Νομοθετικές εκκρεμότητες υπό προεκλογική πίεση

Νομοθετικές εκκρεμότητες υπό προεκλογική πίεση

1' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές και η επισήμως παρατεταμένη προεκλογική περίοδος των δύο μηνών βρίσκουν την οικονομία με σοβαρές νομοθετικές εκκρεμότητες, που πρέπει να καλυφθούν έως το τέλος του μηνός.

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητείται το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομίας με τίτλο: «Μέτρα αναπτυξιακής και κοινωνικής πολιτικής – Αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου και άλλες διατάξεις». Ενώ χθες κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο για τον νέο αναπτυξιακό νόμο, που έχει δημοσιοποιηθεί για να διαφημισθεί επισήμως πάνω από δέκα φορές από την κυβέρνηση έως τώρα.

Οι διεργασίες επί του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου είχαν ξεκινήσει από το 2001, όταν ακόμα υπουργός Οικονομίας ήταν ο κ. Γ. Παπαντωνίου. H καθυστέρηση που σημειώθηκε στη συνέχεια σχετίζεται με την αντικειμενική αδυναμία της χώρας να δημιουργήσει νέο αναπτυξιακό νόμο. Και τούτο, διότι μια τέτοια εξέλιξη ήταν συνυφασμένη με τις κρατικές επιχορηγήσεις, που όμως απαγόρευε η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σημειώνεται πως η ψήφιση των δύο αυτών νομοσχεδίων είναι απολύτως αναγκαία, δεδομένου ότι από την αρχή της χρονιάς άρχισε η εφαρμογή των νέων φορολογικών ρυθμίσεων που πρέπει να κυρωθούν με νόμο, ενώ η ισχύς του αναπτυξιακού νόμου έχει λήξει και πρέπει να ψηφιστεί νέος νόμος προκειμένου να γίνουν αποδεκτές αιτήσεις για νέες επενδύσεις. Επιπλέον, στο νομοσχέδιο που αφορά τον αναπτυξιακό νόμο, έχει κατατεθεί και η τροπολογία που αφορά τα μεταλλεία Κασσάνδρας και τη νέα λύση για την επαναλειτουργία τους.

Αλλο εκκρεμές σχέδιο νόμου που παραμένει υπό ψήφιση στη Βουλή είναι το περιβόητο «περί ελέγχου των δημοσίων δαπανών». Φιλόδοξο νομοσχέδιο, το οποίο ακόμα και στην περίπτωση που ψηφιζόταν, είναι βέβαιο ότι δεν θα είχε σχεδόν καμία πιθανότητα να υλοποιηθεί.

Σίγουρη πάντως πρέπει να θεωρείται στο διάστημα μέχρι τις εκλογές η ψήφιση δύο νομοσχεδίων που αφορούν μισθολογικά θέματα υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ, των OTA, της Ελληνικής Αστυνομίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της Πυροσβεστικής, αλλά και των συνταξιούχων του Δημοσίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή