Οριστικά με διαγωνισμό πωλείται το 34% του Ταμιευτηρίου

Οριστικά με διαγωνισμό πωλείται το 34% του Ταμιευτηρίου

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα ημερών είναι η προκήρυξη διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού από το υπουργείο Οικονομίας για την πώληση του 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με ταυτόχρονη παραχώρηση του management. Τα παραπάνω ανέφερε το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομίας κ. Νίκος Χριστοδουλάκης στον σύλλογο των εργαζομένων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, οι οποίοι χθες προχώρησαν σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του.

Χθες, σε μία μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε το μεσημέρι, η διοικούσα επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος δεν κατάφερε να καταλήξει σε οριστική θετική απόφαση για εξαγορά πλειοψηφικού ποσοστού του T.T., αναβάλλοντας τη λήψη της απόφασης για μία εβδομάδα, επιλογή που οδηγεί ουσιαστικά το ΤΣΜΕΔΕ εκτός διαδικασίας. Σημειώνεται ότι η γνωμοδότηση της τριμελούς επιτροπής, αποτελούμενη από τους κ. X. Αλαμάνο, Γ. Δραγασάκη και Γ. Τζοάνο, που είχε συσταθεί με εντολή του TEE, επί της πρότασης του ΤΣΜΕΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ομόφωνα θετική, δίνοντας το «πράσινο φως» στο TEE να εγκρίνει την πρόταση εξαγοράς του Τ.Τ.

Από την προκήρυξη του διαγωνισμού, το ελάχιστο χρονικό περιθώριο για την κατάθεση προσφορών σύμφωνα με τη νομοθεσία είναι 52 ημέρες, δηλαδή δεν θα πρέπει να αναμένεται ουσιαστική εξέλιξη πριν από τον Δεκέμβριο. Λόγω του αναμενόμενου μεγάλου ενδιαφέροντος, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το χρονικό περιθώριο είναι επαρκές για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, με βασικό επιχείρημα ότι το due diligence στο T.T. δεν θα είναι χρονοβόρα διαδικασία λόγω της απουσίας επισφαλειών στο μικρό σχετικά χαρτοφυλάκιο δανείων. Σοβαρά πλεονεκτήματα, που προσελκύουν, άλλωστε, και το έντονο ενδιαφέρον, είναι το μεγάλο χαρτοφυλάκιο καταθέσεων ύψους 9 δισ. ευρώ και το χαρτοφυλάκιο ομολόγων ύψους 7 δισ. ευρώ περίπου. Επίσης, σημαντική είναι η ακίνητη περιουσία του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, η αποτίμηση της οποίας όμως δεν έχει γίνει σε τρέχουσες τιμές. Σημειώνεται, τέλος, ότι η επίσημη αποτίμηση του T.T. για λογαριασμό του μετόχου -δηλαδή του Δημοσίου- πιθανότατα θα ξεκινήσει παράλληλα με την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή