Γκρίζες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την οικονομία

Γκρίζες προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την οικονομία

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελλείμματα, υψηλός πληθωρισμός και ανεργία θα συνεχίσουν να βασανίζουν την ελληνική οικονομία για πολλά χρόνια ακόμα, σύμφωνα με κείμενο εργασίας του ΟΟΣΑ. O πληθωρισμός θα συνεχίσει να είναι διπλάσιος του ευρωπαϊκού, ενώ «παρηγοριά» παρέχει η εκτίμηση ότι η ανάπτυξη στην Ελλάδα μπορεί να υπερτερεί ελαφρά της αντίστοιχης στην Ευρωζώνη.

Οι προβλέψεις που περιέχονται στο σχετικό έγγραφο του ΟΟΣΑ, ενέχουν υψηλά ποσοστά αβεβαιότητας, καθώς επιχειρούν να διατυπώσουν εκτιμήσεις για τα μακροοικονομικά μεγέθη μέχρι το 2009.

Οι διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας μπορεί να κινηθεί στο διάστημα 2006 – 2009 στα επίπεδα του 3,1%, έναντι 2% περίπου στην Ευρώπη.

Η συγκεκριμένη πρόβλεψη κρίνεται ευνοϊκή από το οικονομικό επιτελείο. Στο υπουργείο Οικονομίας πιστεύουν ότι η συγκεκριμένη εκτίμηση ανταποκρίνεται στην πάγια κυβερνητική θέση για συνέχιση της ισχυρής αναπτυξιακής ώθησης μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων και το τέλος των εισροών των πόρων από το Γ΄ ΚΠΣ.

Για τον τιμάριθμο η εκτίμηση είναι ότι θα παραμείνει σε επίπεδα υψηλότερα του 3%. Το ύψος του πληθωρισμού συνιστά εκ των πραγμάτων ένα παράγοντα βλαπτικό για την ελληνική οικονομία (που κινείται εντός του ευρώ), καθώς οδηγεί σε μείωση της ανταγωνιστικότητας.

Αξια αναφοράς είναι η επισήμανση του ΟΟΣΑ για διατήρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στα επίπεδα του 1,5%, όταν σύμφωνα με το τελευταίο αναθεωρημένο πρόγραμμα σύγκλισης, προβλέπονται πλεονάσματα από το 2006 και μετά.

Σχετικά με την ανεργία γίνεται η εκτίμηση ότι η μείωση είναι δύσκολη υπόθεση και θα βρεθεί το 2009 στα επίπεδα του 9%.

Ειδικότερα οι προβλέψεις του διεθνούς οικονομικού οργανισμού αναφέρουν μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

– Ανάπτυξη: Οι ελληνικοί ρυθμοί ανάπτυξης προβλέπεται να είναι υψηλότεροι των αντίστοιχων της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ενώ στην Ευρωζώνη, την περίοδο 2006-9 το ΑΕΠ θα αυξάνεται με ρυθμό 2,3%, η ελληνική οικονομία θα αυξάνεται με μέσο ετήσιο ρυθμό 3,1%. Να σημειωθεί ότι η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ προέβλεπε για το 2003 ανάπτυξη 4%, για το 2004 ανάπτυξη 4,1% και για το 2005 πτώση στο 3,6%.

– Πληθωρισμός: Αποτελεί αγκάθι για την ελληνική οικονομία, καθώς περιορίζει την ήδη βεβαρημένη ανταγωνιστικότητα. Πρόσφατα εξάλλου ο ΟΟΣΑ είχε προβλέψει ότι εφέτος ο μέσος εναρμονισμένος δείκτης θα κλείσει στο 3,5%. Για να αυξηθεί στο 3,6% το 2004 και στο 3,5% το 2005. Πάντως, οι εκτιμήσεις που περιέχονται στο κείμενο εργασίας δημιουργούν ανησυχία και δεν επιτρέπουν καμία χαλάρωση της αντιπληρθωριστικής πολιτικής. Ειδικότερα πιστεύεται ότι ο εναρμονισμένος δείκτης στην Ελλάδα το 2009 θα βρεθεί στο 3,2% όταν στην Ευρωζώνη θα κινείται στο 1,6%.

– Ελλειμμα: Οι στόχοι του οικονομικού επιτελείου διαφέρουν από τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Ενώ το υπουργείο Οικονομίας προέβλεψε πρόσφατα με το αναθεωρημένο σύμφωνο σταθερότητα και ανάπτυξης ότι το 2006 θα υπάρξει πλεόνασμα, ο ΟΟΣΑ φαίνεται να έχει αντίθετη άποψη και κάνει λόγο για διατήρηση των ελλειμμάτων. Εν κατακλείδι, ο ΟΟΣΑ θεωρεί ότι όλα τα χρόνια μέχρι το 2009 τα ελληνικά δημοσιονομικά ελλείμματα θα βρεθούν στα επίπεδα του 1,5% του ΑΕΠ. H Ελλάδα τοποθετείται στην ίδια θέση επικινδυνότητας, αναφορικά με τα ελλείμματα, με χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία. H χαρακτηριστική αναφορά επισημαίνει επί λέξει: «σημαντικά ελλείμματα παραμένουν στη Γαλλία και στη Γερμανία και σε μικρότερο βαθμό στην Ελλάδα και στην Ιρλανδία». Ουσιαστικά «συμπεριλαμβλάνει» διακριτικά και τη χώρα μας στην ομάδα των προβληματικών, από άποψη ελλειμμάτων, χωρών της Ευρωζώνης. Να σημειωθεί ότι για την Ευρωζώνη συνολικά, η δημοσιονομική βελτίωση θα είναι βραδεία και το έλλειμμα θα παραμένει στο 2% του ΑΕΠ και το 2009.

– Ανεργία: Οι προβλέψεις απέχουν των προσδοκιών της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς φέρουν την ανεργία από το 8,8% το 2005 να ανεβαίνει στο 9% το 2009.

– Δημόσιο χρέος: Οι προβλέψεις είναι περισσότερο κοντά σε αυτές του υπουργείου Οικονομίας, καθώς εκτιμάται ότι το δημόσιο χρέος από 98% το 2005 θα υποχωρήσει στο 83% του ΑΕΠ το 2009.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή