ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΣΚΟΠΕΥΤΗΣ

4' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δύο και σήμερα έμειναν», είπε ο Μαντρακούκος καθώς καθάριζε να νυχοπόδαρά του. «Δύο και σήμερα; Για τι πράγμα; Για να ανακοινώσει ο Σημίτης την αποχώρησή του;» ρωτά ο Κωλοβελόνης χαϊδεύοντας την ουρά του. «Μωρέ, καούρα που ‘χεις και συ! Ο Σημίτης είναι το πρόβλημά σου; Δύο και σήμερα για μας εννοώ, ηλίθιε! Τελειώνει το δωδεκαήμερο. Κατεβαίνουμε πάλι κάτω», απάντησε εκνευρισμένος ο Μαντρακούκος. Ο Κωλοβελόνης ένευσε στον σύντροφό του κάτι σαν: «α, κατάλαβα» και συνέχισε να χαϊδεύει την τριχωτή ουρίτσα του, ψάχνοντας με τα δάκτυλα μήπως βρει κάποιο τσιμπούρι. Ωπ, εντόπισε ένα. Το ξεκόλλησε και το ‘κανε μια χαψιά. «Κανίβαλε», ψιθύρισε ο Μαντρακούκος και ύστερα βυθίστηκε σε στοχασμό. Στοχαστικό ύφος πήρε και ο Κωλοβελόνης. Ησαν κι οι δυό έτοιμοι να επιδοθούν στη φιλοσοφία της αμπέλου.

«Τι είναι ευτυχία;» έσπασε την ολιγόλεπτη σιωπή τους ο Μαντρακούκος, διανοούμενος του ντουέτου των καλλικαντζάρων. «Τι ερώτηση! Για μας ευτυχία είναι το δωδεκαήμερο», απάντησε ο Κωλοβελόνης. «Αυτό δεν είναι ευτυχία, ανόητε. Είναι απλώς επίγειες διακοπές», είπε ο Μαντρακούκος και συνέχισε φωναχτά τους στοχασμούς του: «Ισως δεν υπάρχει ορισμός. Ισως ευτυχία είναι απλώς μια ενδιάθετη κατάσταση. Μπορούμε να περιγράψουμε ευτυχείς και δυστυχείς ανθρώπους, αλλά όχι την ίδια την ευτυχία και τη δυστυχία. Ευτυχής θα ήταν, ας πούμε, ο Σημίτης αν ολοκλήρωνε δύο τετραετίες. Ετσι έλεγε, τουλάχιστον. Τις ολοκληρώνει τις δυο του τετραετίες στις 18 του μηνός, κι όμως είναι δυστυχής που δεν έχει μια τρίτη. Ευτυχής θα ήταν αν καθόριζε ο ίδιος αυτοκρατορικά τη διαδοχή στο κόμμα του. Αλλά είναι δυστυχής που τα έμαθε από τις εφημερίδες. Ευτυχής ήταν επίσης κάθε φορά που οι δημοσκοπήσεις τον αναδείκνυαν ως ισχυρό χαρτί του ΠΑΣΟΚ. Αλλά είναι δυστυχής γιατί υποχρεούται σε αυτανάφλεξη».

«Ευτυχής θα είναι ο Καραμανλής», πήρε τον λόγο ο Κωλοβελόνης, «όταν θα κερδίσει τις εκλογές. Αλλά θα είναι δυστυχής όταν επιχειρήσει να σχηματίσει κυβέρνηση. Οπότε θα αναρωτηθεί, τι την ήθελε τη νίκη». «Ευτυχής θα είναι ο Γιωργάκης», πήρε πάλι το λόγο ο Μαντρακούκος, «αν χάσει τις εκλογές με 1% διαφορά, αλλά θα είναι δυστυχής αν τις κερδίσει με την ίδια διαφορά. Τι είναι τώρα αυτό, απληστία ή εγκράτεια;»

Επεσε πάλι ολιγόλεπτη σιωπή και εσωτερικός στοχασμός. O Μαντρακούκος συνέχισε να ξύνει τα νυχοπόδαρά του, ο Κωλοβελόνης να ξεψειρίζει την ουρίτσα του. Επειτα, συνέχισαν τον στοχασμό φωναχτά, σε μια ιδιότυπη αναμέτρηση ατάκας. «Ευτυχείς είναι όσοι βλέπουν πάντα μισογεμάτο το ποτήρι», είπε πρώτα ο Μαντρακούκος. «Και δυστυχείς όσοι το βλέπουν πάντα μισοάδειο», απάντησε ο Κωλοβελόνης.

-Ευτυχείς είναι όσοι έχουν στην τσέπη τους το ισχυρότερο νόμισμα του κόσμου.

-Και δυστυχείς όσοι ανακαλύπτουν ότι όσο ισχυρότερο είναι το ευρώ τόσο φτωχότεροι γίνονται αυτοί.

-Ευτυχείς ήταν όλοι όσοι γέμισαν τις πόλεις, τα δέντρα και τα μπαλκόνια τους με εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια κινεζικής παραγωγής.

-Και δυστυχείς όσοι βλέπουν στην Κίνα την κόλαση όπου τσουρουφλίζονται οι θέσεις εργασίας τους.

-Ευτυχείς είναι όσοι γέμισαν τα πορτοφόλια τους με εορτοδάνεια.

-Και δυστυχείς όσοι χρωστάνε ήδη την πρώτη δόση.

-Ευτυχείς είναι οι τραπεζίτες που μοίρασαν τα εορτοδάνεια σαν χαρτοπόλεμο.

-Και δυστυχείς οι τραπεζίτες που ρισκάρουν μεγάλες τρύπες στα χαρτοφυλάκιά τους.

-Ευτυχείς οι υπουργοί που υπερασπίζονται ως προσωπικό τους επίτευγμα την ισχυρή οικονομία.

-Και δυστυχείς εκείνοι που θα σώσουν το εκλογικό τους τομάρι με μεγάλες δόσεις αυτοκριτικής για τις χαμένες ευκαιρίες.

-Ευτυχείς είναι όσοι επέστρεψαν στο χρηματιστήριο και τσίμπησαν αποδόσεις έως 30%.

-Και δυστυχείς όσοι ανακαλύπτουν ότι δεν τους φτάνουν δυο ζωές για να καλύψουν τη «χασούρα» του 2000.

-Ευτυχείς είναι οι συνταξιούχοι που παίρνουν το μερίδιο που δικαιούνται από τη «χάρτα της σύγκλισης».

-Και δυστυχείς εκείνοι που θα ανακαλύψουν ότι το κατασπάραξαν ήδη τα ακριβά ζαρζαβατικά.

-Ευτυχείς είναι οι πολιτικοί που ηγούνται, συμμετέχουν και διαμορφώνουν…

-Και δυστυχείς εκείνοι που την κάνουν με ελαφρά πηδηματάκια. ΄H με μεγάλα άλματα.

-Ευτυχής νιώθει ο αφελής συγγραφέας της στήλης που μας εκθέτει αυτή τη στιγμή (νομίζει!), επειδή δεν ξαναστούκαρε φέτος, πρωτοχρονιάτικα, πάνω στη χλιδή μιας SLΚ.

-Και δυστυχής, γιατί το μετάνιωσε που δεν πούλησε ακριβά πέρσι το τομάρι του.

-Ευτυχής είναι αυτός που κέρδισε το πρωτοχρονιάτικο λαχείο και τα 5 εκ. ευρώ.

-Και δυστυχής που θα είναι αναγκασμένος για πολύ καιρό να κρύβεται από συγγενείς και φίλους.

-Ευτυχείς είναι όσοι έφαγαν τον 13ο μισθό σε γενναιόδωρα πρωτοχρονιάτικα δώρα προς συγγενείς και φίλους.

-Και δυστυχείς όσοι το έχουν ήδη μετανιώσει, γιατί όλο και κάποιο χρέος θα ξεπλήρωναν.

Συνεχίστηκε για πολύ το παιχνίδι των δύο θυμόσοφων καλλικάντζαρων. Μέχρι που ο οίστρος του Κωλοβελόνη -ήταν κομμάτι πιο τεμπέλης στο μυαλό- εξαντλήθηκε. «Και τι είναι τελικά ευτυχία, ρε Μαντρακούκο;» ρώτησε τον σύντροφό του. «Ευτυχία είναι να αισθάνεσαι ότι έχεις ήδη πολλά. Και δυστυχία να ανακαλύπτεις ότι υπάρχουν άλλοι με περισσότερα», κατέληξε ο Μαντρακούκος. «Και μετά σου λένε οι άνθρωποι ότι εμείς είμαστε που πριονίζουμε το δέντρο της ζωής», είπε ο Κωλοβελόνης. «Τι μας χρειάζονται εμάς, οι ανόητοι, όταν τόσο φιλότιμα πριονίζουν μόνοι τους ακόμη και το κλαδί που κάθονται;» «Συκοφαντίες, Κωλοβελόνη μου», κατέληξε ο Μαντρακούκος, «λένε πως ανεβαίνουμε στη γη για να τους χαλάσουμε την εορταστική ευφορία των Χριστουγέννων, ενώ εμείς…»

«…Ερχόμαστε απλώς για χειμερινές διακοπές».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή