«Συνάντηση κορυφής» βιομηχανίας, λιανεμπορίου με Κουλούρη για τις τιμές

«Συνάντηση κορυφής» βιομηχανίας, λιανεμπορίου με Κουλούρη για τις τιμές

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις επόμενες ημέρες εκτός απροόπτου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η εδώ και ένα μήνα περίπου αναγγελθείσα κοινή συνάντηση εκπροσώπων της βιομηχανίας και του λιανεμπορίου με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Κίμωνα Κουλούρη. Θέμα τι άλλο παρά η συγκράτηση των τιμών και ο περιορισμός των ούτως ή άλλως αναπόφευκτων ανατιμήσεων στα επίπεδα του πληθωρισμού με ορίζοντα τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές. Οι τιμές άλλωστε έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρον του κ. Κουλούρη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντά του ως υφυπουργός. Με την παραδοσιακή μέθοδο του καρότου και του μαστίγιου, αλλά και «αστυνομικού χαρακτήρα» λογικές, επιχείρησε να ανακόψει τις ανατιμητικές τάσεις στην αγορά, αρχικά έως το τέλος της προηγούμενης χρονιάς.

Χρονικό όριο το οποίο στην πορεία διευρύνθηκε έως τις εκλογές, καθώς τα μηνύματα που ελάμβανε ο κ. Κουλούρης αναφέρονταν σε αυξήσεις έως και 20% στο πρώτο δίμηνο του 2004. Ετσι, τον περασμένο Δεκέμβριο πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων, είτε είχαν είτε δεν είχαν γνωστοποιήσει στο υπουργείο Ανάπτυξης αυξήσεις πέραν του πληθωρισμού. Από τους περισσότερους, σύμφωνα με όσα δήλωνε, απέσπασε την πολυπόθηση δέσμευση για συγκράτηση των ανατιμήσεων.

Η διοίκηση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος (ΣΕΣΜΕ) στην τελευταία συνάντηση που είχε μαζί του επανέλαβε τη δέσμευση που ανέλαβε έναντι του υπουργού Οικονομίας N. Χριστοδουλάκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι αυξήσεις για το επόμενο εξάμηνο να μην ξεπεράσουν το 3%. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίσθηκε και η κοινή συνάντηση με τη βιομηχανία προκειμένου τα τρία μέρη να προχωρήσουν και επίσημα σε μια «συμφωνία κυρίων». Σε προχθεσινές του δηλώσεις ο υφυπουργός Ανάπτυξης εμφανίσθηκε για άλλη μια φορά αισιόδοξος για την πορεία των τιμών, αναφέροντας ότι «σε πολλές περιπτώσεις οι ανατιμήσεις θα είναι κάτω του πληθωρισμού».

Ούτως ή άλλως στις επόμενες τρεις με τέσσερις εβδομάδες θα φανεί εάν και κατά πόσο ο στόχος θα γίνει πράξη, καθώς παραδοσιακά οι περισσότερες επιχειρήσεις αναθεωρούν τους τιμοκαταλόγους τους στην αρχή τη χρονιάς. Παράγοντες της αγοράς ανέφεραν πάντως, ότι το παρελθόν έχει δείξει πως πριν από τις εκλογές (εθνικές ή δημοτικές) περνούν σημαντικές ανατιμήσεις, αφού το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης είναι στραμμένο στην αναμέτρηση.

Το μέτωπο των φαρμάκων

Στο μέτωπο των φαρμάκων τώρα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης εξέταζε σειρά πρωτοβουλιών για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής, ήτοι αυξήσεις σε παλαιά και φθηνά φάρμακα έως 2 ευρώ, ο συνολικός αριθμός των οποίων φθάνει τα 1.400 περίπου. Είχε, δε, προς τούτο σειρά συναντήσεων με στελέχη ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών και ελέγετο μάλιστα ότι οι αυξήσεις σε μια ομάδα εξ αυτών θα περνούσαν στο νέο δελτίο τιμών που εξεδόθη την περασμένη Παρασκευή. Τελικώς, κάτι τέτοιο δεν έγινε και το θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα. Το πιθανότερο είναι ο κ. Κουλούρης να αποφύγει εν όψει και των εκλογών να δώσει το πράσινο φως για αυξήσεις. Κύκλοι προσκείμενοι στον υφυπουργό αναφέρουν ότι θα προτιμήσει να δει εκ νέου το θέμα των αυξήσεων σε συνεργασία με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου. Εκτός και αν στην πορεία τα δεδομένα αλλάξουν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή