500 εκατ. ευρώ τα πρώτα δανεικά του Δημοσίου

500 εκατ. ευρώ τα πρώτα δανεικά του Δημοσίου

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα δανεικά 500 εκατ. ευρώ του νέου έτους θα αναζητήσει την επόμενη εβδομάδα στις 7 Ιανουαρίου το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια ημέρα ο πρωθυπουργός προτίθεται να ανακοινώσει εν όψει των επερχόμενων εκλογών, τις «πρωτοβουλίες νίκης» για τη χειμαζόμενη παράταξή του. Στόχος του πρώτου δανείου είναι να αντιμετωπισθούν οι πάγιες ανάγκες του προϋπολογισμού αλλά και να καλυφθεί ένα τμήμα των αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις. Οι συγκεκριμένες αυξήσεις θα χορηγηθούν φέτος από την αρχή του έτους, καθώς εντάσσονται στην κυβερνητική προετοιμασία, εν όψει των επερχόμενων εκλογών.

Δημοπρασίες

Ειδικότερα όπως ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Οικονομικών στις 7 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν τρεις δημοπρασίες εντόκων γραμματίων. H πρώτη θα αφορά ετήσια έντοκα γραμμάτια αξίας 150 εκ. ευρώ, η δεύτερη, έντοκα εξάμηνης διάρκειας 150 εκ. και η τρίτη τρίμηνα έντοκα αξίας 200 εκ. ευρώ.

Για το 2004 το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει να δανειστεί περίπου 30 δισ. ευρώ. O συγκεκριμένος στόχος θεωρείται (μελετώντας και την προϊστορία) υποεκτιμημένος, για τις ανάγκες ωραιοποίησης του προϋπολογισμού. Ειδικά το 2004 οι ανάγκες του Δημοσίου θα κινηθούν σε υψηλά επίπεδα, καθώς θα πρέπει να «καλύψουν» και την εξυπηρέτηση μεγάλου όγκου κρυφού χρέους, που σήμερα είναι σαν να μην υπάρχει…

Δαπάνες

Η κυβέρνηση αν και αποφεύγει να παραδεχθεί τα υψηλά ποσοστά χρέους, διαψεύδεται εν τούτοις από την πραγματικότητα. Και ποια είναι η πραγματικότητα; Είναι το ποσό των δαπανών που πληρώνει ετησίως ο φορολογούμενος για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους. Οι συγκεκριμένες δαπάνες (τόκοι και χρεολύσια) τα τελευταία χρόνια έχουν σταθεροποιηθεί σε υψηλά επίπεδα. Το 2002 ήταν 29,9 δισ. ευρώ, το 2003 ήταν 31,68 δισ. και το 2004 εκτιμάται ότι θα βρεθούν στα 29,6 δισ. ευρώ. Ενδιαφέρον θα είχε πάντως να απαντήσει ο υπουργός Οικονομίας, πώς γίνεται και βρίσκονται (οι πληρωμές για τόκους και χρεολύσια) στα συγκεκριμένα επίπεδα όταν έχει σημειωθεί τόσο μεγάλη μείωση των επιτοκίων;

Για παράδειγμα το 2003 ο αρχικός στόχος για τον δανεισμό ήταν να ανέλθει στα 27 δισ. ευρώ, ενώ σήμερα γνωρίζουμε ότι έχει ξεπεράσει τα 32 δισ. ευρώ.

Η απάντηση πάντως στην προηγούμενη ερώτηση σχετίζεται ακριβώς με το ύψος των χρεών το οποίο αποκρύπεται, παριστάνοντας ότι δεν υφίστανται Βεβαίως την ίδια στιγμή αποπληρώνουμε κανονικά τις οφειλές γι’ αυτά, αυξάνοντας το συνολικό ύψος των δανειακών πόρων, που χρειαζόμαστε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή