Το πολιτικό κόστος αφήνει στάσιμες τις αντικειμενικές αξίες

Το πολιτικό κόστος αφήνει στάσιμες τις αντικειμενικές αξίες

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στάσιμες θα παραμείνουν και το νέο έτος οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, αφού ουδείς από τη σημερινή πολιτική ηγεσία σκέφτεται να προτείνει, έστω, την αναπροσαρμογή τους λόγω πολιτικού κόστους. Το ίδιο εκτιμάται από τους σημερινούς πολιτικούς προϊστάμενους ότι θα πράξει και η Νέα Δημοκρατία στην περίπτωση που κερδίσει τις εθνικές εκλογές, αφού δεν αποκλείεται το 2005 να υπάρξει νέα εκλογική αναμέτρηση, δεδομένου ότι συμπληρώνεται η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, οποιαδήποτε αύξηση των αντικειμενικών τιμών είναι υπό τις παρούσες προεκλογικές συνθήκες απαγορευτική, αλλά θα εξακολουθήσει να είναι τέτοια και καθόλη τη διάρκεια του επόμενου έτους ανεξαρτήτως εκλογικού αποτελέσματος, τη στιγμή που θα εκκρεμεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας το 2005.

Στο κλίμα αυτό άλλωστε εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να μην αυξήσει εφέτος τις αντικειμενικές τιμές, παρά το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2003 θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, καθώς είχε παρέλθει η απαραίτητη διετία μετά την τελευταία αναπροσαρμογή.

Από την άλλη πλευρά υπηρεσιακοί παράγοντες της Καραγεώργη Σερβίας υποστηρίζουν ότι ο φάκελος των αντικειμενικών αξιών θα πρέπει να ανοίξει οπωσδήποτε από την επόμενη κυβέρνηση, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών.

Νέα αναβολή για ΦΠΑ

Η εξέλιξη αυτή μεταφέρει χρονικά και την εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα -η οποία σύμφωνα τουλάχιστον με τον τελευταίο φορολογικό νόμο τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2005- μετά την απόφαση της κυβέρνησης να κρατήσει «παγωμένες» για ένα ακόμη χρόνο τις αντικειμενικές τιμές προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα προϋποθέτει αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα της αγοράς. Ακριβώς για το λόγο αυτόν η κυβέρνηση προτίμησε να αναβάλει την αύξηση των τιμών και να μεταθέσει το χρόνο εφαρμογής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για το 2005. Εφόσον όμως, όπως δείχνουν τα πράγματα, οι αντικειμενικές τιμές θα μείνουν ως έχουν και τον νέο χρόνο, αυτό σημαίνει αυτομάτως νέα αναβολή στην εφαρμογή του ΦΠΑ. Είναι τέτοια η αρνητική διάθεση των υπευθύνων για κάθε επιβαρυντικό μέτρο, που δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο επιβολής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών όπως αρχικά είχε προταθεί ως εναλλακτική λύση. Μια αύξηση των αντικειμενικών τιμών, υποστηρίζουν, θα ακύρωνε ουσιαστικά τις ελαφρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ θα εξασθένιζε και τον θετικό αντίκτυπο των πρόσφατων φοροελαφρύνσεων.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών επιθυμούν διακαώς τη θέσπιση του μέτρου. Οπως επισημαίνουν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, αρχικά μπορεί να προέλθει κάποια επιβάρυνση για τους φορολογούμενους, δεδομένου ότι για την επιβολή του ΦΠΑ οι αντικειμενικές τιμές θα πρέπει να εξισωθούν με τις αγοραίες, πλην όμως το μέτρο θα λειτουργήσει εξυγιαντικά για την πάταξη της φοροδιαφυγής που παρατηρείται στο κύκλωμα που δραστηριοποιείται στο χώρο της οικοδομής (πλαστά και εικονικά τιμολόγια, ανύπαρκτες αποδείξεις παροχής υπηρεσιών κ.λπ).

Η φορολογία

Οσον αφορά στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας (αποτελεί πάντως το τελευταίο και πιο δύσκολο τμήμα της φορολογικής μεταρρύθμισης), το οικονομικό επιτελείο αναζητεί τρόπους ώστε οι όποιες αλλαγές αποφασισθούν να μην έχουν αρνητικό αντίκτυπο στους φορολογούμενους ιδιοκτήτες. Οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών γνωρίζουν καλά ότι κάθε αλλαγή που επέρχεται στη φορολογία των ακινήτων δημιουργεί αναστάτωση στους εμπλεκόμενους με την κτηματαγορά (κατασκευαστές, μεσίτες, ιδιοκτήτες κ.λπ.).

Εκείνο πάντως που έχει αποφασισθεί είναι ότι η επιβολή του ΦΠΑ στα ακίνητα (όποτε αυτή και εάν εφαρμοσθεί) θα συνοδευθεί από την επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα αντικαταστήσει το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το τέλος ακίνητης περιουσίας, το φόρο ηλεκτροδοτούμενων χώρων και τον συμπληρωματικό φόρο εισοδήματος από ακίνητα. Ο ενιαίος φόρος θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα, με σημαντικές περικοπές των απαλλαγών και εκπτώσεων που ισχύουν σήμερα. Ο φορολογικός συντελεστής ενδέχεται να διαφέρει για τα ακίνητα που ανήκουν στα νοικοκυριά και αυτά που ανήκουν στις επιχειρήσεις και χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία.

Η καταγραφή της περιουσίας

Σημειώνεται ότι το 1997, όταν είχε επιβληθεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει σε απογραφή των ακινήτων με την υποβολή απ’ όλους τους φορολογουμένους του εντύπου Ε9.

Το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου είχε συλλέξει τα στοιχεία και τα είχε αρχειοθετήσει ηλεκτρονικά. Τα επόμενα χρόνια όμως το ηλεκτρονικό αρχείο δεν ενημερώθηκε με νέες αγοραπωλησίες με αποτέλεσμα να είναι πρακτικώς άχρηστο.

Προκειμένου να επιβληθεί ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα πρέπει να γίνει νέα απογραφή, το διάστημα της οποίας θα διαρκέσει τουλάχιστον ένα εξάμηνο. Θα πρέπει δηλαδή όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από το αν έχουν ακίνητη περιουσία ή όχι, να υποβάλουν εκ νέου το έντυπο – περιουσιολόγιο, ώστε να καταγραφεί η ακίνητη περιουσία των πολιτών αλλά και των επιχειρήσεων οποιασδήποτε νομικής μορφής.

Για την επιβολή ΦΠΑ στα νεόδμητα ακίνητα, οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών με εντολή του υφυπουργού Απ. Φωτιάδη, προχωρούν πάντως όλο αυτό το διάστημα στη δημιουργία τράπεζας δεδομένων με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων σε όλη τη χώρα, έτσι ώστε να είναι έτοιμο στην περίπτωση που ο ΦΠΑ εφαρμοσθεί στις μεταβιβάσεις νέων ακινήτων το 2005.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή