Αγώνας δρόμου για τα δάνεια του δημοσίου

Αγώνας δρόμου για τα δάνεια του δημοσίου

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευτυχώς που ακόμα μας δανείζουν! Και λέμε ευτυχώς γιατί ο στόχος είναι να προλάβουμε και να δανεισθούμε μέχρι τις εκλογές του Μαρτίου περίπου 15 δισ. ευρώ. Το ποσό είναι τεράστιο και καλύπτει σχεδόν κατά το ήμισυ το στόχο του δανεισμού που έχει θέσει το υπουργείο Οικονομικών, για το 2004 και ανέρχεται στα 30 δισ. ευρώ.

Η άντληση του ποσού θα γίνει μέσω διαφόρων δανείων (κοινοπρακτικών κλπ.) ενώ αξίζει να δούμε το κατά πόσο τα συγκεκριμένα σχέδια θα επηρεασθούν από τις επικείμενες εκλογές.

Ηδη τις ημέρες αυτές το υπουργείο Οικονομικών ολοκληρώνει τη διάθεση κοινοπρακτικού δεκαετούς δανείου ύψους 5 δισ. ευρώ.

Είναι το τρίτο δάνειο τον τελευταίο ένα μήνα και αποτελεί «συμβολή» στην προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες του προϋπολογισμού αλλά και να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος.

Προς στιγμή πάντως το ελληνικό δημόσιο δανείζεται άνετα, ως αποτέλεσμα της συμμετοχής της χώρας στο ευρώ. H Ελλάδα δανείζεται με «προκλητικά» χαμηλά επιτόκια που πλησιάζουν πολύ τα επίπεδα με τα οποία δανείζεται η Γερμανία.

Πάντως αν και τα συγκεκριμένα επιτόκια δανεισμού (για ομοειδή χρονικά διαστήματα) τείνουν να εξομοιωθούν, εν τούτοις οι διεθνείς πιστοληπτικοί οίκοι (Moody’s, Standard & Poor’s και Fitch) αρνούνται να μας αναβαθμίσουν στα επίπεδα της Γερμανίας… O λόγος είναι απλός και συναρτάται με τα σημαντικά προβλήματα στα δημόσια οικονομικά της χώρας μας, που διατυπώνουν όλο και με πιο ξεκάθαρο τρόπο στις εκθέσεις τους οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί.

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους το δημόσιο καλείται να εξοφλήσει υψηλά τοκοχρεολύσια από παλαιότερα δάνεια, συμπεριλαμβανομένων και δανείων με κυμαινόμενα υψηλά επιτόκια που εκδίδονταν στα μέσα της δεκαετίας του 1990.

O όγκος των συγκεκριμένων υποχρεώσεων είναι τεράστιος και γίνεται ακόμα πιο επαχθής, εξαιτίας των επιδράσεων της προεκλογικής περιόδου. H τελευταία απαιτεί την αναζήτηση υψηλών χρηματοδοτικών πόρων, προκειμένου να καλυφθούν οι κυβερνητικές υποσχέσεις, που αφειδώς παρέχονταν όλο το προηγούμενο διάστημα.

Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο αν αναλογιστεί κάποιος ότι τα τελευταία χρόνια οι πόροι των 9 περίπου δισ. ευρώ που εισπράχθηκαν από τις αποκρατικοποιήσεις, δεν κατευθύνονταν αποκλειστικά στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Από τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν πρόσφατα στη Βουλή (με πρωτοβουλία του βουλευτή του ΣΥκ. Παν. Λαφαζάνη) προέκυψε ότι μόνο ένα πολύ μικρό των εσόδων από τις αποκρατικοποιήσες οδηγήθηκαν στη μείωση του δημόσιου χρέους. Και μάλιστα αυτό γινόταν την ίδια στιγμή που τόσο ο πρωθυπουργός κ. K. Σημίτης, όσο και ο υπουργός Οικονομίας κ. N. Χριστοδουλάκης επέμεναν σε όλους τους τόνους: «ότι οι εισπράξεις από τις αποκρατικοποιήσεις κατευθύνονται αποκλειστικά στην αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους».

Βέβαια εκ των υστέρων αποδέχθηκαν με βαριά καρδιά την αλήθεια παραδεχόμενοι ότι χρησιμοποιούσαν (χωρίς να πρέπει) τα χρήματα από την πώληση της δημόσιας περιουσίας στη μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού. Σε απλά ελληνικά είχαν επιλέξει όλο αυτό το διάστημα να χρησιμοποιούν για την κάλυψη ενός τμήματος καταναλωτικών και πάγιων αναγκών τα έσοδα από την πώληση κρατικής περιουσίας. Εύκολα πάντως μπορεί να οδηγηθεί κάποιος στο εξής ερώτημα: Με τι θα καλύπτουμε τις πάγιες ανάγκες μας όταν δεν θα έχει πλέον απομείνει τίποτα προς πώληση;

Στο μεταξύ δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας ότι η εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2004 αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Ηδη μετατέθηκαν για τον επόμενο μήνα πληρωμές αυξήσεων και αναδρομικών σε ορισμένες κατηγορίες συνταξιούχων (στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων) που θα έπρεπε να είχαν καταβληθεί εντός του 2003.

O κ. Γ. Αλογοσκούφης

Με αφορμή την τελευταία σύναψη δανείου δεκαετούς διάρκειας ύψους 5 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση στη διεθνή χρηματαγορά, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συντονιστής της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων κ. Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε χθες την ακόλουθη δήλωση:

«Η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά αποδεικνύει το αδιέξοδο στο οποίο έχει φέρει τη δημοσιονομική διαχείριση της χώρας. Μέσα σε λιγότερο από ένα μήνα έχει προχωρήσει στη σύναψη τριών δανείων, προκειμένου να καλύψει τα τεράστια ταμειακά ελλείμματα του ελληνικού δημοσίου. Είχαν προηγηθεί ένα δάνειο ύψους 1,2 δισ. ευρώ στα μέσα Δεκεμβρίου και ένα μικρότερο ύψους 500 εκατομ. ευρώ τις τελευταίες μέρες. Τώρα προχώρησε σε ένα ακόμα -προεκλογικού χαρακτήρα- δάνειο μαμούθ ύψους 5 δισ. ευρώ, το οποίο σημειωτέον αντιστοιχεί σχεδόν στο 1/6 του συνολικού προγραμματισμένου δανεισμού της χώρας για το 2004.

»Τα αδιέξοδα είναι προφανή. Είναι τα ίδια αδιέξοδα που οδήγησαν τον πρωθυπουργό ουσιαστικά σε παραίτηση, γιατί δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση του ελληνικού λαού. Δεν δικαιούται η υπό παραίτηση κυβέρνηση να υπονομεύει άλλο τις προοπτικές της οικονομίας και της χώρας. Η χώρα χρειάζεται μια διαφορετική πολιτική και μια διαφορετική κυβέρνηση. Χρειάζεται μια κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή