Τα 123 «δώρα» της ETA σε δήμους και Δημόσιο

Τα 123 «δώρα» της ETA σε δήμους και Δημόσιο

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτός του χαρτοφυλακίου της Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα A.E. τίθενται οριστικά 123 περιουσιακά στοιχεία για τα οποία κρίθηκε ότι λόγω περιορισμών και δεσμεύσεων (κυρίως πολεοδομικής, δασικής ή αρχαιολογικής φύσεως) η αξιοποίησή τους καθίσταται οικονομικά ασύμφορη και ως εκ τούτου προτείνονται προς παραχώρηση σε άλλους φορείς (ελληνικό δημόσιο, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ.).

Η «K» δημοσιεύει σήμερα τον πίνακα των περιουσιακών στοιχείων τα οποία δεν θα βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ETA A.E. ενόψει της εισόδου της στο Χρηματιστήριο Αθηνών και σε ποιους φορείς θα κατευθυνθούν. Με την εξέλιξη αυτή, όπως επισημαίνει στην «K» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Τάσος Χωμενίδης γίνεται πλέον σαφές από την μια στην ευρύτερη κοινωνία ότι δεν πρόκειται η ETA A.E. να προχωρήσει σε αξιοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων που υπάρχουν πολεοδομικές, δασικές ή αρχαιολογικές δεσμεύσεις από την άλλη στους επενδυτές ότι υπάρχει στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη επενδύσεων μικρομεσαίας και μεγάλης κλίμακας προς όφελος του ελληνικού τουρισμού και της απασχόλησης.

Η «προίκα» για το ΧΑ

Σημειώνεται ότι η ETA A.E. ξεκινώντας τη δραστηριότητά της ανέλαβε ένα χαρτοφυλάκιο δικαιωμάτων επί ακινήτων έκτασης περίπου 70.000 στρεμμάτων που αριθμούσε σε 364 περιουσιακά στοιχεία. Πέραν των 123 ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί ή θα παραχωρηθούν σε άλλους φορείς προσδιορίσθηκε άλλη μία κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που αριθμούν σε 64 από τα πλέον ώριμα του εταιρικού χαρτοφυλακίου τα οποία είναι τα πιο άμεσα αξιοποιήσιμα. Τα ακίνητα αυτά που έχει παρουσιάσει η «K» θα αποτελέσουν και την «επενδυτική ιστορία» της εταιρείας κατά την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών στα τέλη Ιανουαρίου. Είκοσι τρία περιουσιακά στοιχεία μεταξύ των 64 αναμένεται σε πρώτη προτεραιότητα να αξιοποιηθούν από ιδιώτες επιχειρηματίες καθώς είτε έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες είτε βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης. Στο πλαίσιο της αξιοποίησης τα περιουσιακά στοιχεία είτε θα εκμισθωθούν, είτε θα πωληθούν, είτε θα δημιουργηθούν Ανώνυμες Εταιρείες Ειδικού Σκοπού (ΑΕΕΣ) για την από κοινού τουριστική ανάπτυξη τους ιδιωτών και Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα Α.Ε.

Εκσυγχρονισμός του real estate

Οπως τονίζει ο κ. Χωμενίδης η εισαγωγή της ETA A.E. στο Χρηματιστήριο ως εταιρείας διαχείρισης ακίνητης περιουσίας ανοίγει νέους δρόμους για τον εκσυγχρονισμό των εταιρειών real estate με οφέλη τόσο για τους επενδυτές οι οποίοι θα συμμετέχουν σε χαρτοφυλάκιο ακινήτων δυνάμενοι να ρευστοποιήσουν χωρίς πώληση του ακινήτου όσο και για τις εταιρείες που θα αντλούν κεφάλαια για την ανάπτυξη ακινήτων. Το μετοχικό κεφάλαιο της ETA A.E. έχει ορισθεί σε 301.850.000 ευρώ διαιρούμενο σε 120.740.000 ονομαστικές μετοχές ονομαστικής αξίας 2,5 ευρώ έκαστη. Στη δημόσια εγγραφή θα διατεθεί έως το 30% του μετοχικού κεφαλαίου ενώ η τιμή μέσω της διαδικασίας του βιβλίου προσφορών θα διαμορφωθεί μεταξύ 4,5 ευρώ και 5,5 ευρώ. Εκτιμάται ότι τα κεφάλαια που θα αντλήσει από την αγορά θα κυμανθούν σε επίπεδα, περίπου, 180 εκατ. ευρώ. Για τη χρήση του 2003 η διοίκηση προβλέπει ενοποιημένο κύκλο εργασιών της τάξης των 127 εκατ. ευρώ και ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (προ δικαιωμάτων μειοψηφίας) ύψους περί τα 43 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά το 2004 οι προβλέψεις της διοίκησης της εταιρείας κάνουν λόγο για ενοποιημένο κύκλο εργασιών της τάξης των 168 εκατ. ευρώ και ενοποιημένα κέρδη προ φόρων (προ δικαιωμάτων μειοψηφίας) περί των 59 εκατ. ευρώ. Τα τρία τελευταία χρόνια η ETA A.E. έχει αποδόσει για την προβολή του ελληνικού τουρισμού περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ. ενώ τα επόμενα χρόνια προβλέπεται περαιτέρω αύξηση του ποσού αυτού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή