Στο επίκεντρο τα ακίνητα του λιανεμπορίου

Στο επίκεντρο τα ακίνητα του λιανεμπορίου

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κέντρο του ενδιαφέροντος το 2004 εκτιμώ ότι θα βρίσκονται τα ακίνητα που σχετίζονται με το λιανεμπόριο και τα ακίνητα εισοδήματος. Αντιθέτως, η ζήτηση για μίσθωση μεμονωμένων καταστημάτων αναμένεται να δεχθεί πιέσεις λόγω της ανάπτυξης των πρώτων εμπορικών κέντρων, που αναμένεται να λειτουργήσουν εντός του έτους με ιδιαίτερη επιτυχία. Μέσω των διεθνών αλυσίδων που θα προσελκύσουν τα κέντρα αυτά είναι βέβαιο ότι θα τονωθεί το λιανεμπόριο. Είναι γεγονός ότι ήδη ερευνούν την αγορά διεθνείς θεσμικοί επενδυτές που ενδιαφέρονται να εμπλακούν τόσο στη φάση της ανάπτυξης όσο και στην αγορά του τελικού επενδυτικού προϊόντος. Σχετικά με τις αξίες, το 2003 σημειώθηκε υποχώρηση στα υψηλά όρια των μισθωμάτων της τάξεως του 5% – 10%, ενώ στα ποσά του αέρα κάμψη έως και 30%. Οι αποδόσεις στα καταστήματα παρέμειναν σταθερές περί το 6% – 7% προ φόρων.

Πτώση γραφείων

Για τον τομέα των γραφειακών χώρων, το 2003 ήταν δύσκολη χρονιά με βασικό χαρακτηριστικό την πτώση των αξίων που σε πολλές περιοχές άγγιξε το 20%, γεγονός που αντανακλά τις πραγματικές αξίες της αγοράς και της προσαρμογής της στα νέα οικονομικά δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί διεθνώς.

Το τελευταίο τετράμηνο, ωστόσο, του 2003 παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης που είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση μιας σειράς σημαντικών συναλλαγών που όμως λόγω της υπερπροσφοράς δεν οδήγησε σε αυξήσεις των αξιών. Το κλίμα αυτό αναμένεται να επικρατήσει και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2004.

Αναβλητικότητα επικράτησε όλη τη χρονιά ως προς την προώθηση νέων αναπτύξεων από τις τεχνικές εταιρείες, ενώ οι προσδοκίες από τα ολυμπιακά έργα έχουν ήδη απορροφηθεί από την αγορά. Αυξήσεις των αξιών στη γη παρατηρήθηκαν στις περιοχές κατά μήκος και στις απολήξεις της Αττικής Οδού και του προαστιακού σιδηροδρόμου χωρίς να έχουν ακόμα ξεκινήσει σημαντικές αναπτύξεις συγκροτημάτων γραφείων.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας μας, το ποσοστό της διαθεσιμότητας γραφείων κυμαίνεται στην ευρύτερη αγορά της Αθήνας περί το 11% (σε μερικούς άξονες αγγίζει το 20%, ενώ σε άλλους κινείται περί το 8%), το ποσοστό των μικτών αποδόσεων που προσφέρουν οι επενδύσεις σε γραφειακούς χώρους παραμένει στα επίπεδα του 7,5% (προ φόρων) με τάσεις ανόδου, ενώ οι καθαρές αποδόσεις είναι περίπου 2% χαμηλότερες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή