Διχογνωμία για τις δαπάνες του προϋπολογισμού

Διχογνωμία για τις δαπάνες του προϋπολογισμού

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη μαξιμαλιστική εκδοχή για τον κοινοτικό προϋπολογισμό φέρεται αποφασισμένη να προωθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τελευταία σημαντική νομοθετική πράξη της πενταετούς θητείας της, την κατάθεση των προτάσεών της για το κοινοτικό δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2007-2013.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι περισσότεροι από τους επιτρόπους, με ορισμένες σημαντικές εξαιρέσεις, έχουν ταχθεί στο πλευρό του αποχωρούντος προέδρου του σώματος, Ρομάνο Πρόντι, για τον οποίο μόνον ο ορισμός των δαπανών στο 1,24% του κοινοτικού ΑΕΠ θα αποφέρει κονδύλια ικανά να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της διευρυμένης Ενωσης των «25».

Από την άλλη πλευρά, οι δύο εκ Γερμανίας επίτροποι, η αρμοδία για τον ίδιο τον προϋπολογισμό Μικέλε Σράγιερ και ο επί της διευρύνσεως Γκίντερ Φερχόιγκεν, μαζί με τους Βρετανούς Κρις Πάτεν και Νιλ Κίνοκ και τον Ολλανδό Φριτς Μπόλκεσταϊν, επιμένουν ότι το όριο θα πρέπει να τεθεί πιο χαμηλά, στο 1,15% του κοινοτικού ΑΕΠ. Η διαφορά είναι φυσικά μικρή ως ποσοστό, αλλά μεγάλη σε πραγματικά ποσά, κυρίως όμως είναι σημαντική στο πεδίο των συμβόλων.

Ευκαιριακή συμμαχία

Ετσι, προκύπτει αυτή η παράδοξη ευκαιριακή συμμαχία Βρετανών, Ολλανδών και άλλων, που θεωρούν ότι η κοινότητα είναι «σπάταλη» και διασπαθίζει τα χρήματα του θρυλικού «φορολογούμενου», ως εκ τούτου θα πρέπει να χαλιναγωγηθεί, με τους Γερμανούς, που γενικά δεν διακατέχονται από τέτοιου είδους πεποιθήσεις, όμως είναι και εκείνοι που κυρίως… πληρώνουν τον προϋπολογισμό.

Θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το όριο του 1,24% δεν αποτελεί κάποια ιδιαίτερη γενναιοδωρία: είναι εκείνο στο οποίο είχαν συμφωνήσει το 1999 οι ίδιες οι κυβερνήσεις. Στη συνέχεια βέβαια το… μετάνιωσαν και στην πράξη τα κονδύλια που διατίθενται ουδέποτε σχεδόν υπερέβησαν το 1% του κοινοτικού ΑΕΠ ή περίπου 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, λόγω της αδυναμίας ορισμένων κρατών (και φυσικά της Ελλάδας) να απορροφήσουν το σύνολο των κονδυλίων αυτών κατά νομικά ορθό τρόπο, μέχρι και το 15% των κονδυλίων που εγγράφονται τελικά κάθε χρόνο στον κοινοτικό προϋπολογισμό επιστρέφουν σε αυτόν ως αδιάθετα.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι λίγες ημέρες μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών έξι κράτη που συνεισφέρουν καθαρά στον προϋπολογισμό εξέδωσαν με σουηδική πρωτοβουλία κοινή επιστολή-τελεσίγραφο με την οποία απαιτούν το όριο να τεθεί στο 1%, με άλλα λόγια να μείνει παγωμένο στο σημερινό του επίπεδο, και τούτο μέχρι το 2013 για μία Ενωση 25 και ωσονούπω 27 ή ίσως και 28 ή 29 κρατών. Οι τελικές προτάσεις της Επιτροπής θα παρουσιαστούν στα τέλη Ιανουαρίου, εγκαινιάζοντας μια πολύμηνη περίοδο έντονων διαπραγματεύσεων, ενώ στόχος είναι να δρομολογηθεί οριστικά το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο περί τα μέσα του έτους. Με τα κράτη να είναι διχασμένα μεταξύ εκείνων που ζητούν το 1,24%, εκείνων που εμμένουν στο 1% ή έστω 1,15% όπως φάνηκε στην Επιτροπή και ορισμένες πλευρές να προτείνουν να μην υπάρξει μία πρόταση αλλά ένα «μπουκέτο» από το οποίο θα επιλέξουν οι ηγέτες των 25, μόνον δύο πράγματα είναι βέβαια: ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι ιδιαίτερα δυσάρεστες και ότι ακόμα και αυτό το 1,24% μόνον το απόλυτο ελάχιστο των πραγματικών αναγκών θα καλύψει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή