Οι εταιρείες με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς

Οι εταιρείες με το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς

47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολιγοπωλιακή διάρθρωση εμφανίζει η αγορά των χρηματιστηριακών εταιρειών, καθώς παρά το πλήθος των χρηματιστηριακών ελάχιστες είναι αυτές που πραγματοποιούν τον κύριο όγκο των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2003 σε σύνολο 84 χρηματιστηριακών, οι πέντε πρώτες πραγματοποίησαν το 46,27% των συνολικών συναλλαγών που έγιναν στη Σοφοκλέους την περασμένη χρονιά εξαιρουμένων των μετακινήσεων πακέτων.

Αν συνυπολογιστούν και τα πακέτα, τότε το ειδικό βάρος των πέντε πρώτων εκτοξεύεται στο 54,43%. Οι δέκα μεγαλύτερες AXE πραγματοποίησαν το 61,49% των συναλλαγών (χωρίς πακέτα) πέρυσι, ενώ το μερίδιό τους μαζί με τα πακέτα φτάνει το 68,60%. Από εκεί και πέρα η άβυσος: Μόλις 21 χρηματιστηριακές εταιρείες αποσπούν μερίδιο αγοράς άνω του 1% και οι υπόλοιπες 63 περιορίζονται σε πενιχρά μερίδια.

Την πρώτη πεντάδα αποτελούν η ΕFG EUROBANK ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ, η ΑΛΦΑ FINANCE (θυγατρική της Alpha Bank), η ΕΘΝΙΚΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗ, η Π. & Κ και η ΣΙΓΜΑ ΑΧΕΠΕΥ. Από τις παραπάνω μόνο η Π & K δεν βρίσκεται υπό τον έλεγχο τράπεζας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή