Μπόνους στο εφάπαξ των συνταξιούχων της Εθνικής

Μπόνους στο εφάπαξ των συνταξιούχων της Εθνικής

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σημαντική αύξηση στο εφάπαξ βοήθημα θα λάβουν οι υπάλληλοι της Εθνικής Τράπεζας που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2004.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο αρμόδιος υφυπουργός κ. P. Σπυρόπουλος ενέκρινε το καταστατικό του Ταμείου Αυτασφάλειας του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας. Με την έγκριση του νέου καταστατικού, το ταμείο μετατρέπεται σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Μετατροπή η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα του Συλλόγου και της OTOE. H εφαρμογή των όρων του καταστατικού και των νέων προϋποθέσεων για την καταβολή του εφάπαξ θα είναι εφικτή αφού υπογραφεί η σχετική απόφαση και από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. N. Φαρμάκη.

Η μετατροπή του φορέα χορήγησης εφάπαξ σε ΝΠΙΔ απελευθερώνει το ταμείο από τις δεσμεύσεις των διατάξεων του ασφαλιστικού νόμου 2084/92. Στο εξής δεν θα ισχύει το πλαφόν στο ύψος του εφάπαξ. H αποδέσμευση αυτή θα έχει ως συνέπεια το εφάπαξ ποσό να φτάσει στο ύψος των 120.322 ευρώ (41 εκατομμύρια δρχ.) από τα περίπου 49.889 ευρώ (17 εκατομμυρια δρχ.) που είναι σήμερα.

Σύμφωνα με στελέχη του Συλλόγου προσωπικού της ETE, το ταμείο διαθετει αποθεματικά ύψους 322 εκατομμυρίων ευρώ (110 δισ. δρχ.). Εξ αυτών θα διατεθεί ποσό ύψος 11 δισ. δρχ. για την καταβολή αναδρομικών σε 2.900 συνταξιούχους που έλαβαν εφάπαξ με βαση τους όρους του νόμου 2084/92. Υπενθυμίζεται ότι η αναδρομικότητα επιβάλλεται από τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις και την αναμενόμενη απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. Στο εξής, το ύψος της καταβαλλόμενης εφάπαξ παροχής μπορεί να αναπροσαρμόζεται πέραν της εισοδηματικής πολιτικής, ενώ οι αλλαγές στο ύψος θα εγκρίνονται μετά την πραγματοποίηση ειδικής αναλογιστικής μελέτης. «Τη διαδικασία μετατροπής των ταμείων εφάπαξ σε ΝΠΙΔ μπορούν σε εθελούσια βάση να υιοθέτησουν όλα τα ταμεία των τραπεζών και των ΔΕΚΟ, που ως τώρα λειτουργούν ως ΝΠΔΔ» αναφέρει προτρεπτικά στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Υποστηρίζει δε ότι η διαδικασία μετατροπής αποτελεί «την πλέον αξιόπιστη απάντηση απέναντι στις πιέσεις που ασκούνται μέσω της δικαστικής οδού για την αναβάθμιση των εφάπαξ ταμείων, δεδομένου ότι μόνο αυτή διασφαλίζει πλήρως τη δίκαιη και ορθολογική κατανομή και διανομή των εκάστοτε κεφαλαιοποιούμενων αποθεματικών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή