Ενδεχόμενο προσφυγής για τα ελλείμματα εξετάζει η Κομισιόν

Ενδεχόμενο προσφυγής για τα ελλείμματα εξετάζει η Κομισιόν

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι πιθανό να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κατά της απόφασης που έλαβαν τον περασμένο Νοέμβριο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να αναστείλουν την πειθαρχική διαδικασία που προβλέπεται για την υπέρβαση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και θα έπρεπε να είχε κινηθεί κατά της Γερμανίας και της Γαλλίας. Κι αυτό γιατί οι νομικές της υπηρεσίες απεφάνθησαν χθες ότι η εν λόγω απόφαση ήταν παράνομη, ενώ προειδοποίησαν ότι αν δεν καταγγελθεί, η ανορθόδοξη αυτή πορεία θα θέσει νομικό προηγούμενο.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι, ανέβαλε βέβαια για την επόμενη εβδομάδα την επίμαχη απόφαση αν θα προχωρήσει σε προσφυγή, καθώς η πρόταση του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων, Πέδρο Σόλμπες, για προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε αποτέλεσμα να κλιμακωθεί άμεσα η αντιπαράθεση ανάμεσα στις μεγάλες και τις μικρές χώρες στους κόλπους της Επιτροπής. Προφανώς, οι χώρες που αντέδρασαν δυναμικά ήσαν η Γερμανία και η Γαλλία και μαζί τους η Βρετανία, ενώ ο κ. Σόλμπες είχε με το μέρος του τους επιτρόπους άλλων μικρών χωρών. Παράλληλα, όμως, ο εκπρόσωπος του κ. Σόλμπες, Γεράσιμος Θωμάς, παραδέχθηκε ότι μια τέτοια κίνηση της Επιτροπής θα μπορούσε να διασαφηνίσει σημαντικά διαδικαστικά θέματα, αλλά δεν θα επέλυε τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σύμφωνα με πηγές της Επιτροπής, τα μεγάλα κράτη-μέλη τάσσονται υπέρ μιας πραγματιστικής και όχι μιας νομικίστικης προσέγγισης. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, άλλωστε, ότι προσωπική εκτίμηση του κ. Πρόντι είναι πως η προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ήταν πολιτικά επιζήμια αυτήν τη στιγμή. Σημειωτέον ότι ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η επίμαχη απόφαση των υπουργών Οικονομικών στην πραγματικότητα ενίσχυσε τους κανόνες που διέπουν τη λειτουργία της Ζώνης Ευρώ και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχουν την πρόθεση να τους τροποποιήσουν ριζικά. H Επιτροπή έχει, πάντως, προθεσμία δύο μηνών από τη λήψη της απόφασης για να προσφύγει και να ζητήσει την ακύρωσή της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή