Διαμαντοπούλου: Εντυπωσιακή η οικονομική αλληλεξάρτηση ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης

Διαμαντοπούλου: Εντυπωσιακή η οικονομική αλληλεξάρτηση ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ενωσης

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη μεγάλη απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού, Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες, και στις δυσκολίες που υπάρχουν για τη γεφύρωση του χάσματος που εντοπίζεται στις εμπορικές και οικονομικές τους σχέσεις αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η κ, Αννα Διαμαντοπούλου, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδια για θέματα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Η κ, Διαμαντοπούλου ήταν η βασική ομιλήτρια στην εκδήλωση που διοργάνωσε χθες η Επιτροπή Professional Women’s Forum του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με θέμα τις «Νέες προκλήσεις για τις ευρω-αμερικανικές οικονομικές σχέσεις».

Βασικό ερώτημα στην παρούσα φάση, υπογράμμισε η Ελληνίδα επίτροπος, είναι το πόσο καλά αντιλαμβάνεται η Ευρώπη την Αμερική και αντίστροφα, καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι όλη η δομή της διοίκησης των ΗΠΑ είναι τελείως διαφορετική από εκείνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Επιπρόσθετα, η κρίση στο Ιράκ και οι συνέπειές της επέφεραν έναν διχασμό στις σχέσεις των δύο, ενώ οι προσπάθειες για τη γεφύρωση αυτού του χάσματος σήμερα συνίστανται στην εξέταση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στην πολιτική σταθεροποίηση και την οικονομική ανασυγκρότηση της χώρας αυτής. Η κα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε στα ανοικτά θέματα στις σχέσεις των δύο πλευρών, και ειδικότερα στην αποτελεσματική λειτουργία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το Πρωτόκολλο του Κιότο για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, το πρόγραμμα Galilleo και την δορυφορική διαλειτουργικότητα.

Η ίδια, ωστόσο, τόνισε ότι «τα στρατηγικά συμφέροντα και οι θεμελιώδεις αρχές που ενώνουν την E.E. με τις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερες από τις σημερινές διαφορές τους», ενώ τα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία για το εμπόριο και τις άμεσες επενδύσεις αποδεικνύουν ότι οι οικονομίες της E.E. και των ΗΠΑ αλληλεξαρτώνται σε εντυπωσιακό βαθμό. Ειδικότερα στο ζήτημα των γεωργικών επιδοτήσεων της E.E., έναν σημαντικό τομέα των διμερών και παγκόσμιων εμπορικών σχέσεων, η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι η E.E. πρέπει να προχωρήσει σε ακόμη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής, προχωρώντας σε πολυμερείς διαπραγματεύσεις μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Την ίδια στιγμή όμως, η Ελληνίδα επίτροπος αναγνώρισε ότι «το σημερινό πολυμερές σύστημα δεν έχει επιτύχει τον στόχο του -την λειτουργία του ως βήμα από το οποίο θα εκφράζονται οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί όλων των χωρών της γης- και επομένως απαιτείται μεταρρύθμιση, προκειμένου να γίνουν τα θεσμικά όργανα αποτελεσματικότερα και ταυτόχρονα δημοκρατικότερα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή