και 65% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2002.

Υψηλές αυξήσεις καταγράφηκαν επίσης σε κατηγορίες όπως: φαγητό εκτός οικίας, στα σερβιριζόμενα αναψυκτικά, γλυκά, καφέδες, ποτά, χυμοί φρούτων. Το κύμα της ακρίβειας συντηρείται επίσης και από τις αυξήσεις στα ταχυδρομικά και δημοτικά τέλη, αλλά και στα τιμολόγια του νερού. Στην ύδρευση οι αυξήσεις ανήλθαν στο 7,1% (από 3,7% το 2002) στα ταχυδρομικά τέλη ήταν 7,5% και στα δημοτικά τέλη 5,6% από 3,9% το 2002.

Αξιοσημείωτες αυξήσεις παρατηρούνται επίσης και σε μια σειρά ιατρικών υπηρεσιών (οδοντιατρικές, παραιατρικές κ.λπ.) που αγγίζουν το 4,5%, ενώ η νοσοκομειακή πείθλαψη έχει επιβαρυνθεί με 5,3%.

Τις τάσεις ακρίβειας συντηρούν επίσης και οι αυξήσεις στα φροντιστήρια και τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ενώ κατά 11% έχουν αυξηθεί τα σέρβις των αυτοκινήτων και κατά 8% περίπου τα κόμιστρα των ταξί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή