«Στοπ» σε 4 επενδύσεις από τη γραφειοκρατία

«Στοπ» σε 4 επενδύσεις από τη γραφειοκρατία

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις επενδύσεις στον χώρο της αιολικής ενέργειας συνολικού ύψους 110 εκατ. ευρώ (34 δισ. δραχμές) μπλοκάρει η γραφειοκρατία, που αποδεικνύεται ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και υπ’ αριθμόν ένας εχθρός της ανάπτυξης.

Το θέμα που κρίνεται ως μείζον, καθώς η Ελλάδα αναζητά εναγωνίως επενδύσεις, θα εξετασθεί στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Επενδύσεων, που θα συνέλθει στο υπουργείο Οικονομίας, υπό τον γ.γ. K. Γ. Ζανιά. Μετέχουν ακόμα οι γ.γ. του Ανάπτυξης κ. Γ. Αγραφιώτης, του ΠΕΧΩΔΕ κ. Σ. Καμπέλης, του Γεωργίας κ. Π. Κολλύρης, του Πολιτισμού κ. Λ. Μενδώνη και ο γ.γ. Επενδύσεων του υπουργείου Οικονομίας κ. K. Θέος. Στη συνάντηση θα μετάσχει επίσης και ο νέος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος κ. Στ. Πατραμάνης, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγονται οι επενδύσεις.

Αντικείμενο της επιτροπής είναι να καταφέρει να αντιμετωπίσει επιτυχώς όλους εκείνους του λόγους που δημιουργούν προσκόμματα στις επενδύσεις, κάποιες εκ των οποίων θα έπρεπε να έχουν υλοποιηθεί προ 18 μηνών.

Και στις τέσσερις επενδύσεις εκκρεμεί, προκειμένου να προχωρήσουν, η υπογραφή του γ.γ. της περιφέρειας, ενώ υπάρχουν και είναι αποδεκτά όλα τα σχετικά δικαιολογητικά.

Οι περισσότερες ευθύνες για τις καθυστερήσεις «κατανέμονται» από τους αρμοδίους στον προηγούμενο περιφερειάρχη και μαρτυράται ότι ήταν και ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση προχώρησε τελικά στην απομάκρυνσή του.Οι αιτιολογικοί λόγοι που προβάλλονται από την περιφέρεια για τη μη υλοποίηση των επενδύσεων, θεωρούνται ότι έχουν καθαρά τοπικιστικό χαρακτήρα.

Τις επενδύσεις προωθεί η TEPNA ΕΝΕΡΓΕΙΑ-ΚΗ ABETE και τα στοιχεία που αφορούν την κάθε μία αναφέρονται στη συνέχεια:

1) Αιολικό Πάρκο Μαυροβούνι – Μαυροπλαγιά – Πανόραμα δήμου Δερβενοχωρίων νομού Βοιωτίας. O προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 34,9 εκατ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβάνεται και επιχορήγηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, ύψους 9,06 εκατ. ευρώ. H υπογραφή του γ.γ. περιφέρειας εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2002.

2) Αιολικό Πάρκο Ραχούλα – Πασχαλιές δήμου Δερβενοχωρίων νομού Βοιωτίας. O προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 28,8 εκατ. ευρώ και ενώ έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές μελέτες, εκκρεμεί η υπογραφή του γραμματέα της περιφέρειας από τον Αύγουστο του 2002.

3) Αιολικό Πάρκο Κρέκεζα – Μουγγουλιός δήμου Δερβενοχωρίων νομού Βοιωτίας. O προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 30,1 εκατ. ευρώ και οι σχετικές μελέτες και εγκρίσεις έχουν επιτυχώς ολοκληρωθεί. Και στην περίπτωση αυτή εκκρεμεί η υπογραφή του γ.γ. της περιφέρειας από τον Αύγουστο του 2002.

4) Αιολικό Πάρκο Πικροβούνι δήμου Αγίου Γεωργίου Τυμφρηστού νομού Φθιώτιδος, με προϋπολογισμό ύψους 15,48 εκατ. ευρώ.

Τα ζητούμενα δικαιολογητικά έχουν συγκεντρωθεί όλα και απομένει η υπογραφή του περιφερειάρχη, η οποία εκκρεμεί από τον Νοέμβριο του 2002.

Επενδύσεις που καθυστερούν υπάρχουν πολλές, ακόμα και συνήθως από αιτίες που συνοψίζονται σε φτωχά ιδεολογήματα της κακιάς ώρας. H πρόσφατη προσπάθεια του κ. Χριστοδουλάκη για να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις, μέσω της υιοθέτησης του ιρλανδικού μοντέλου, αποτελεί ένδειξη της αγωνίας που δημιουργεί η εκροή επενδυτικών κεφαλαίων. Παράλληλα αποτελεί και απόλυτη παραδοχή της χρεοκοπίας του αναπτυξιακού μοντέλου που επέλεξε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, για την οποία μέχρι πρόσφατα η Ιρλανδία ήταν (νεοφιλελεύθερο) παράδειγμα προς αποφυγήν. Τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο OHE για την πορεία των ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα αποτέλεσαν ένα ηχηρό χαστούκι για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, που έφερε την Ελλάδα να έχει προσελκύσει το 2002 λιγότερα ξένα κεφάλαια, ακόμα και από αυτήν τη Λιβύη, η οποία εκτός των άλλων υφίσταται και εμπάργκο από τη διεθνή κοινότητα.Για την ιστορία να πούμε ότι σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία στην Ελλάδα εισήλθαν 50 εκατ. δολάρια και στη Λιβύη 96 εκατ. δολάρια. Από τα ίδια στοιχεία προέκυπτε ακόμα ότι η Ελλάδα κατέχει μεταξύ των 25 χωρών της E.E. την προτελευταία θέση, όσον αφορά την εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων, ενώ σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία συμπεριλαμβάνεται μεταξύ των 30 χωρών (στο σύνολο των 150 χωρών που συγκρίνει ο OHE) με τις χειρότερες επιδόσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή