Στη δίνη των εκλογών ο διαγωνισμός της Γενικής

Στη δίνη των εκλογών ο διαγωνισμός της Γενικής

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σήμερα το πρωί, θα αποφασισθεί σε πολιτικό επίπεδο η ολοκλήρωση του διαγωνισμού της Γενικής Τράπεζας, στον οποίο διαγωνισμό υπεισέρχεται πλέον ο παράγοντας των εκλογών της 7ης Μαρτίου 2004. Για τον σκοπό αυτό πραγματοποιείται σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας κ. Νίκου Χριστοδουλάκη και Γιάννου Παπαντωνίου και επίσης του διοικητή και του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Νίκου Γκαργκάνα και Παναγιώτη Θωμόπουλου. Το πρόβλημα που θα συζητηθεί σήμερα αφορά τα προβλήματα επί της διαδικασίας που δημιουργούνται λόγω της προκήρυξης των εκλογών, καθώς ο χρόνος που απομένει έως τις εκλογές δεν επαρκεί για να συγκληθούν οι αναγκαίες γενικές συνελεύσεις των μετόχων με θέμα την έγκριση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας με τη συμμετοχή του νέου στρατηγικού συμμάχου, ο οποίος θα αναδειχθεί στο πλαίσιο του διαγωνισμού. O προβληματισμός που επικρατεί στο κυβερνητικό επιτελείο πηγάζει κυρίως από την αδυναμία ολοκλήρωσης των διαδικασιών πριν από τις εκλογές, γεγονός που ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στον νέο επενδυτή στην περίπτωση επαλήθευσης του «αρνητικού σεναρίου». Οπως εξηγούν καλά πληροφορημένες πηγές, εάν στην περίπτωση αλλαγής κυβέρνησης εκκρεμούν οι γενικές συνελεύσεις πιθανόν να τεθεί εν αμφιβόλω η υλοποίηση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στην τράπεζα, δηλαδή η ολοκλήρωση του deal.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στη σημερινή συνάντηση θα συζητηθούν και διάφορες εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες εκτιμάται ότι θα επιτρέψουν την ολοκλήρωση της διαδικασίας του διαγωνισμού, του δεύτερου κατά σειράν, ο οποίος τυπικά και σε επιχειρηματικό επίπεδο δεν έχει λόγο να ματαιωθεί ή έστω να «παγώσει», δεδομένου ότι και οι τρεις προσφορές που έχουν υποβληθεί, από τη Societe Generale, τη MarfiBank και την Aspis Bank, χαρακτηρίζονται σοβαρές και συνεπώς δεν παρέχουν ούτε καν την πρόφαση της απόρριψης ως μη ικανοποιητικές.

Παράγοντες της αγορές αναφέρουν ότι πράγματι η εκλογική αναμέτρηση δυσχεραίνει την εξέλιξη του διαγωνισμού, όμως ο νέος επενδυτής διασφαλίζεται με την υπογραφή της σύμβασης η οποία θα έχει προηγηθεί. Επιπλέον θα πρέπει να συνυπολογίσει η κυβέρνηση πως μια πιθανή ματαίωση του διαγωνισμού λόγω των εκλογών ίσως απαντούσε στο προεκλογικό επιχείρημα της αντιπολίτευσης, ότι «σπεύδει να ξεπουλήσει», όμως υποδηλώνει έλλειμμα σοβαρότητας απέναντι στις διεθνείς αγορές. Ποιος σοβαρός επενδυτής θα ανταποκρινόταν σε μια τρίτη πρόσκληση της επόμενης κυβέρνησης για πώληση μετοχικού πακέτου της Γενικής Τράπεζας, στην οποία εν τω μεταξύ το Μετοχικό Ταμείο Στρατού θα πρέπει να εισφέρει νέα κεφάλαια ύψους 50-70 εκατ. ευρώ, προκειμένου να μην ανακοπεί η λειτουργική διαδικασία της τράπεζας και να μην απαξιωθεί εν όψει μιας ακόμα προσπάθειας πώλησης μετά μερικούς μήνες;

Η απόφαση προφανώς ανήκει στον κ. Σημίτη, ο οποίος καλείται να πάρει το «ρίσκο» ζυγίζοντας δύο περιπτώσεις. Στη μία, το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές οπότε δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσης του διαγωνισμού, και στη δεύτερη, εάν κερδίσει δηλαδή η Ν.Δ. τις εκλογές, να αναλάβει εκείνη την ευθύνη απέναντι στον νέο επενδυτή. Αν μάλιστα από τον διαγωνισμό αναδειχθεί νικήτρια η γαλλική Societe Generale, να επωμισθεί η Ν.Δ. το κόστος του εξοστρακισμού ενός μεγάλου ξένου επενδυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή