Προ των πυλών της Γενικής η γαλλική Societe Generale

Προ των πυλών της Γενικής η γαλλική Societe Generale

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την πρωθυπουργική σφραγίδα εισέρχεται στην τελική ευθεία ο διαγωνισμός πώλησης μειοψηφικού πακέτου μετοχών της Γενικής Τράπεζας. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον κ. K. Σημίτη χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομίας και Αμυνας κ. N. Χριστοδουλάκη και Γ. Παπαντωνίου, του διοικητή και του υποδιοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος κ. N. Γκαργκάνα και Π. Θωμόπουλου και του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Γκ. Χαρδούβελη, αποφασίστηκε η συνέχιση της διαγωνιστικής διαδικασίας, αν και ουσιαστικά έχουμε εισέλθει στην προεκλογική περίοδο.

Παρά το ότι αντικείμενο της χθεσινής σύσκεψης ήταν να δοθεί το πράσινο φως για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού, το ενδιαφέρον μετατοπίστηκε στην επικείμενη απόφαση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού που αναμένεται εντός της ερχόμενης εβδομάδας και, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, ως επικρατέστερη φέρεται η υποψηφιότητα της γαλλικής Societe Generale.

Τυπικά την απόφαση πρόκρισης θα λάβει το Μετοχικό Ταμείο Στρατού ως κύριος μέτοχος της Γενικής και πωλητής των μετοχών, αλλά αυτό δεν εμπόδισε ούτε τα κέντρα των διαρροών ούτε όμως και τη MarfiBank, η οποία τυπικά παραμένει υποψήφια στον διαγωνισμό, να απευθύνει πρωθύστερα τις ευχές της προς τη Societe Ceneral για καλή επιτυχία στα σχέδιά της, αποδεχόμενη μια απόφαση που επισήμως δεν έχει ακόμη ληφθεί. Στην ανακοίνωσή της η MarfiBank αναφέρει: «Πληροφορηθήκαμε σήμερα την επικείμενη απόφαση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού ότι στον διαγωνισμό για τη Γενική Τράπεζα θα επιλεγεί η Societe Generale. Ευχαριστούμε το ΜΤΣ για την τιμή που μας έκανε να μας θεωρήσει υποψήφιους να διαχειρισθούμε μαζί την περαιτέρω πορεία της Γενικής Τράπεζας. H Societe Generale είναι μία από τις μεγαλύτερες και καλύτερες τράπεζες του κόσμου. Της ευχόμαστε καλή επιτυχία στα σχέδιά της προς όφελος της Γενικής Τράπεζας, των εργαζομένων της και της εθνικής μας οικονομίας».

Πρωθυπουργική έγκριση

Σύμφωνα πάντως με τις πληροφορίες που διέρρευσαν χθες, ο πρωθυπουργός φέρεται ικανοποιημένος από το γεγονός της προσέλκυσης μιας μεγάλης ξένης τράπεζας στον διαγωνισμό και θεωρεί ότι θα είναι σημαντική επιτυχία η συμμετοχή της Societe Generale στη Γενική εφόσον η προσφορά που έχει καταθέσει η γαλλική τράπεζα πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους του διαγωνισμού και μπορεί να υποστηριχθεί χωρίς να εμφανισθεί ότι επιβάλλεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «K», μεταξύ των τριών προσφορών που υποβλήθηκαν, στο αμιγώς οικονομικό σκέλος υπερτερεί η οικονομική προσφορά της Aspis Bank που προσφέρει υψηλότερο τίμημα ανά μετοχή, ενώ ποιοτικά εμφανίζεται να υπερτερεί η προσφορά των Γάλλων. Συγκεκριμένα, ενώ η Societe Generale φέρεται να προσφέρει χαμηλότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους τίμημα -περί τα 6 ευρώ ανά μετοχή- προτείνει την απευθείας εξαγορά περίπου 6.000.000 υφιστάμενων μετοχών από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, ήτοι ποσοστό 22,3% από το 38,5% που συνολικά κατέχει το ΜΤΣ. H διαφορά έναντι των άλλων δύο προσφορών έγκειται στο ότι η Societe θα καταβάλει άμεσα κεφάλαια ύψους 36 εκατ. ευρώ περίπου για τα 6 εκατ. μετοχές, ενώ η Μarfiκαι η Aspis προτείνουν την απευθείας εξαγορά πολύ μικρότερου αριθμού μετοχών (περί τα 3 εκατ. ευρώ) σε υψηλότερη μεν τιμή αλλά τα κεφάλαια που θα εισπράξει άμεσα το ΜΤΣ ανέρχονται σε 20 εκατ. ευρώ περίπου.

Με ποσοστό ελέγχου

Επίσης η Societe προτείνει την ταυτόχρονη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων, ώστε να διασφαλίσει το επιθυμητό ποσοστό ελέγχου του 50,5% – 51%, ενώ το Μετοχικό Ταμείο Στρατού παραμένει μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό περίπου 10% μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τέλος, η Societe Generale δεσμεύεται να προχωρήσει και σε νέα αύξηση κεφαλαίου εφόσον προκύψει τέτοιου είδους ανάγκη στην τράπεζα, ενώ οι ίδιες πηγές ρητά διαβεβαιώνουν ότι ούτε στην πρόταση των Γάλλων ούτε σε καμία από τις άλλες δύο προσφορές τίθεται ζήτημα μείωσης του προσωπικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή