Ενισχύονται οι ελληνικές εξαγωγές προς E.E.

Ενισχύονται οι ελληνικές εξαγωγές προς E.E.

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανακτούν τη δύναμή τους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης τα ελληνικά προϊόντα καθώς οι εξαγωγικές τους επιδόσεις στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς καταγράφουν σημαντική άνοδο. Αυξητική πορεία, εξάλλου, ακολουθεί το ίδιο διάστημα το σύνολο της εξαγωγικής δραστηριότητας με την ώθηση να δίνουν τα βιομηχανικά προϊόντα. Αλλωστε είναι τα μόνα που καταγράφουν αύξηση. Ωστόσο οι εισαγωγές εξακολουθούν να αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς και στο εξάμηνο η αύξηση που καταγράφουν είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, η αξία των εξαγωγών στο πρώτο εξάμηνο έφτασε τα 5.873 εκ. ευρώ, από 5.586 εκ. ευρώ στο ίδιο διάστημα του 2002, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,1%. Η αύξηση προς τις χώρες της Ε.Ε. ήταν 17% και του ΟΟΣΑ 16%. Αν οι εξαγωγές υπολογιστούν σε δολάρια, νόμισμα με το οποίο μετράται το διεθνές εμπόριο, τότε η αύξηση των εξαγωγών συνολικά φτάνει σε 29% και προς τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε. σε 42% και 44%, αντιστοίχως. Αντίθετα οι εισαγωγές αυξήθηκαν ταχύτερα σε σχέση με τις εξαγωγές, με την αξία τους να φθάνει τα 19.253 εκ. ευρώ, έναντι 15.823 εκ. ευρώ κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2002.

Η αύξηση είναι πάνω από τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις εξαγωγές (22%) και όπως επισημαίνει ο Σύνδεσμος, υπογραμμίζει για άλλη μια φορά το σοβαρό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής. Εκτιμά δε, ότι με τον ρυθμό ανάπτυξης που παρουσιάζουν δεν αποκλείεται για το σύνολο της χρονιάς να φθάσουν για πρώτη φορά τα 40 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι το γεγονός ότι μεταξύ των 25 πιο αναπτυγμένων χωρών οι εισαγωγές δεν παρουσίασαν αύξηση μόνο από το Βέλγιο, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Ανατολική Ευρώπη

Πλην της Ε.Ε. και των υπόλοιπων χωρών ΟΟΣΑ, αύξηση εμφανίζουν οι εξαγωγές προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Νοτιοανατολικής Ασίας και την Ινδία. Πολύ μεγάλη είναι η πτώση των εξαγωγών προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής & Βόρειας Αφρικής (23%) και προς τις τρεις χώρες της Μεσογείου (23%) στις οποίες οι δύο, η Κύπρος και η Μάλτα, είναι χώρες της νέας διεύρυνσης. Στις λοιπές χώρες ΟΟΣΑ η αύξηση των εξαγωγών προέρχεται αποκλειστικά και μόνο από τη βελτίωση των επιδόσεων προς τις ΗΠΑ καθώς στις υπόλοιπες περιοχές καταγράφεται μείωση, αν και περιορισμένη. Στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης η μείωση των εξαγωγών είναι γενική, αλλά όμως πολύ περιορισμένη στη Ρωσία, η οποία είναι πολύ σημαντική αγορά καθώς απορροφά τα 2/3 των εξαγωγών.

Σημαντική αύξηση κατά 25% καταγράφεται στη Βουλγαρία και όπως εκτιμάται, εάν η τάση αυτή συνεχισθεί, τότε η γειτονική χώρα θα συμπεριληφθεί μεταξύ των πρώτων πέντε εξαγωγικών χωρών-αγορών. Στις χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής, η υποχώρηση οφείλεται στη μεγάλη πτώση προς την Αλγερία, το Ισραήλ, τη Σαουδική Αραβία και την Αίγυπτο, προς την οποία η συνεχής μείωση των εξαγωγών την έχει υποβαθμίσει σημαντικά ως εξαγωγική αγορά για τα ελληνικά προϊόντα.

Στη Λατινική Αμερική αύξηση παρουσιάζουν οι εξαγωγές προς την Αργεντινή και τη Βραζιλία. Η αυξητική τάση προς την Ινδία συνεχίζεται, ενώ η άνοδος των εξαγωγών προς την Κίνα, που είχε αρχίσει το περασμένο έτος, δεν συνεχίζεται φέτος. Στις επτά από τις δέκα χώρες της νέας διεύρυνσης οι εξαγωγές υποχωρούν. Αύξηση παρουσίασαν μόνο σε Σλοβενία, Τσεχία και Εσθονία.

Από τις τέσσερις βασικές κατηγορίες προϊόντων, αύξηση καταγράφεται μόνο στα βιομηχανικά (14%) και πτώση σε αγροτικά προϊόντα, πρώτες ύλες και καύσιμα.

Η υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων οφείλεται στη σημαντική πτώση στη μεγάλη κατηγορία «Τρόφιμα και ζώντα ζώα» (-13%) η οποία δεν αντισταθμίστηκε από την άνοδο της αξίας των εξαγωγών στις δύο άλλες κατηγορίες «Λάδια και λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης» (70%) και «Ποτά και καπνός» (7%).

Στα βιομηχανικά προϊόντα αύξηση παρουσίασαν όλες οι επιμέρους κατηγορίες με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στα χημικά προϊόντα (64%) και στα μηχανήματα & υλικό μεταφορών (9%).

Αντίθετα, στις εισαγωγές τα μόνα προϊόντα που δεν κατέγραψαν αύξηση είναι οι πρώτες ύλες. Τα αγροτικά αυξήθηκαν κατά 10%, τα βιομηχανικά κατα 26% και τα καύσιμα κατά 25%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή