Τρία μέτωπα που θα καθορίσουν την πορεία των αγορών

Τρία μέτωπα που θα καθορίσουν την πορεία των αγορών

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι προβλέψεις είναι μια εύκολη υπόθεση, εκτός αν αφορούν το μέλλον, κατά τη γνωστή ρήση, αλλά υπάρχει ένας εύκολος τρόπος διαφυγής από τη δυσκολία αυτή. Να γίνονται μακροπρόθεσμες προβλέψεις, έτσι ώστε, όταν θα έχει συμπληρωθεί ο χρόνος, κανείς δεν θα θυμάται τις αρχικές προβλέψεις. Συνήθως οι περισσότεροι θυμούνται τις προβλέψεις μόνον αν είναι πετυχημένες οπόταν τις υπενθυμίζουν αυτοί που τις έκαναν.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα ανοικτά μέτωπα, τα οποία καλό είναι να παρακολουθεί κανείς, επειδή δημιουργούν τάσεις που θα επηρεάζουν και την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. O πρώτος τομέας αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. H επίσημη έναρξη των πολιτικών εξελίξεων προσδιορίζεται για την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά είναι βέβαιο ότι θα απασχολούν την κοινή γνώμη κατά το πρώτο εξάμηνο. H πείρα που διαθέτουμε είναι ότι τα χρηματιστήρια δεν έχουν πτωτική τάση κατά το προεκλογικό έτος, και εφέτος έχουμε εκλογές στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ. Το δεύτερο μέτωπο που πρέπει κανείς να παρακολουθεί είναι οι ενδεχόμενες επιχειρηματικές εξελίξεις. Το 2003 ήταν μια σχετικά πτωχή σε επιχειρηματικές κινήσεις χρονιά, αλλά όσο βελτιώνεται το χρηματιστηριακό κλίμα, διευκολύνονται οι ανάλογες κινήσεις. Υπάρχουν εταιρείες που είναι υποψήφιες προς έξοδο από το X.A., εταιρείες που είναι υποψήφιες προς εξαγορά, αλλά και εταιρείες που είναι υποψήφιες προς δυσάρεστες καταστάσεις.

Το τρίτο μέτωπο που είναι ανοικτό είναι αυτό των νομισματικών εξελίξεων, κυρίως στην Ευρώπη, H άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις, αλλά είναι πιθανό να έχουμε κινήσεις που θα επηρεάσουν την αγορά ομολόγων και κατά συνέπεια και τα χρηματιστήρια.

Οι εξελίξεις στους τομείς αυτούς περιμένουμε να προκαλέσουν εντάσεις, ευκαιρίες και κινδύνους από τις οποίες θα προκληθούν κέρδη και ζημίες. Συνήθως στην αρχή κάθε έτους υπάρχει διάθεση αισιοδοξίας? εφέτος υπάρχουν και πολλές αβεβαιότητες…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή