Περιμένουμε περαιτέρω τάσεις σταθεροποίησης

Περιμένουμε περαιτέρω τάσεις σταθεροποίησης

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εάν θέλαμε να χαρακτηρίσουμε μονολεκτικά την αγορά του Real Estate στη χώρα μας για το 2003 η λέξη αυτή θα ήταν «σταθεροποίηση». Το 2003 επιβεβαίωσε όντως τις προβλέψεις για τάσεις σταθεροποίησης σε όλους σχεδόν τους επί μέρους τομείς της αγοράς με κύρια χαρακτηριστικά τη μειωμένη ζήτηση στα εμπορικά ακίνητα (γραφεία και καταστήματα) των οποίων όμως τα ενοίκια εμφανίζονται πλέον σταθεροποιημένα μετά τις σημαντικές μειώσεις των προηγουμένων ετών και τη σημαντική μείωση των ρυθμών αύξησης των τιμών στις κατοικίες που από το 15% περίπου των τριών τελευταίων ετών κυμάνθηκε το 2003 σε χαμηλά μονοψήφια νούμερα (κάτω του 5%). Σημειωτέον ότι οι σταθεροποιητικές αυτές τάσεις σημειώθηκαν χωρίς μεταβολή των πολύ χαμηλών επιτοκίων δανεισμού και οφείλονται προφανώς, κατά κύριο λόγο, στις συνθήκες υπερπροσφοράς που δημιουργήθηκαν ιδιαίτερα στον τομέα της κατοικίας.

Πιθανή κάμψη

Κατά τ’ άλλα, το 2003 για ακόμη μια χρονιά δεν είδε κάποια σημαντική αλλαγή στα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Κτηματαγορά (όπως π.χ. το Φορολογικό), γεγονός που αντικατοπτρίζεται στις σχεδόν μηδενικές και πάλι επενδύσεις ξένων στη χώρα μας. Το 2004 αποτελεί αναμφισβήτητα έτος-ορόσημο λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Ομως, πέραν αυτού, εμφανίζεται από πολλούς και ως ορόσημο δραματικών εξελίξεων ιδιαίτερα για την Κτηματαγορά. Δεν υπάρχουν σοβαροί λόγοι που να συνηγορούν υπέρ μιας τέτοιας πρόβλεψης. Το πιο πιθανό είναι το 2004 να χαρακτηρισθεί από περαιτέρω τάσεις σταθεροποίησης με μείωση της παραγωγής νέου προϊόντος ιδιαίτερα στον τομέα της κατοικίας μέχρι να απορροφηθεί επαρκώς το υφιστάμενο απόθεμα. Δεν πρέπει να αποκλεισθεί μικρή περαιτέρω κάμψη των τιμών σε συνολικούς μέσους όρους, όμως επί μέρους περιοχές, ιδιαίτερα αυτές που ευνοούνται από τις νέες υποδομές (μετρό, τράμ, προαστιακός) θα έχουν διαφορετική δυναμική. Σε επίπεδο θεσμικών αλλαγών, παρά τις εξαγγελθείσες και δρομολογημένες αλλαγές ιδιαίτερα στα θέματα χρήσεων γης (π.χ. Νομοσχέδιο περί δασών και εντάξεις περιοχών), οι επερχόμενες εκλογές δεν δημιουργούν ιδιαίτερη αισιοδοξία για γρήγορες εξελίξεις σε οποιοδήποτε θέμα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα. Εν κατακλείδι, το 2004 είναι πολύ πιθανότερο να μας συγκλονίσει με τις επιδόσεις στα Ολυμπιακά αθλήματα παρά με τις εξελίξεις και τις μεταβολές στην Κτηματαγορά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή