Στρατηγικός επενδυτής για το 20,3% της ΕΥΔΑΠ

Στρατηγικός επενδυτής για το 20,3% της ΕΥΔΑΠ

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή που θα αγοράσει το 20,3% της ΕΥΔΑΠ εξήγγειλε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. N. Χριστοδουλάκης, σε μια εμφανή προσπάθεια να διατηρήσει το κλίμα αναμονής σημαντικών εξελίξεων στην οικονομία.

Η απόφαση έχει ήδη δρομολογηθεί αφού, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της χρονιάς, ενώ ήδη έχουν προσληφθεί ως σύμβουλοι αποκρατικοποίησης η SalomoSmith Barney και η Τράπεζα Πειραιώς. Σημειώνεται ότι η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για την ΕΥΔΑΠ, εφ’ όσον πετύχει, θα είναι σωτήρια όχι μόνον για το Δημόσιο που θα διαθέσει το 10,3% αλλά και για την ιδιαίτερα προβληματική Αγροτική Τράπεζα που θα διαθέσει το υπόλοιπο 10% και χρειάζεται επειγόντως κεφάλαια.

Ο κ. Χριστοδουλάκης, περιγράφοντας τον υποψήφιο στρατηγικό επενδυτή, είπε ότι θα αναζητηθεί σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο παροχής υπηρεσιών ύδρευσης. Κύκλοι της αγοράς, επισημαίνουν, πάντως, ότι ο κατασκευαστικός όμιλος Ελληνική Τεχνοδομική – ΑΚΤΩΡ, καθώς και άλλες τεχνικές εταιρείες, φέρονται ως υποψήφιοι για συμμετοχή σε σχήματα που θα διεκδικήσουν τη θέση του στρατηγικού επενδυτή στην ΕΥΔΑΠ. Ιδιαίτερα ο Ομιλος Ελληνικής Τεχνοδομικής θεωρείται σίγουρος διεκδικητής, με δεδομένη την παρουσία του στο συγκεκριμένο χώρο, στο έργο διαχείρισης των υδάτινων πόρων των Δωδεκανήσων, αλλά και τη στενή συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ στο χώρο του φυσικού αερίου. Βέβαια, δεν αποκλείεται να εμφανιστούν και ξένοι υποψήφιοι.

Πριν από λίγους μήνες καναδικός μη κυβερνητικός οργανισμός είχε αποκαλύψει έγγραφα από τις μυστικές συνομιλίες μεταξύ Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ισχυρών διεθνών ομίλων από το χώρο της διαχείρισης υδάτων (όπως η γαλλική Suez και η γερμανική RWE), με στόχο την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών ύδρευσης της Γηραιάς Ηπείρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή