«Παγώνουν» οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς διαψεύσθηκαν οι μεγάλες προσδοκίες

«Παγώνουν» οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ, καθώς διαψεύσθηκαν οι μεγάλες προσδοκίες

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανθρακας αποδεικνύεται ο θησαυρός που έβλεπε ο υπουργός Οικονομίας N. Χριστοδουλάκης στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ. Από «κορωνίδα του προγράμματος διαρθρωτικών αλλαγών του 2003», όπως χαρακτηριστικά την είχε αποκαλέσει ο ίδιος ο υπουργός Οικονομίας στις 11 Μαρτίου 2003, σε μια προσπάθεια τότε να τονώσει το αρνητικό κλίμα που δημιουργούσε η συνεχιζόμενη καθίζηση του Χρηματιστηρίου, καταλήγει σε ναυάγιο. H απόκλιση προσδοκιών και αποτελέσματος είναι τεραστίου μεγέθους για το υπουργείο Οικονομίας και αν και δεν πρόκειται για τη μοναδική περίπτωση, είναι να διερωτάται κανείς για το πού ακριβώς στηρίζονται οι προσδοκίες αυτές, πέραν βέβαια της αγωνίας του οικονομικού επιτελείου για είσπραξη δημοσίων εσόδων.

Η μοναδική προσφορά

Το ναυάγιο στη διαδικασία αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό 35% για τη ΔΕΠΑ διαφάνηκε από την έναρξη της δεύτερης φάσης του διαγωνισμού, όπου το αρχικό ενδιαφέρον των εννέα συνολικά επενδυτών περιορίστηκε σε δύο για να καταλήξει στο τέλος στη μοναδική και με όρους επαχθείς για το Δημόσιο προσφορά της Ισπανικής Gas Natural. Σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης και επιτροπή αποκρατικοποίησης προβληματίστηκαν εκείνο το διάστημα σχετικά με το κατά πόσο η διαδικασία θα πρέπει να συνεχιστεί ή να κηρυχθεί ο διαγωνισμός άγονος. Επειδή όμως τον τελευταίο λόγο σε αυτές τις περιπτώσεις τον τελευταίο λόγο τον έχει ο μέτοχος και εν προκειμένω η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας αποφασίστηκε, υπό το βάρος του κλίματος που είχε δημιουργηθεί από την αποτυχία των ιδιωτικοποιήσεων ΕΛΠΕ και Ολυμπιακής, αλλά και τον βραχνά της μείωσης του δημόσιου χρέους, η συνέχιση του διαγωνισμού μέσω διαπραγματεύσεων με τους Ισπανούς επενδυτές.

Αυτό που φάνηκε να αναζητεί το υπουργείο Οικονομίας μέσω των διαπραγματεύσεων ήταν να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση, ικανοποιώντας τις απαιτήσεις των Ισπανών αρκεί να αυξηθεί το τίμημα των 260 εκ. ευρώ σε τουλάχιστον 300 εκ. ευρώ, που ο N. Χριστοδουλάκης είχε συμπεριλάβει στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2004 και μπορούσε να χαρακτηριστεί και εύλογο, αφού η αποτίμηση της εταιρείας που πραγματοποίησε κοινοπραξία της Εθνικής Τράπεζας- Eurobank – JP Morgan- Kantor κυμαίνεται μεταξύ 1,3 και 2 δισ. ευρώ.

Για μεγάλο χρονικό διάστημα με εντολή του υπουργού Οικονομίας οι σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης σε συνεργασία με τον ειδικό γραμματέα Αποκρατικοποίησης κ. Γιάννη Σιραδάκη αναζητούσαν τρόπους νομικής κάλυψης των αιτημάτων της Gas Natural, τα οποία στο σύνολό τους συνδέονταν με τη μακροπρόθεσμη διασφάλιση της επένδυσής τους. Αυτό γιατί η ελληνική αγορά φυσικού αερίου θεωρείται ως υψηλού ρίσκου κυρίως λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου, αλλά και της δυσκολίας που παρατηρείται στη δημιουργία ανταγωνισμού στην ηλεκτροπαραγωγή, παράγοντες που απέτρεψαν και το αρχικό ενδιαφέρον που εκφράστηκε από το σύνολο σχεδόν των μεγάλων εταιρειών φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Ισπανικές πιέσεις

Οι Ισπανοί φαίνεται ότι έπαιξαν πολύ καλά το χαρτί του μοναδικού ενδιαφερόμενου στρατηγικού επενδυτή, θέτοντας ακόμη και όρο στην προσφορά τους αναστροφής της πώλησης σε περίπτωση που η επένδυση δεν αποδώσει τα προσδοκώμενα κέρδη, όπως αποκάλυψε ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Θανάσης Νάκος.

Οι αποκαλύψεις πυροδότησαν την έντονη αντίδραση της Ν.Δ. στους χειρισμούς της κυβέρνησης, η οποία εν μέσω προεκλογικής περιόδου δήλωσε ανοιχτά ότι δεν θα αποδεχτεί έτοιμες λύσεις για τη ΔΕΠΑ. Οι Ισπανοί από την πλευρά τους εμφανίστηκαν να ζητάνε διακομματική συναίνεση για τη σύμβαση που θα υπογράψουν ή τουλάχιστον νομική φόρμουλα που θα διασφαλίζει τα συμφέροντά της σε περίπτωση αλλαγής της πολιτικής ηγεσίας στην Ελλάδα. Τα πράγματα έφτασαν σε αδιέξοδο, που ανεπίσημα ομολογείται από το σύνολο των αρμοδίων. Επισήμως, ωστόσο αποφεύγεται οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα, το οποίο εξάλλου εν όψει των επικείμενων εκλογών περνάει σε δεύτερη μοίρα. Το πιο πιθανό είναι το διάστημα μέχρι και τις εκλογές να παρέλθει άπραγο, αφού μια απόφαση για άγονο διαγωνισμό θα έπληττε για μια φορά ακόμη το κύρος του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Οι εξελίξεις μεταφέρονται για μετά τις εκλογές και μαζί με το θέμα του στρατηγικού επενδυτή, ανοιχτό μένει και το θέμα εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΠΑ της ΔΕΗ. H επιχείρηση σύμφωνα με πληροφορίες έχει ολοκληρώσει τη μελέτη αποτίμησης, η οποία καταλήγει σε ένα τίμημα της τάξης των 150 εκ. ευρώ για την αγορά του 30% της ΔΕΠΑ.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας εναπόκειται στην κρίση του υπουργού Οικονομίας N. Χριστοδουλάκη. Αν και τα 150 εκ. ευρώ του είναι αρκούντως πολύτιμα δύσκολα εκτιμάται ότι θα προχωρήσει σε μια τέτοια απόφαση παραμονές των εκλογών, αφού θα πρέπει ταυτοχρόνως να αποδεχτεί την αναποτελεσματικότητα της διαδικασίας αποκρατικοποίησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή