Γενική: ο κύβος ερρίφθη αλά γαλλικά

Γενική: ο κύβος ερρίφθη αλά γαλλικά

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην εκπνοή της θητείας της η κυβέρνηση επιδιώκει να κλείσει τον κύκλο των αποκρατικοποιήσεων με την πρόκριση όπως διαφαίνεται της μεγάλης γαλλικής τράπεζας Societe Generale στον διαγωνισμό της Γενικής Τράπεζας. H σπουδή της διαρροής του ονόματος της Societe Generale πριν ακόμα συνεδριάσει και αποφασίσει ο πωλών κύριος μέτοχος της τράπεζας, το Μετοχικό Ταμείο Στρατού, εξηγείται ενδεχομένως από την ανάγκη του κυβερνητικού επιτελείου να παρουσιάσει μια μεγάλη επιτυχία στον δύσκολο τομέα των αποκρατικοποιήσεων, όπου δεν έχει να επιδείξει και πολλά σπουδαία επιτεύγματα ειδικά την τελευταία διετία, όμως θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν τηρήθηκαν ούτε καν τα προσχήματα απέναντι στον μέτοχο και τον διεθνή οίκο Rothschild που έχει αναλάβει τον ρόλο του συμβούλου στον διαγωνισμό.

Τυπικά, ο λόγος ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο Στρατού, το διοικητικό συμβούλιο του οποίου αναμένεται αύριο Δευτέρα να επικυρώσει τη φέρουσα πρωθυπουργική σφραγίδα επιλογή των Γάλλων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Societe Generale, στην προσφορά της, προτείνει την εξαγορά από το ΜΤΣ περίπου 6 εκατομμυρίων υφιστάμενων μετοχών της Γενικής που αντιστοιχούν σε ποσοστό 22,3%, από το 38,5% που συνολικά κατέχει το ΜΤΣ. Το Μετοχικό Ταμείο θα εισπράξει με τον τρόπο αυτόν περίπου 36 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα προτείνεται αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με παραίτηση των παλαιών μετόχων μέσω της οποίας η Societe προσδοκά να αυξήσει το ποσοστό ελέγχου σε λίγο πάνω από 50%, αποκτώντας ουσιαστικά τον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας, ενώ το ΜΤΣ θα παραμείνει μέτοχος μειοψηφίας με ποσοστό 10% περίπου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, θεωρείται πιθανό η Societe να δεχθεί να προχωρήσει σε βελτιώσεις της προσφοράς της. Οσον αφορά το επιχειρηματικό της σχέδιο, αναφέρεται στους στόχους της γαλλικής τράπεζας για την εγχώρια αγορά η οποία θα λειτουργήσει ως κέντρο περαιτέρω διείσδυσης στις βαλκανικές και πρώην ανατολικές αγορές, όπου η Societe έχει ήδη σημαντική παρουσία.

Επίσης, η γαλλική τράπεζα φέρεται να δεσμεύεται ότι θα προχωρήσει και σε νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον βαθμό που θα κριθεί αναγκαία για τη χρηματοδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας. Στο ίδιο πλαίσιο, δεν θίγεται ζήτημα μείωσης προσωπικού, αντίθετα γίνεται αναφορά σε αύξηση του αριθμού εργαζομένων με έμφαση σε εξειδικευμένα και έμπειρα στελέχη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές και η Societe και οι άλλοι δύο υποψήφιοι έμμεσα αναφέρονται σε θέματα ποιότητας του προσωπικού και κάνουν λόγο για προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισής του, για κίνητρα συνδεδεμένα με στόχους και εν γένει την υιοθέτηση ενός εργασιακού μοντέλου που ανταποκρίνεται στη σύγχρονη τραπεζική λειτουργία.

Αναμφισβήτητα η δυναμική είσοδος μιας από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες στην ελληνική αγορά δημιουργεί τη βάση νέων δεδομένων στον ανταγωνισμό. H Societe είναι πολύ ισχυρή στο retail banking, χώρο κατ’ εξοχήν ανταγωνιστικό που αποτελεί το κέντρο ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών. Με την παρουσία μιας νέας ισχυρής τράπεζας με μεγάλη επάρκεια κεφαλαίων ικανών να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη, το παιχνίδι δυσκολεύει σημαντικά. Επίσης, η είσοδός της στην Ελλάδα ενδέχεται να λειτουργήσει και ως μοχλός πίεσης απέναντι στους Γάλλους ανταγωνιστές της, την Credit Agricole, να επιδιώξουν την «παγωμένη» μέχρι τώρα και σίγουρα μέχρι τις εκλογές ενίσχυση της παρουσίας τους στην Ελλάδα.

Παρά το τετελεσμένο, όπως φαίνεται, της απόφασης πρόκρισης της Societe, η ολοκλήρωση του διαγωνισμού πιθανολογείται ότι θα εγείρει αντιδράσεις, έντονες τουλάχιστον από την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίοι όμως σε μεγάλο βαθμό μοιάζουν να εθελοτυφλούν αν θεωρούν ότι τα πράγματα είναι «άσπρο- μαύρο».

Λόγω της πολιτικής συγκυρίας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχει η αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία αν λάβει εκ νέου θέση κατά του διαγωνισμού θα πρέπει να διατυπώσει επιχειρηματολογία σοβαρή και επί της ουσίας για να στηρίξει την αντιρρήσεις της στην επιλογή της Societe Generale.

Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο παράγοντα της τραπεζικής αγοράς, το πολιτικό προφίλ του οποίου είναι συγγενές με αυτό της Ν.Δ., ότι δύσκολα μια κυβέρνηση ή ένα κόμμα που επαγγέλλεται εκσυγχρονισμό των αγορών θα έκλεινε την πόρτα σε μια τράπεζα του μεγέθους της Societe Generale, και μάλιστα όταν αυτή για δεύτερη φορά διεκδικεί τη Γενική.

Η πρώτη επίσημη αντίδραση πάντως εκφράσθηκε από εκεί που κανείς δεν περίμενε, από τη MarfiBank, η οποία έσπευσε να ανακοινώσει την πληροφορία της επικείμενης απόφασης του ΜΤΣ για επιλογή των Γάλλων, όμως τυπικά εξακολουθεί να συμμετέχει στον διαγωνισμό. Και μάλιστα σε έναν διαγωνισμό όπου μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον επικρατέστερο δεν αποκλείονται οι άλλοι υποψήφιοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή