Επιμέρους διαφωνίες από ΣΕΒ για την τροποποίηση του αναπτυξιακού

Επιμέρους διαφωνίες από ΣΕΒ για την τροποποίηση του αναπτυξιακού

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διαφωνία τους για επιμέρους θέματα που σχετίζονται με την τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου 2601/98 εξέφρασαν χθες οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Βιομηχανίας Ελλάδας στον υπουργό Οικονομίας N. Χριστοδουλάκη. H ηγεσία του ΣΕΒ φέρεται να εκτίμησε ότι δεν υπάρχει λόγος να θέσουν στο τραπέζι των συζητήσεων αιτήματα βασικά και πάγια όπως για παράδειγμα η πλήρης αποσύνδεση της απασχόλησης από τις επιχορηγήσεις, αφού τέθηκαν επανειλημμένως στον 15μηνο διάλογο που προηγήθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Στα επιμέρους, ο υπουργός Οικονομίας N. Χριστοδουλάκης φέρεται να απέκλεισε το αίτημα για εφαρμογή της διάταξης που επαναφέρει τη δυνατότητα δημιουργίας αφορολόγητου αποθεματικού το έτος 2003 έναντι του 2004 που προβλέπει το σχέδιο νόμου. H έναρξη της ισχύος της διάταξης νωρίτερα σημαίνει περιορισμό των δημοσίων εσόδων και εύλογα ο υπουργός αρνείται ακόμη και να το συζητήσει.

Συντελεστής φορολογίας

Αντίστοιχη αντιμετώπιση φέρεται να είχε και το αίτημα για ενιαίο συντελεστή φορολογίας, με αποτέλεσμα η κουβέντα να περιοριστεί στη δυνατότητα αποσαφήνισης της διατύπωσης στη σχετική ρύθμιση που αφορά τις υφιστάμενες επιχειρήσεις.

Οπως είναι ήδη γνωστό, η συγκεκριμένη ρύθμιση προβλέπει μείωση του φορολογικού συντελεστή στο 25% για επενδύσεις άνω των 30 εκ. ευρώ.

Βελτίωση ζήτησε επίσης ο ΣΕΒ και για τις σχετικές με την επιχορήγηση νέων επιχειρηματιών ρυθμίσεις, στις οποίες μεταξύ άλλων προβλέπεται η υποχρέωση του νέου επενδυτή να μην προχωρήσει σε διάστημα πέντε έως οχτώ ετών ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, σε κάποιο επιχειρηματικό μετασχηματισμό με παλαιό επενδυτή. O ΣΕΒ ζήτησε από τον υπουργό να κατανοήσει ότι οι κυρώσεις που προβλέπονται δεν θα πρέπει να αφορούν την περίπτωση που οι μετασχηματισμοί αφορούν συγχωνεύσεις που εντάσσονται στη λογική της ανάπτυξης μιας επιχείρησης και πρότεινε να δημιουργηθεί μία γνωμοδοτική επιτροπή που θα κρίνει εάν πρόκειται για αναπτυξιακό μετασχηματισμό ή για καταστρατήγηση της ρύθμισης, θέμα που ο υπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός να το συζητήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή