Αδειασαν τα ταμεία σε πολλά υπουργεία

Αδειασαν τα ταμεία σε πολλά υπουργεία

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα δύσκολο γρίφο καλείται να επιλύσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Πρέπει να συμβιβάσει την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού εφέτος με όσα προβλέπονταν κατά τη ψήφισή του και να προετοιμάσει τον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ένα δυσχερέστερο εγχείρημα. Και τούτο γιατί ήδη τα αιτήματα των υπουργείων για τις δαπάνες του ερχόμενου έτους είναι κολοσσιαία και αναφέρονται υπουργεία που διεκδικούν αύξηση δαπανών που αγγίζουν το 30%. Σε ορισμένες περιπτώσεις τα υπερβολικά αυτά αιτήματα αιτιολογούνται ως εκπλήρωση υποσχέσεων σε διάφορες κατηγορίες υπαλλήλων ή αναξιοπαθουσών ομάδων του πληθυσμού ή και ικανοποίηση επιτακτικών κοινωνικών αναγκών.

Αλλά και στην εκτέλεση του τρέχοντος προϋπολογισμού, η κατάσταση δεν εμφανίζεται ρόδινη. Αρκετά από τα κονδύλια που είχαν προϋπολογιστεί για ολόκληρο το έτος, σχεδόν έχουν εξαντληθεί το α΄εξάμηνο της χρονιάς. Το αποθεματικό των 200 εκατ. ευρώ που προβλέπονταν για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών έχει ήδη εξανεμιστεί. Οι δαπάνες στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου 2003 ξεφεύγουν επικίνδυνα και αυξάνονται με ρυθμό 12,3% (έναντι στόχου 5,2%), ενώ τα έσοδα βρέθηκαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, αυξανόμενα κατά 2,8% αντί του προϋπολογιζόμενου 5,6%. O μόνος τρόπος να διατηρηθεί η δημοσιονομική ισορροπία είναι να αυξηθούν δραστικά τα έσοδα του Δημοσίου τους ερχόμενους μήνες και στην επιδίωξη αυτή αποβλέπουν οι αλλεπάλληλες ρυθμίσεις για την περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων. Ωστόσο, έως τώρα οι φορολογούμενοι, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις, δείχνουν απροθυμία να κλείσουν τις φορολογικές τους υποθέσεις, καταβάλλοντας επιπλέον φόρους.

Αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο, η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει συσκέψεις για να λύσει το δύσκολο σταυρόλεξο των δημοσίων οικονομικών της ερχόμενης χρονιάς, που βαρύνονται επιπλέον από το κόστος της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή