Σε προεκλογική «κατάψυξη» οι αντικειμενικές

Σε προεκλογική «κατάψυξη» οι αντικειμενικές

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παγώνουν οι αντικειμενικές τιμές ακινήτων, καθώς η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εγκαταλείπει κάθε σχετική ιδέα. Οπως ανέφερε ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, οποιαδήποτε αύξηση των αντικειμενικών τιμών είναι υπό τις παρούσες προεκλογικές συνθήκες απαγορευτική. Στο κλίμα αυτό άλλωστε εντάσσεται και η απόφαση της κυβέρνησης να μην αυξήσει την προηγούμενη χρονιά τις αντικειμενικές τιμές, παρά το γεγονός ότι από τον Μάρτιο του 2003 θα μπορούσε να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων, καθώς είχε παρέλθει η απαραίτητη διετία μετά την τελευταία αναπροσαρμογή.

Η εξέλιξη αυτή μεταφέρει χρονικά και την εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα – η οποία υποτίθεται ότι σύμφωνα με τον τελευταίο φορολογικό νόμο τίθεται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2005.

Υπενθυμίζεται ότι η εφαρμογή του ΦΠΑ στα ακίνητα προϋποθέτει αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα της αγοράς. Ακριβώς για τον λόγο αυτόν η κυβέρνηση προτίμησε να αναβάλει την αύξηση των τιμών και να μεταθέσει τον χρόνο εφαρμογής του ΦΠΑ στις νέες οικοδομές για το 2005. Εφόσον, όμως, οι αντικειμενικές τιμές θα μείνουν ως έχουν και τον νέο χρόνο, αυτό σημαίνει αυτομάτως νέα αναβολή στην εφαρμογή του ΦΠΑ.

Είναι τέτοια η αρνητική διάθεση των υπευθύνων για κάθε επιβαρυντικό μέτρο, που δεν συζητούν καν το ενδεχόμενο επιβολής τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών όπως αρχικά είχε προταθεί ως εναλλακτική λύση. Μία αύξηση των αντικειμενικών τιμών, υποστηρίζουν, θα ακύρωνε ουσιαστικά τις ελαφρύνσεις στις μεταβιβάσεις ακινήτων, ενώ θα εξασθένιζε και τον θετικό αντίκτυπο των πρόσφατων φοροελαφρύνσεων.

Μαζί με τις αντικειμενικές τιμές παγώνουν και τα σχέδια φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας. Σημειώνεται ότι το 1997 όταν είχε επιβληθεί ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών είχε προχωρήσει σε απογραφή όλων των ακινήτων με την υποβολή από όλους τους φορολογουμένους του έντυπου Ε9.

Το Κέντρο Πληροφορικής του υπουργείου είχε συλλέξει τα στοιχεία και τα είχε αρχειοθετήσει ηλεκτρονικά. Τα επόμενα χρόνια όμως το ηλεκτρονικό αρχείο δεν ενημερώθηκε με νέες αγοραπωλησίες, με αποτέλεσμα να είναι πρακτικώς άχρηστο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή