Ποδαρικό υπερδανεισμού με ομόλογα 5 δισ. ευρώ

Ποδαρικό υπερδανεισμού με ομόλογα 5 δισ. ευρώ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι πιο επιτυχημένες εξαγωγές της Ελλάδας φαίνεται ότι είναι τα ομόλογά της, όπως δείχνει και η τελευταία έκδοση κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου 10ετούς διάρκειας που άρχισε να διατίθεται από χθες στη διεθνή αγορά και φτάνει τα 5 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί περίπου στο 1/6 του συνολικού προγραμματισμένου δανεισμού της χώρας για φέτος και κατευθύνεται τόσο σε αναχρηματοδότηση του χρέους (αντικατάσταση ομολόγων που λήγουν) όσο και στην κάλυψη τρεχουσών αναγκών.

Οι ξένοι επενδυτές έσπευσαν να αγοράσουν τα ελληνικά ομόλογα, που έχουν χαμηλό ρίσκο αλλά προσφέρουν καλύτερη απόδοση από άλλα ευρωπαϊκά, ενώ είχαν σνομπάρει για παράδειγμα μια αντιστοίχου μεγέθους αυστριακή έκδοση που είχε χαμηλότερη απόδοση. Ετσι, το ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 1,5-2 φορές από τη χθεσινή πρώτη ημέρα της διαδικασίας, που γι’ αυτόν το λόγο θα έκλεινε ήδη από χθες αντί για αύριο. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η έκδοση είχε καλή γεωγραφική διασπορά αφού έδειξαν ενδιαφέρον Αμερικανοί και Ασιάτες επενδυτές πέρα από τους συνήθεις Ευρωπαίους. Κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, η διάθεση έκλεινε με διαφορά απόδοσης (spread) 20-22 μονάδες βάσης (0,20-0,22 εκατοστιαίες μονάδες) σε σχέση με γερμανικά ομόλογα αντίστοιχης διάρκειας. Την ίδια διαφορά έχουν και τα ιταλικά ομόλογα, παρόλο που έχουν καλύτερη πιστοληπτική βαθμολογία. Το ελληνικό δημόσιο χρέος βαθμολογείται με A1 από τη Moody’s, A+ από τη Standard & Poor’s και A+ από τη Fitch.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή